EU-migranter i stulen bil stal pantburkar

Civilkuraget grep in när två mystiska bilar var vid en container på Maskinvägen vid Örjanssons blommor i Vallberga utanför Laholm. Strax innan sju på kvällen observerades bilarna och polis ringdes till platsen.

En personbil med lastat gods hade hunnit lämna platsen och en polispatrull körde via Genevad för att se om de kunde genskjuta de misstänkta tjuvarna. En bil var kvar på platsen och vittnet som observerat bilarna kunde gå ut och hindra dessa från att lämna innan polisen kunde anlända, genom att göra ett envarsgripande.

Red’s kom:
Envarsgripande är det svenska juridiska begreppet för den rättighet som vem som helst har att i vissa situationer gripa personer som begått brott.
Rättegångsbalkens 24 kap. 7 § lyder: ”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”.

– Det var ett rådigt ingripande på platsen som gjorde att vi kunde gripa tre personer, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen.

Tre EU-migranter, två kvinnor och en man, anhållna

De tre som senare har anhållits är två kvinnor i 35-årsåldern och en man i 40-årsåldern.

Bil misstänks vara stulen

De tre hade en bil som var skriven på ett kommanditbolag och polisen undersöker nu om hur de kommit över bilen och deras rätt att bruka den.

Brutit upp lås och stulit säckar med pantburkar

De tre misstänks, tillsammans med sina kumpaner, för att ha brutit upp ett lås till en container på Maskinvägen. Där ska de ha stulit säckar med pantburkar från containern. Enligt polisrapporten är det BK Walldia som står som målsägande och insamlingen av burkar går till deras verksamhet.

Polisen har antecknat att containern ska vara låst och att den blivit uppbruten.

Polisen söker kumpaner i bil som flydde platsen

I och med att en bil hann lämna platsen söker polisen efter ytterligare misstänkta till containerstölden, vilket också gav åklagare incitament för att anhålla de tre gripna som beskrivs vara EU-migranter.

Greps på bar gärning, men nekar ändå

– Det är svårt att neka när man tagits på bar gärning men det lyckas de med ändå, säger Rita Andersson, kriminalkommissarie och förundersökningsledare vid Hallandspolisens jour.

– De erkänner de faktiska omständigheterna att de lastat säckarna men nekar till brottet. De hävdar att de inte brutit upp containern utan att den var öppen, säger Rita Andersson.

Red’s kom:
Det spelar liksom ingen roll. Det är fortfarande stöld!

Om brottet resulterar i något straff för dessa romer så skulle det vara unikt i modern tid i Sverige!Klicka här för att gå till artikeln i HN, 2016-01-09
Ovanstående lilla incident kan sättas i perspektiv till en insändare i Aftonbladet med rubriken ”Butiker, ta ansvar och betala ut pantpengar!” och underrubriken ”Debattören: Handlarnas system slår mot samhällets svagaste”.

Denna ”Ekonomistuderande och besviken konsument” skriver;
Härom veckan gick jag längs Sveavägen i Stockholm och skymtade i entrén vid Lidl en skylt där det med stor text och stora bokstäver stod skrivet ”NO CASH” och börjar fundera och tänka varför.

Att skylten, som i Lidl:s fall, också delvis adresseras på engelska ger bilden av att det är ett angrepp mot EU-migranter.

Butiker med pantsystem ersätts för de pengar som de lägger ut, vilket gör deras vägran att betala pantaren kontant orimlig. Om man dessutom ser till vem som faktiskt är i behov av kontanta utbetalningar blir restriktionen moraliskt felaktig.
Jag vill därför ställa en rak fråga till ansvarig över Lidl på Sveavägen, och till andra butiksägare som börjat på samma bana:
Vill man slå ut samhällets svagaste, eller vad är tanken bakom detta rubbade system?

Red’s kom:
Jag tror det är ganska uppenbart att syftet inte är att ”slå ut samhällets svagaste”. Man försöker bara skapa lite ordning i kaoset som EU-migranterna orsakar under en handlingsförlamad regering.


Se även bl a;
Två EU-migranter stal pengar från EU-migrant i Linköping, fem polispatruller

Tiggare i Linköping försöker bryta sig in – video

Olaga intrång/hemfridsbrott av EU-migranter i Stockholm

Olaga intrång/hemfridsbrott av EU-migranter i Södertälje

EU-migranter ockuperar stuga – Polisen vill inte göra något

Bedrägeri av EU-migrant – VW Passat reg.nr DN313LT efterlyses

Ofredande tiggare hade 12.000 kr i fickan – Polisen kritiserad för information om detta

Fyra rumänska EU-migranter anhållna efter inbrott på Biltema i Värnamo

Gav tiggare pengar, bestals på plånbok

Fyra ”dövstumma” EU-tiggare anhölls av polis efter stenkastning

EU-migranter försökte kidnappa kvinna som gav pengar

EU-migranter får fängelse men utvisas inte

EU-migrant döms till 15 månaders fängelse för grov misshandel

EU-migranter i brottsutredning i Gävle, en gripen

En EU-migrant stal 100 cyklar som transporterats till Rumänien med bussarna som går mellan Sverige och Rumänien.

Reportage om tiggare i Rumänien som åker till Sverige för att begå brott


EU-migranter säljer sex i Malmö, 75% från Rumänien


Halta och lytta tiggare, eller?


Varför provocerar EU-migranter?

Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *