EU-migranter som avhyses i Malmö erbjuds boende max 5 nätter och gratis hemresa

Upp till 400 EU-migranter har bosatt sig på en privatägd tomt vid Industrigatan. I april i år gjorde markägaren en polisanmälan om olaga intrång. Sedan dess har ingenting hänt.

Hundratals poliser från hela södra Sverige förbereds emellertid nu på att gå in i och tömma EU-migranternas läger vid Industrigatan i Malmö.
– Vi ska slutföra en förundersökning om olaga intrång på en plats. Konstaterar vi att det sker på platsen ser vi till att det upphör. Då kan effekten bli att lägret töms, sa Malmöpolisens operative chef Mats Karlsson.

Malmö stads svar: Tak över huvudet i maximalt fem nätter – och kanske en bussbiljett till EU-migranternas hemländer.

Vinterhärbärge och evakueringsplatser

Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö, vill inte kommentera den planerade polisinsatsen men säger:
– Vårt uppdrag är att följa den politiskt beslutade handlingsplanen för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare. Den säger att vi ska ta fram vinterhärbärgesplatser och evakueringsplatser i samband med att det blir extremväder.

Se: Malmös handlingsplan för EU-migranter – Samordnare för 100-200 tiggare

Evakueringsboende max fem nätter vid avhysning

Handlingsplanen säger också att kommunen ska erbjuda evakueringsboende i max fem nätter vid en eventuell avhysning. 200-300 EU-migranter beräknas bo i lägret. Så många evakueringssängar blir svårt att hitta.

Red’s kom:
Dvs upp till 400 EU-migranter vistas där, men kanske lite färre som bor där.

Varför skulle det vara ett problem?
Det finns ingen kommun i Sverige som kunnat påvisa något regelverk som ger kommunen rätt att erbjuda gratis hemresa (som ofta missbrukas) till EU-migranter, men om kommunen ändå väljer att bryta mot lagen så är det väl bara att ställa ett antal bussar utanför kåkstaden i Malmö i samband med polisens avhysning av EU-migranterna och slussa dem direkt från kåkstaden till deras hemland?

Dessutom är det inga problem att förvara ett antal av EU-migranterna i den tomma Kirsebergsanstalten till dess att de åker hem. Där finns celler tillräckligt för att rymma samtliga EU-migranter.

850 ensamkommande flyktingbarn i Malmö

– Ett problem som finns just nu är att vi tar emot väldigt många ensamkommande flyktingbarn. Vi har just nu 850 barn i våra olika kommunala lokaler. Men vi får hitta en lösning på detta också, säger Annelie Larsson.

Kostnader för gratis hemresa till romer hemlighålls

När gatukontoret rev EU-migrantlägret i Pildammsparken i slutet av mars erbjöds övernattning hos Pingstkyrkan i Malmö och nästan alla tackade ja, enligt Annelie Larsson. Flera av de boende i Pildammsparken tog också emot bussbiljetter, bekostade av Malmö stad.

Red’s kom:
Vi får aldrig reda på hur mycket pengar Malmö stad lagt av skattemedel på gratis hemresor. Malmö stad vägrar svara på frågan och det finns ingen media som ens ställer frågor om dessa kostnader för skattebetalarna.

Se: Pingstkyrkan planerar härbärge för Malmös EU-migranter – på skattebetalarnas bekostnad!

Alla EU-migranter i Malmös kåkstad kommer att erbjudas gratis hemresa

Erbjudande om bussbiljetter kan bli aktuellt även om lägret på Industrigatan töms.
– Vi gör individuella bedömningar. Vi har ett ansvar att avhjälpa akuta nödsituationer, säger Annelie Larsson.

Red’s kom:
Det är en ”akut nödsituation” för Malmö stad, däremot inte för EU-migranterna.
Gratis hemresa för specifikt romer är en åtgärd kommuner tar till som nödlösning för att temporärt bli av med eller minska problemen.

Att kommunen skulle göra ”individuella bedömningar” är inte sant. Alla romer som lämnar Sverige får per automatik en gratis hemresa. Det är ingen annan som erbjuds detta. Varken i Sverige eller i något annat land. Det är enbart romer förunnat med gratis hemresor.

Vad händer sedan?

Tänk om EU-migranter återvänder till tomten efter polisinsatsen?
– Då är det upp till fastighetsägaren att hantera den frågan, säger kommissarie Håkan Persson som leder polisens förundersökning om olaga intrång på tomten vid Industrigatan.

Red’s kom:
Märklig fråga. Det är inget problem att hantera detta. Problemet är att hantera de romer som vägrar åka hem, och deras nya olagliga bosättningar. Om polis och myndigheter inte börjar agera handlingskraftigt mot de bosättningar med EU-migranter som vi vet redan nu kommer att uppstå så kommer problemen bara att fortsätta, och eskalera.

Se bl a: EU-migranter hotar ockupera gator om de avhyses från Malmös kåkstad

EU-migranter
EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader. Därefter har de fortsatt uppehållsrätt om de har anställning, är egen företagare eller aktivt arbetssökande.

Red’s kom:
… aktivt arbetssökande med reell möjlighet att få ett arbete (vilket EU-migranter inte har).

Enligt kommunen uppfyller EU-migranterna inte dessa kriterier och får därför inte stanna i Sverige längre än tre månader.

Att lämna Sverige några dagar för att sedan återvända räcker dock för att tre nya månader med fri rörlighet ska kunna påbörjas.

Red’s kom:
Pga de många och allvarliga bristerna i EU’s regelverk och regeringens oförmåga att komplettera regelverket för den fria rörligheten med lagar som täcker hålen i detta regelverk så räcker det med en fot utanför gränsen så får de stanna ytterligare tre månader. Det är givetvis inte acceptabelt och måste åtgärdas snarast av regeringen!

Enligt EU:s regelverk har personer med uppehållsrätt samma rättigheter till socialbidrag som en svensk medborgare. Men eftersom EU-migranterna i Malmö inte har uppehållsrätt har de bara rätt till akut bistånd.Klicka här för att gå till artikeln i SDS, 2015-10-02
Se även bl a:
EU-migranter kräver stöd från Malmö stad

EU-migranter i Malmö ställer krav via aktivister på boende/försörjning

EU-migranter/Allt åt alla i Malmö hotar att bryta mot lag om de inte får bo gratis

Gratis bostäder och EU-migranter blir sakägare – Krav från V och Allt åt alla

EU-migranters krav på försörjning och bostad i Sverige rimligt, menar Allt åt alla


Malmös EU-migranter kostat skattebetalarna minst 1,3 miljoner kr hittills 2015

Dagverksamhet för EU-migranter i Malmö kostar 3,5 miljoner kr/år


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *