EU-migranter kostar miljontals kronor i vårdkostnader i Örebro län

EU-migranter som saknar sjukförsäkring

Allt fler EU-migranter behöver vård i Örebro län. Men eftersom de ofta saknar sjukförsäkring går inte räkningarna till deras hemländer. Istället får regionen stå för kostnader på miljoner varje år.

EU-migranter får gratis vård i Sverige på skattebetalarnas bekostnad

Antalet EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga eller försöka hanka sig fram på ströjobb har ökat. Det har också betytt att fler behöver få vård på sjukhusen i Örebro län.

Men många av de som söker sig till Sverige står helt utanför sjukförsäkringssystemen i sina hemländer. Det gör att de inte kan få de Europeiska sjukförsäkringskort som ger EU-medborgare rätt att få vård som inte är planerad till samma pris som de som bor permanent i det land man blir sjuk i.

– Bedömer vår vårdpersonal att människor är i behov av vård, så har vi stöttat upp dem och sagt att det är humanismen som måste gälla, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Istället för att räkningen på det verkliga beloppet skickas till hemlandet, får den vårdsökande själv betala om vårdtagaren saknar Europeisk sjukförsäkringskort. Men eftersom tiggarna inte har några pengar får istället regionen stå för kostnaden.

EU-migranterna i Örebro län får gratis vård för miljontals kronor varje år

Det finns ingen exakt siffra på hur många räkningar som inte betalades förra året, men regionen uppskattar att det handlar om vård för flera miljoner.
– Det kan vara väldigt allvarliga saker och hälso- och sjukvård är dyrt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Red’s kom:
Problemet är inte bara kostnaden, utan även den extra belastningen på vårdsystemet som gör att svenska medborgare får sämre vård/längre väntetider.

Om EU-migranter får gratis vård för miljontals kronor bara i Örebro län så kan man ana vad skattebetalarna får betala i vårdkostnader för EU-migranter över hela Sverige.

Antalet EU-migranter kommer bara att fortsätta öka till Sverige, och ju mer känt det blir att tiggarna får gratis vård i Sverige är det givet att allt fler sjuka kommer att söka sig till Sverige.

Sjukförsäkringssystemet fungerar olika i olika delar av Europa. EU har tidigare pekat på att det finns några länder där personer ur den romska minoriteten ofta halkar utanför sjukförsäkringssystemet.

Bara varannan i Rumänien och Bulgarien har sjukförsäkring

Enligt en undersökning som EU:s byrå för mänskliga rättigheter, FRA, gjort av romernas situation i östra och södra Europa uppger nästan alla i Frankrike, Portugal och Spanien att de har en sjukförsäkring.

I Rumänien och Bulgarien är det bara runt varannan. Det betyder också att det skickas få räkningar från Sverige till de två länderna.

Vård för EU-migranter ska inte belasta Sverige

– Det här är en viktig fråga som har större bäring än för landsting och regioner. Här måste nationalstaten och EU gripa in, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).Klicka här för att gå till artikeln i SVT, 2015-10-15
Se även bl a;
EU-migranter utan EU-kort ska betala all vård med egna medel


SVT sprider lögner om EU-migranters rätt till subventionerad vård i Sverige

SVTs fejkade faktaruta om EU-migranter

Varför anser Socialstyrelsen att EU-migranter ska få fri vård i Sverige?


Sveriges ansvar att ge EU-migranter gratis vård enligt Läkare i världen

NLL klargör vad som gäller för vård av EU-migranter i Sverige


Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

Rumänien betalar inte skulder till Sverige för vård av EU-migranter

Uppsala m fl subventionerar vård till EU-migranter i strid med regelverket


MP vill att alla EU-migranter ska få gratis vård i Sverige

Gravida tiggare skapar problem i Karlskrona

Smittsam sjukdom bland EU-migranter i Stockholm, TBC


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *