Falu Kristna Forum vill öppna gratis härbärge för EU-migranter i Falun – vem betalar?

Falu Kristna råd, som är ett nätverk för alla kyrkor i Falun, har satt upp målet att öppna ett natthärbärge för EU-migranter under vintern 2015-2016. Det kommer kallas Vinternatt Falun.

Red’s kom:
De kallar sig inte ”Falu Kristna råd” utan Falu Kristna Forum… eller både och?

Vem ska stå för kostnaderna för försörjning av EU-migranter?

– Ambitionen är att kunna driva det i en centralt belägen lokal som vi just nu är på jakt efter. Det kommer att anställas en projektledare för att driva och koordinera arbetet. Målsättningen är att det ska finnas sovplatser för 10-12 stycken personer, skriver de i ett pressmeddelande.

På Vinternatt Falun ska det finnas möjlighet till tvätt, dusch, lättare kvällsmat och frukost.

Red’s kom:
Centralt beläget härbärge samt förplägnad med projektledare för 10-12 EU-migranter. Inte ett ord om kostnader eller vem som ska finansiera allt detta som inte tillför något för någon.

Men vi vet att kyrkorna kommer att försöka lägga denna kostnad på skattebetalarna, med stöd av kommunen (trots att det är i strid med kommunallagen).

Luddigt påstående om ”hjälp till självhjälp”

– Parallellt med arbetet lokalt kommer även de olika församlingarna arbeta med hjälp till självhjälp i de områden i första hand Sophia i Bulgarien där just våra EU migranter kommer ifrån, skriver de.

Red’s kom:
När man så specifikt kan hävda att tiggarna i kommunen kommer från Sofia i Bulgarien visar det tydligt att en grupp riktat in sig på en speciell plats i Sverige för att de försörjs just där.

Härbärge för EU-migranter som olagligen vistas i Sverige

Det var under förra vintern som kyrkorna i Falun tog ett initiativ och öppnade upp en lokal tillfälligt för ett antal EU-migranter när det visat sig att vuxna och barn bodde i bilar när det var 20 grader kallt.

Red’s kom:
Eftersom dessa bulgariska EU-migranter bevisligen inte uppfyllde kraven för att få vistas i Sverige enligt EU’s fria rörlighet kan man fråga sig varför ingen anmälde detta till Migrationsverket för att utreda och verkställa utvisning.
Se bl a; EU-migranter klarade sig från utvisning pga att Migrationsverket omorganiserade – Uppdrag Granskning

– Det var helt enkelt inte okej, säger Lasse Westin (Tillväxtsamordnare/Kommunkoordinator Mentor på Falu Kommun), drivande i arbetet med att få till ett natthärbärge.

Härbärge för 9 – egentligen sju – EU-migranter

DT rapporterade 2015-01-07;
Nu har ett härbärge för tiggande och hemlösa EU-migranter öppnat i Falun. Där bor nio personer, bl a några barn.
Det är Falu Kristna Forum, ett samarbete mellan alla kyrkor i Falun, som startat härbärget.

Härbärge i kyrka, men vill inte berätta vilken

Man öppnade ett härbärge i en av kyrkorna. Men Karin Olofsdotter, pastor i Nybrokyrkan och ordförande i Falu Kristna Forum, ville inte avslöja i vilken kyrka som härbärget öppnat. Som skäl för detta hemlighetsmakeri uppgavs ”EU-migranternas säkerhet”. Tidigare sov flera av EU-migranterna i bilar.

Den 20 januari skrev Dagen;
De lever inte gömda, men ändå på hemlig adress. Falu kristna forum vill inte säga var härbärget ligger för att ”undvika eventuella problem” – som de uttrycker det.

Falu Kristna Forum hoppas att kommunen vill stå för kostnader

Red’s kom:
Precis som idag så avslöjades inget om kostnader eller vem som stod för dessa. DT ställde inte ens frågan, utan skrev bara;
– Vi har tagit kontakt med kommunen och förhoppningen är att hitta någon form där vi kan samarbeta, säger Karin Olofsdotter.

2015-05-06 har DT korrigerat de 9 EU-migranterna till sju stycken;
När DT i januari besökte ett härbärge för EU-migranter, bodde sju personer i lokalerna. Falu kristna forum och Magnus Davidsson, pastor i Lugnetkyrkan, hade då ordnat ett härbärge för tiggande EU-migranter.

Försörjning i Sverige leder till fler EU-migranter

DT skrev också;
Antalet tiggande personer har enligt Magnus Davidsson ökat den senaste tiden.

Red’s kom:
Det är en naturlig konsekvens av att Sverige finansierar tiggeriet av EU-migranterna. Ryktet sprids att de försörjs i Sverige och fler kommer.Klicka här för att gå till artikeln i DT, 2015-09-09
DT tillägger;
– Antingen stoppar man huvudet i sanden och väljer att inte se det här, eller så försöker man göra något åt det. Och jag kände att kyrkorna har ett ansvar om man vill behålla sin trovärdighet som kyrka, säger Lasse Vestin.

Tillsammans med Falu kristna forum, ett samarbete mellan de olika kyrkorna i Falun, har man bildat en arbetsgrupp som nu driver Vinternatt Falun och hoppas kunna öppna ett härbärge i början av november.

– Vi jobbar på att hitta en bra lokal för åtta till tio personer som ska kunna bo där med möjlighet till dusch, tvätt och någon enklare frukost. Vet man något som kan passa får man mer än gärna ta kontakt med oss.

Diskussioner förs också med kommunen för att se vad det finns för medel att söka. Svenska kyrkan bidrar bland annat med en halvtidstjänst för en projektledare och Lugnetkyrkan har skjutit till pengar, men fortfarande saknas mellan 60 000 och 80 000 kronor för att man ska få ihop till de kostnader man räknar med att härbärget kommer att kosta.

Anki Sylwan, diakon i Svenska kyrkan, säger att målet är att öppna Vinternatt Falun den 1 november och att man även söker volontärer som är villiga att hjälpa till att arbeta.

– EU-migranterna är utsatta och har inget socialt skyddsnät. Varken här eller i sina hemländer. Och i kyrkan arbetar vi också med insatser där, men det ena utesluter inte det andra.

– Vi utreder också möjligheter att ordna med olika korttidsarbeten åt de som är här genom olika bemanningsföretag som riktat in sig på EU-migranter.

Tanken är att migranterna ska kunna bo en vecka i taget på härbärget. Med strikta förhållningsregler. Och sedan får man följa upp och se hur stort behovet är.

– Förra vintern var det ett tiotal som bodde på härbärget och vi vet inte hur stort behovet kommer vara den här gången. Det här är en projektstart som får ta vägen efter de behov som finns.

Se även bl a;
Två gripna för människohandel med tiggare i Falun

Ofredande tiggare hade 12.000 kr i fickan – Polisen kritiserad för information om detta


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *