EU-migranter tar jobb för svenskar till slavlöner: EU:s fria rörlighet

45 kronor i timmen. 10 timmar om dagen. Sex dagar i veckan – och beslagtagen skatteåterbäring. För rumänerna och ungrarnaStuvbutiken i Karlstad gäller varken lagar eller butikens kollektivavtal. För dem gäller företagets egna regler.

Red’s kom:
Det handlar i detta fall kanske inte riktigt om ”äkta” EU-migranter (så som Arbetet uppger i sin rubrik), dvs romer som tigger eller tjänar pengar på obskyra sätt i Sverige. Men motsvarande har hänt EU-migranter i bl a Mariefred.

Stuvbutiken i Karlstad drivs av entreprenören Göran Debäck. Försäljningen ligger runt 140 miljoner om året. Själv kammar Göran Debäck hem priser som ”årets företagare i regionen”.

Men det finns en annan berättelse om succén Stuvbutiken. Med hjälp av inspelningar och intervjuer med flera anställda tecknas bilden av Stuvbutiken som ett samhälle i samhället, där butikens egna regler gäller för anställda från Rumänien och Ungern.

45 kr/timme, ingen OB, ingen sjuklön eller rätt till semesterersättning/betald ledighet

För Viola började det 2010 i Transsylvanien, Rumänien. Hon var 25 år, pluggade och jobbade extra som receptionist. I början städade Viola. Sedan gick hon över till varuplockning och lagerarbete, som de andra. 45 kronor i timmen. Tio timmar om dagen. Sex dagar i veckan. Ingen ob. Lagstadgad sjuklön eller rätt till betald ledighet existerade inte heller.

Bodde i lagerutrymme

Att det strider mot svenska lagar och kollektivavtalet som butiken hade och som gällde även henne visste inte Viola. Hon bodde i ett lagerutrymme, omgjord till provisorisk bostad.

Red’s kom:
Alltså motsvarande t ex Norra hamnen i Malmö.

Fick kontakt med svenska medborgare efter tre år

2013 fick Viola nys om rätten att plugga svenska. Hon fick kontakt med samhället utanför butiken. Det hon hörde fick henne att baxna.
– Ingen där hade mina arbetstider eller lön. Jag kände mig utnyttjad.

Acceptera slavlön eller lämna företaget, det finns alltid nya slavar att anlita

Hon försökte prata med ledningen. Svaret blev alltid att hon måste ”försvenska sig”. Nu befann sig Viola i grå zonen – den mellan svenskar och rumäner/ungrare. Där gällde inte svenska villkor. Sista ordet var jämt en gest mot dörren. Den stod öppen om det inte passade.

Arbetsgivaren tog anställdas skatteåterbäring

En dag såg Viola sin inkomstdeklaration och upptäckte att hon skulle fått tillbaka skatt. Hon letade fram alla deklarationer och insåg att hon skulle ha haft runt 25 000 kronor tillbaka på skatten. Men de hade butiken tagit. Det gällde alla rumäners och ungrares skatteåterbäring.
– Skatteåterbäringen är alltid den anställdes. Tar ett företag den är det stöld och kan polisanmälas, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

– Jag skrev under utbetalningskorten på skatten. Det gjorde alla. Vi visste att annars fick man sparken, säger Andrea.

Arbetsgivaren Stuvbutiken försökte skrämma de anställda till tystnad

Våren 2015 hade hon samlat tillräckligt med mod för att gå till facket. Med sig hade hon kollegan Ince. Stuvbutiken var skyldig de två anställda miljoner, ansåg facket.

Red’s kom:
Löjlig överdrift av facket.

Hemma på butiken kallades Viola och Ince in på kontoret. Inspelningar avslöjar hur de hotades. De fick höra att ”Detta är det absolut lägsta man kan göra”, ”Ni blir våra fiender. Ni kommer att bli grova fiender till alla ungrarna” och ”Tror ni att ni kommer få fler jobb i Sverige?”

Ince och Dorjan fick en ekonomisk kompensation. Men blev uppsagda.

Bildade särskilt bolag för anställda från andra EU-länder för att kringgå lagen

Kort därefter ändrades villkoren för de 15 anställda från Rumänien och Ungern. De anställdes i ett nytt bolag utan kollektivavtal.
– Vi gjorde en specialare. En gråzon, med egna regler. Vi skulle aldrig ha anställt dem i ett bolag med kollektivavtal. Nu är de anställda i ett bolag utan avtal.

Eftersom de tjänar mer än i hemlandet ska de utländska medborgarna vara nöjda

Låg lön. Långa och många arbetsdagar. Ingen ob. Ingen sjuklön. Ingen betald ledighet. Hur ser du på det?
– Så såg överenskommelsen ut. De ville ha det så. De visste att jag inte skulle ge dem avtalsenliga löner, eftersom de flesta varken kunde engelska eller svenska. De bestämde själva sina arbetstider. De ville jobba mycket för att tjäna pengar till sina familjer. Lönen sattes också efter att vi ordnade boende. Jag skulle säga att deras timlön låg på 70 kronor. De var jättenöjda och lyckliga. Även de som sedan gick till facket. Man kan också ställa sig frågan: Varför stannade de kvar så många år? De som jobbar kvar är nu jätteoroliga över att förlora möjligheten att försörja sina familjer.

Med den fria rörligheten kan EU-medborgare från fattigare EU-länder frånta svenska medborgare möjligheten att få jobb

Varför ska personer ha olika lön för samma jobb?
– De har gjort enklare jobb och kunde inte svenska. De har tjänat betydligt bättre än i sina hemländer. Så här fungerar det ju i det flesta länder. Svenskar i Norge har inte norska villkor. Vi borde vara ett skolexempel på det politikerna nu håller på med – hitta lösningar på att få alla flyktingar i jobb. Så här i efterhand kanske det var ett misstag att försöka hjälpa dem.

Red’s kom:
Den fria rörligheten och migranter/EU-migranter leder till lägre löner generellt och färre jobb för svenska medborgare som inte kan konkurrera med låglöneländernas medborgare, Den fria rörligheten hyllas av politiker, men man kan fråga sig varför. Om behov av arbetskraft från andra länder finns så kan den ordnas utan EU:s rörlighetsdirektiv.

Tycker inte att gästarbetarna från Rumänien och Ungern tar jobben från svenska medborgare

– Mina anställda från Ungern och Rumänien hoppas att facket och svenska myndigheter ska låta dem få jobba här och försörja sina familjer. Till de som tycker att gästarbetarna tar svenskarnas jobb kan jag avsluta med att 2015 ökade vi våra svenska medarbetare med 14 personer.

Red’s kom:
Hur många fler än dessa 14 hade företaget utökat sina anställda med om de som anställdes konkurrerade på lika villkor om jobben?Klicka här för att gå till artikeln i Arbetet, 2016-02-07
Se även bl a;
Mariefredsmodellen (Pingstkyrkan) – EU-migranter utnyttjas som slavar i Sverige


Uppsala Stadsmission ger EU-migranter meningslös sysselsättning med inslagning av klappar

Crossroads startar meningslöst projekt för att ”etablera” EU-migranter i Örebro


EU-migranter anlitas som svart arbetskraft i Sverige för farliga jobb


Stadsmissionen/Crossroads försöker få EU-migranter att stanna i Sverige


EU-migranter vill hyra bostad på Östermalm, Stockholm… med skattemedel


Gå ur Svenska kyrkan! – Så här gör du


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

En kommentar till “EU-migranter tar jobb för svenskar till slavlöner: EU:s fria rörlighet”

  1. Det är ju massor av pengar för dem. Betänk att en läkare får 140:- om dagen i Rumänien. De är jättenöjda med denna betalning. Nu när detta uppdagades kanske de blir av med sin försörjning och Stuvboden kanske anställer 1 person i stället för 4 (exempel bara)
    Ta reda på hur deras familjer har det nu kontra tidigare. Säkert himmelsvid skillnad annars hade de inte varit här. De arbetar ju!
    Bättre än att sitta och tigga ute i snö och rusk. Besvärar oss som skall handla. Några har gjort så att jag inte åker in till staden utan pepparspray. Personligen tycker jag att de skall följa lagen och åka hem efter 3 månader men om nu detta inte fungerar så är väl detta ett kanon alternativ. Stuvboden glada, eu-migranterna glada – det som jag reagerade på var beslagtagen skatteåterbäring. Fy på dig stuvar´n om det är så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *