Falu kristna råd har hittat härbärge för EU-migranter

I ungefär ett halvår har sökandet efter en lokal till ett natthärbärge i Falun pågått. Under onsdagen kom beskedet att det blir ett natthärbärge för EU-migranter i Falun den här vintern. Det är Falu kristna råd som efter mycket letade har hittat en lokal som ska bli härbärge.

Red’s kom:
Inga media ställer frågan hur mycket detta gratisboende för specifikt EU-migranter kommer att kosta skattebetalarna.

Se: Falu Kristna Forum vill öppna gratis härbärge för EU-migranter i Falun – vem betalar?

Gratis härbärge med gratis kvällsmat för 8-10 EU-migranter

Härbärget ska ge plats till mellan åtta och tio personer och kommer att bemannas med volontärer. Det ska ges möjlighet att få kvällsmat och en sovplats.

SR skriver:
I Falun finns idag ett 20-tal EU-migranter, de flesta av dem från Bulgarien. Många av dem sitter utanför butiker och tigger och många av dem bor i bilar på parkeringar på nätterna.

Svenska kyrkan kommer nu upplåta en lokal med tio till tolv sängplatser.

Red’s kom: Olika uppgifter: 8-10 eller 10-12 sängplatser?

– Det har börjat skava i varje svenskt hjärta, vad gör vi åt det här. Folk ringer till våra kyrkor och undrar vad kyrkan gör. Och vi kan känna som kyrka att vi ser varje människa som värdefull, säger Magnus Davidsson som är pastor i Lugnets Kyrka i Falun.

Red’s kom:
Emellertid så gör Svenska kyrkan inget annat än att fördjupa romernas utsatthet, där kyrkan t ex undanhåller EU-migranterna att skapa sig en bättre situation i sitt hemland.

– Vi vill ge dem lite värdighet, genom att erbjuda dem mat på kvällen, husrum på natten och frukost på morgonen, för att hjälpa, säger Magnus Davidsson.

Red’s kom: Det är tyvärr ingen hjälp.

– De bor i bilar, de har barn, det börjar bli vinter, och då känner [vi] att varje människa är lika älskad och värdefull, fortsätter han.

Red’s kom:
Varför vill Svenska kyrkan då inte vidta några åtgärder som tillför något för EU-migranterna genom att verka i EU-migranternas hemland istället för att upprätthålla deras utsatthet i Sverige?

Man planerar att öppna så snart bygglovet och brandtillsynen är klart.

Följer trenden att ”av säkerhetsskäl” inte berätta var härbärge finns

I dagsläget vill dock de ansvariga inte berätta var härbärget kommer att vara lokaliserat.
– Så länge vi kan vill vi ligga lite lågt med vart den här fastigheten ligger av säkerhetsskäl. Men jag kan säga att det är Svenska kyrkan som har upplåtit en lokal åt oss under vintern, berättar Lasse Westin som är en av initiativtagarna.

Red’s kom:
Precis som för Region Gotland vill man inte informera dem som betalar för härbärget var härbärget finns. Motiveringen ”säkerhetsskäl” uppges som förklaring till hemlighetsmakeriet trots att det aldrig någonsin funnits några säkerhetsproblem för EU-migranternas härbärgen utöver när de attackerar varandra.

Vi ska inte bo i ett land där ”folk” ska sova i bilar eller trapphus

Lasse Westin hoppas att de med härbärget ska ge EU-migranterna värdighet.
– Vi ska inte behöva bo i en stad eller ett land där folk ska ligga i bilar, i trapphus eller utanför mackar och sova.

Red’s kom:
Vad gäller de ”folk” som är EU-migranter så har de ett hem att sova i och saknar laglig rätt att vistas i landet om de inte kan försörja sig själva. Tyvärr vågar rättsväsendet i Sverige inte upprätthålla lagen när det gäller EU-migranter. Politikerna vågar inte heller ta något ansvar utan väljer istället den för dem enklaste lösningen. Dvs de låter skattebetalarna försörja EU-migranterna.

Not!
RIA, hela människan har 2015-06-16 (enligt Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2015-05-12) beviljats 300 000 kr för 2015 (dvs för drygt 5 månader) till härbärge för EU-migranter. RIA sägs ha ca 20-45 ”gäster” varje dag som erbjuds bl a mat, fika, dusch och sängplats.
Klicka här för att gå till artikeln i SVT, 2015-12-04
Se även bl a;
Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *