EU-migranters tiggartidning Dik manusch, variant på tiggeri

Vad som står här under, av Landets Fria, om gatutidningen Dik manusch ska tas med en mycket, mycket stor nypa salt. Sanningen kan vara en helt annan än den som beskrivs av tidningen.

Notera dessutom att man undanhåller fakta som hur många ex som trycks av Dik manusch, hur många som säljs, och vilka eventuelle förtjänster blir. Inga riktiga fakta presenteras, bara allmänt tyckande från de som är part i frågan.

Det är ändå en väldigt begränsad andel av befolkningen som är beredda att lägga en såpass stor peng för en tidning innehållande mycket vinklad information:

Hur många EU-migranter säljer Dik manusch?

Ett år efter starten säljs gatutidningen Dik manusch av flera hundra EU-migranter och andra utsatta personer på ett 15-tal orter runt om i landet.

Red’s kom:
Hade det inte varit bättre om EU-migranterna fick göra något som gjorde att de kunde förbättra sin situation istället för att lära dem tigga på nya sätt?

Ge en man en fisk och han är mätt för en dag. Lär honom fiska och han är mätt för livet. Här ger man EU-migranterna en fisk, men ingen lär dem att fiska.

Var säljs gatutidningen Dik manusch?

Här säljs Dik manusch
Malmö
Umeå
Luleå
Skellefteå
Älmhult

Lycksele
Sorsele
Arvidsjaur
Norsjö
Storuman
Vilhelmina
Vännäs
Holmsund
Edsbyn

Tidningarna går till försäljare från Luleå i norr till Malmö i söder. Exakt var tidningen säljs varierar mellan olika nummer, och fler platser tillkommer efter hand.

Hävdar EU-migranter ofta att de kan betala vård, skolgång, etc tack vare försäljning av Dik manusch?

– Vi får ofta återkoppling från försäljare som har kunnat åka hem till Rumänien och betala vård, skolgång eller jordbruksredskap, berättar Helen Hugosson Strandemo, en av tidningens grundare och redaktörer

Vad betyder Dik manusch?

Dik manusch betyder se människan på romani.

Kopierade Situation Stockholm

Idén kom ifrån en man som hade sålt Situation Stockholm. Han frågade föreningen Sams om det inte gick att göra något liknande i Skellefteå så att EU-migranter kunde stå upp och sälja en tidning istället för att sitta på knä och tigga.

Red’s kom:
Föreningen Sams, Se alla människor i Skellefteå, fanns i cirka ett år innan den lades ner i september 2015. Britt-Inger Lundqvist var ordförande kassör i föreningen bestående av ca 4 personer.

När kom första numret av Dik manusch?

Helen Hugosson Strandemo och Britt-Inger Hedström Lundqvist blev redaktörer och det första numret började att säljas den 12 januari 2015.

Vad påverkar tidningen?

Responsen blev enorm.
– Det har flutit på så otroligt bra och det har hänt jättemycket på ett år. Vi har öppnat ögon och fått en fördjupad dialog med kommunen kring frågorna. Vi har en möjlighet att påverka genom tidningen på ett annat sätt, säger Helen Hugosson Strandemo.

Föreningen Dik manuschs vänner

Nu har grundarna börjat att landa och hitta rutiner som gör att tidningen görs på ett mer långsiktigt hållbart sätt. Till exempel har de bildat föreningen Dik manuschs vänner.

Red’s kom:
Långsiktigt hållbart för vad?

Hur finansieras Dik Manusch?

Största delen av arbetet sker ideellt. Skribenter och bildmakare skickar in sitt material gratis, redaktörerna arbetar ideellt med hjälp från medlemmar i föreningen och layouten görs också ideellt.

Pengarna till trycket kommer bland annat från församlingar, sponsorer och gåvor från allmänheten.

Var trycks Dik Maanusch?

Tidningen trycks på ett tryckeri i Mellansverige och skickas därifrån vidare ut i landet.

EU-migranterna får hela förtjänsten och kan därför själv välja försäljningspris

Där ser frivilliga till att försäljarna får tidningarna som gåvor. Därmed kan de som säljer tidningen behålla hela priset själva.

Finns fördelar med att sälja Dik Manusch framför att tigga?

Enligt Helen Hugosson Strandemo får försäljarna en betydligt större inkomst från tidningarna än från tiggeri. Dessutom betyder försäljningen större möjligheter att stå upp och röra på sig, vilket har både fysiska och psykiska fördelar.

Red’s kom:
Det förutsätter att någon vill köpa en tidning med vinklad information och att de som köpt tidningen en gång inte blir avskräckta.

Tjänar EU-migranter lika mycket på att sälja tidning en dag som att tigga i 7 dagar?

– De är väldigt på, de ringer oss och vill sälja. Nu när det är minus 35 grader i Skellefteå läng[t]ar de efter tidningen för då behöver de kanske bara stå ute i en dag istället för sju dagar.

Mindre pengar i koppen

Klimatet har också hårdnat betydligt för tiggare, de märker att de får mindre och mindre i kopparna, säger Helen Hugosson Strandemo.

Dik manuschs vänner

Förutom att göra tidningen jobbar Dik manuschs vänner också med kringverksamheter som studiecirklar och en turnerande utställning för att dra in pengar till tidningen och sprida kunskap.

Utställningen består av bilder och texter från tidningen och lockade bland annat många besökare på Mänskliga rättighetsdagarna i Göteborg och Almedalsveckan i Visby.

Ledarutbildningar?

I slutet av förra året hölls ledarutbildningar i Luleå och Vilhelmina och tanken är att studiecirklarna ska kunna utgå ifrån artiklar i Dik manusch för att skapa diskussion kring mänskliga rättigheter, diskriminering och andra samhällsfrågor.

Föreläsningar om romernas historia utan relevans för dagens problem och som inte löser något

Britt-Inger Hedström Lundqvist har dessutom hållit föreläsningar om romer och romers historia. Föreningen hoppas också kunna arrangera en seminariedag framöver med föredrag och panelsamtal.

Red’s kom:
Alltid med enbart likatyckandes.

Odefinierat samarbete med Svenska kyrkan i Luleå och Växjö

Föreningen jobbar även för att hitta samarbeten med andra grupper. Bland annat har de en långsiktig samverkan med Svenska kyrkan genom ett projekt där Luleå och Växjö stift beviljats pengar för att arbeta med EU-migranter och utsatthet.

Se: Gå ur Svenska kyrkan! – Så här gör duKlicka här för att gå till artikeln i Landets Fria, 2016-01-29

Se även bl a;
Ny tiggartidning; ”Gata”, med hets mot romer

Jobb och bostäder till EU-migranter sökes av Svenska kyrkan i Östersund

Vänsteraktivister kräver att media censurerar information om EU-migranter


Aktivister befäster EU-migranters utsatthet – inhumant och osolidariskt


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

Är vi intoleranta mot EU-migranter? Är Sverige ett rättssäkert land?

Att låta EU-migranter tigga i Sverige löser inte fattigdomen – en fattigdomsfälla

Rika romer åker till Sverige för att tigga – Romer är inte som andra, menar Liv och Ljus

EU-migranter skaffar sig förmåner genom lagbrott och provokation

Varför provocerar EU-migranter?

Stoppa tiggeriet bums och skäll ut EU!


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *