EU-migranter tar med sig sina barn till Sundsvall – Bråk mellan EU-tiggare eskalerar

Inför sommaren spreds falska rykten i Rumänien om gratis bostäder i Sverige och man uppskattade därför att antalet fattiga EU-migranter i Sundsvall nästan skulle fördubblas. Men tillströmningen visade sig bli mindre än väntat.
Se; Falska rykten om gratis bostäder i Sverige cirkulerar i Rumänien

– Det har inte kommit så många som ryktet handlade om, säger Pirjo Linna Avarre, samordnare för nationella minoriteter på kommunen.

Red’s kom:
Samordnare för nationella minoriteter”? Varför vågar man inte säga rakt ut att denna märkliga tjänst (finansierad av skattebetalarna) rör sig om specifikt EU-tiggare?

Ökat från 60 till 100 EU-tiggare i Sundsvall

Exakt hur många som försörjer sig som tiggare i Sundsvall är svårt att säga. Uppskattningar från ideella krafter talar om att antalet har ökat från runt 60 till omkring 100 EU-migranter.

Red’s kom:
Det var i så fall ganska väl överensstämmande med de gissingar som gjordes före sommaren. Ryktena om gratis bostäder för romer har alltså haft effekt på tillströmningen av EU-tiggare.

Inga ekonomiska möjligheter för EU-tiggare att ta sig till Sverige

– Att det inte har kommit hit fler handlar nog om att många inte har haft ekonomiska möjligheter att ta sig hit, säger Pirjo Holmström, författare och miljöpartist.

Red’s kom:
Denna teori kan uteslutas direkt. Eftersom EU-tiggare endast betalar för en enkel resa till Sverige på runt 1.400 kr – och skattebetalarna i Sverige betalar för romernas (inga andra) hemresa – så är det ganska enkelt för även den mest utblottade i Rumänien att låna ihop till en tiggarresa.

Inga jobberbjudanden till EU-tiggare

Pirjo Holmström står bakom en Facebookgrupp som hjälper EU-migranter hitta jobb. Men framgångssagorna är få.
– Det har varit en del ”under bältet”-erbjudanden. Att göra tunga jobb för 20 kronor i timmen tycker jag är rent ut sagt skamligt, säger Pirjo Holmström.
– Det har gått väldigt bra för dem som säljer tidningar.

Red’s kom:
Man kan fråga sig vad ”väldigt bra” innebär. Varför skulle det gå bättre att sälja tunna, svårlästa och ointressanta tiggartidningar till överpris just i Sundsvall?

Bråk mellan EU-tiggare om de bästa tiggarplatserna

Konkurrensen om de platser som finns verkar ha blivit ännu tuffare, enligt Pirjo Holmström.
– Det är lite turbulent eftersom några nya grupper har kommit hit, säger hon.

Olaga hot mellan EU-tiggare anmäls sällan

Vid polisen känner Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, inte till någon anmälan om olaga hot mellan EU-migranter.
– Det finns exempel på detta från andra håll. Det gör att jag misstänker att det tyvärr kanske inte har anmälts, säger han.

– Det stämmer inte. Jag har varit inne vid två tillfällen med EU-migranter som har gjort polisanmälningar. Men man har inte haft något intresse, säger Pirjo Holmström.

EU-tiggare har börjat ta med sig sina barn till Sverige

Tidigare har enbart vuxna bott i de undangömda tält- och husvagnslägren utanför centrum. Men numera finns även ett antal barn bland de boende.
– Kommunen ingriper inte så länge de inte far illa och det inte finns misstankar om att barnen tigger, säger Pirjo Linna Avarre, som samtidigt uppger att det finns en oro över trafiksituationen i området där barnen brukar vara ute och leka.Klicka här för att gå till artikeln i ST, 2015-07-30

Vad gäller juridiskt för EU-migranters vistelse i Sverige? Regler för avvisning/utvisning av EU-migranter/tiggare

Anna König Jerlmyr kräver att regeringen ska sluta ducka i frågan om tiggeriet


Slitna slogans om tiggeriet – en sammanställning


Tiggare i Hälsingland tjänar drygt 10 miljoner kr/år, skattefritt


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *