EU-migranter tvingas av kriminella landsmän att tigga i Östergötland

Flera tiggare i Östergötland sitter fast i en slags tiggartrafficking där andra personer tar deras pengar.

Organiserat tiggeri av kriminella

Corren har under vintern samlat information om den tiggartrafficking som enligt pålitliga källor pågår i Östergötland.

EU-migranter körs varje dag till sina tiggarplatser av organisatör

Fattiga, lågutbildade människor luras till Sverige med löften om jobb, men när de kommer hit visar det sig att de förväntas att tigga. Deras ”reseledare” ger dem sovplatser inomhus, men dagtid skjutsas de runt till olika platser och pressas att tigga 9-10 timmar per dag. När de kommer hem på kvällarna tar ledarna hand om merparten av deras pengar, ibland tar de alltihop.

Offren känner sig mycket utsatta i ett främmande land där de inte vet hur se ska agera, och därför finner de sig i att tigga i månader.

En försiktig uppskattning är att det finns 2-3 grupper av människor i länet som utnyttjar tiggare på det här sättet, skriver Corren.

EU-migranter rädda för att berätta att de utnyttjas

Personer som arbetar nära tiggarna har hört många vittnesmål om detta. Polisen har också fått uppgifter och under en tid spanat mot ett hus i länet. Men hittills har ingen av tiggarna velat prata öppet om vad som sker. Inte förrän nu.

Bulgarisk EU-migrant lovades 20 000 kr

Corren har pratat med en EU-migrant från Bulgarien i Linköpingstrakten som berättar att han inte får behålla något av det som han får i koppen. Han blev lovad arbete i Sverige med löfte om att kunna tjäna 20 000 kr. Väl i Sverige tvingades han att sitta utanför en affär och tigga, där han nu suttit i sex månader, 9 timmar/dag, 7 dagar i veckan.

Pengar som skänks till tiggare går till de kriminella

– Jag har fått nog nu. Jag kan berätta för er, och om polisen kommer så kan jag berätta för dem. Det måste bli ett slut på det här. Jag får inte behålla någonting! När de hämtar mig på kvällen plockar de mig på alla mina pengar. De är skyldiga mig tusentals kronor, säger EU-migranten till journalisterna.

Han säger att de två bulgariska männen som styr verksamheten ständigt bevakar honom. Han är deras bästa mjölkko, eftersom många av butikens kunder känner igen honom får han ovanligt mycket pengar för att vara tiggare.

– Det finns åtta andra personer från Bulgarien som är i samma situation som jag. Vi bor i ett hus i Motala, och de skjutsar oss av och an varje dag.

Polisen kan inget göra när EU-migranterna inte vågar vittna om sin situation

Polisen känner till de här uppgifterna. De hävdar att det är svåra brott att utreda eftersom de är helt beroende av att få kontakt med EU-migranter som vågar vittna om vad de utsatts för. Brottsoffren vill oftast inte prata med polisen.

EU-migranter tvingas tigga i Sverige under hot

– Det handlar om väldigt utsatta människor som har sin släkt kvar i hemlandet. De utsätts ofta för hot av typen ”om du inte gör som vi säger så hämnas vi på din familj där hemma”. Det är ett väldigt effektivt hot som gör att de flesta håller tyst om polisen kommer och ställer frågor, säger poliskommissarie Håkan Stenbäck.

– Många fattiga människor från de här länderna har också väldigt dåliga erfarenheter av polisen.

Tiggartrafficking i Göteborg

I Göteborg har polisen avslöjat ett fall av tiggartraficking. Två personer sitter just nu häktade misstänkta för människohandel kopplat till tiggeri.

Åtalade för människohandel friades pga otillräckliga bevis

Svensk lagstiftning kring människohandel är illa anpassad till den här sortens brottslighet. I somras stod två män åtalade för människohandel kopplat till tiggeri i Halmstad. Den gången ogillade domstolen åtalet och de två männen friades. Domstolen ansåg att det saknades bevis för en fällande dom. Det fanns inte tillräcklig stödbevisning, ord stod mot ord under rättegången, och rätten friade därför de misstänkta. Domen har dock överklagats och ligger nu hos hovrätten.Klicka här för att gå till artikeln i Corren, 2015-04-22
Se även bl a;
Tiggeri bekräftas som organiserat

Polisen: Tiggare ofta del av kriminella ligor


Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Förbjud tiggeri, skriver fem moderata riksdagsledamöter

Förbud mot tiggeri minskar fattigdom och EU-migranter

Varför inte förbjuda tiggeri?

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Riksdagsledamöter emot förbud mot tiggeri

Endast 36% av svenskarna emot att lagstifta mot tiggeri

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *