EU-migranter med barn erbjuds gratis hemresa av Jönköpings kommun

Det finns två barn, fem och sju år gamla, som bor med sina föräldrar på Rosenlunds camping, Jönköping. Socialtjänsten, Kyrkhjälpen och campingen tycker inte att det är okej.

Det var i slutet av förra veckan som uppgifterna om att det fanns barn bland EU-migranterna på campingen på Rosenlund nådde Kyrkhjälpen.
– Vi hade då ett samråd med kommunen och campingen och vi kom fram till att det inte är lämpligt. Det är komplext, men det var inte så det var tänkt när den här lösningen togs fram med tält för EU-migranterna, barn finns inte med i den lösningen, säger Fredrik Hollertz på Kyrkhjälpen.

Gratis hemresa eller full campingavgift

Vi har erbjudit föräldrarna och barnen en bussbiljett hem, säger Åsa Jonsson–Sköld, chef för individ – och familjeomsorgen på socialtjänsten.

Red’s kom:
Dessa ständiga erbjudanden från kommunerna med gratis hemresor gäller inga andra medborgare i Europa än de romer som kommer till Sverige för att tigga. Frågan är om detta är rimligt?

Vad är alternativen? Det bästa alternativet – efter ett tiggeriförbud – är kanske att göra som många andra länder i världen och;
Stänga gränser – inreseförbud för alla som inte kan visa att de kan försörja sig på egen hand (utan att tigga).

— Föräldrarna har fått beskedet att de antingen antar vårt erbjudande om en bussresa hem till Rumänien eller så måste de lämna campingen på torsdag, säger Åsa Jonsson–Sköld.

Ointressant hur länge EU-migranter får vara i Sverige

— Det är inget vi kan påverka. Man har rätt som EU-medborgare att vistas tre månader i Sverige, säger Åsa Jonsson–Sköld.

Red’s kom:
EU-medborgare från andra länder har rätt att vistas i Sverige om de kan försörja sig på egen hand! Det finns ingen rätt att ta sig till Sverige för att försörjas av svenska skattebetalare med boende, mat, etc!

Eftersom ingen kontrollerar hur länge EU-tiggarna vistats i Sverige, och ingen myndighet bryr sig ifall det visar sig att de befunnit sig i Sverige ens över ett år, är det ointressant hur länge de egentligen har rätt att vara här.

Vad är det för mening med att ha regelverk som ingen bryr sig om att varken följa eller kontrollera? Hur tänkte man här när EU införde den fria rörligheten?

Finns inga EU-migranter som betalar för sitt boende i Sverige

Föräldrarna kan, om de inte väljer att åka hem, flytta till en annan camping tillsammans med barnen. Men då måste de betala full avgift.
— Det är ju inte säkert att de väljer en camping här i Jönköping. Men de är kanske inte intresserade av att betala full avgift för att tälta och kanske väljer att åka hem, säger Åsa Jonsson–Sköld.

Red’s kom:
Det finns inga EU-tiggare som betalar full avgift för sitt boende. Billigare att ockupera mark olagligt. Det är särskilt lönsamt eftersom det inte är förenat med någon form av straff för EU-tiggare att bryta mot lagen i Sverige. Inte ens en liten böter.

Kyrkhjälpen befäster tiggarnas utsatthet

Christer Tornberg i Kyrkhjälpen som har engagerat sig mycket i tiggarnas situation säger att Kyrkhjälpen samarbetar med socialtjänsten när det gäller barnen.

Red’s kom:
Jönköpings kommun har anlitat Kyrkhjälpen som bulvan, där kommunen betalat 30.000 kr till Kyrkhjälpen för att köpa in 8 tält till EU-tiggarna och betala campingavgift för några månader, till att börja med.

Christer Tornberg och Kyrkhjälpen är en av dem som genom sin okunnighet, om än i all välmening, skadar såväl EU-migranter som svenska medborgare. Det är förenat med stora kostnader för skattebetalarna att finansiera EU-tiggarnas tiggeri i Sverige. Det är trist att de religiösa organisationerna, genom oförstånd och oförmåga att se problemet i hela sitt perspektiv, gör EU-tiggarna en björntjänst när de underlättar tiggeriet för dem.

Om EU-tiggarnas barn far illa omhändertas de

Kommunalråd Carin Berggren (M) är informerad om att det finns två barn bland tiggarna.
— Barnen ska ha flyttats från campingen på torsdag. Är det så att de far illa omhändertar vi dem, säger hon.Klicka här för att gå til JP, 2015-07-14
Se även bl a;
Kyrkhjälpen i Jönköping ska agera arbetsförmedling för EU-migranter


Avhysningar från bosättningar i Jönköping, vid Rocksjön och Vätternstranden

EU-migranter avhyses i Jönköping

Tiggare avhyses, städnota på 50.000 kr


EU-migrant polisanmält människohandel i Jönköping

Bråk mellan tiggare i Jönköping – misshandel


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *