EU-migranter i Lekeberg stannar till 2016, som minst

Sex EU-migranter från Bulgarien har funnits i Fjugesta och Mullhyttan (i Lekebergs kommun i Örebro län) under sommaren för att tigga. Fyra av dem stannar kvar under vintern.

I onsdags bjöd styrelsen för Hela Människan in fem av de sex EU-migranterna för att höra vad de tänker om framtiden och vilka drömmar de har.

Red’s kom:
Se: Svenska kyrkan & Hela Människan vill få Norrköpings kommun att bekosta härbärge för EU-migranter
och;
Så här försnillar kommunen pengar till EU-migranter – Hudiksvall

Alla bulgarer släkt med varandra

Personerna är släkt med varandra och kommer från en mindre ort, Tarnak, i nordvästra Bulgarien.

Stannar kvar i Sverige så länge de får?

– Ett gift par har åkt hem till sina barn som bor hos sin farmor. En svensk kvinna köpte flygbiljetter till dem, berättar diakon Anette Wisser i Knista församling.

De fyra som nu stannar kvar så länge de har tillstånd att vara i Sverige bor hos en person inom Svenska kyrkan i Viby. En av männen bor i en buss.

Red’s kom:
Sedan när har EU-migranter brytt sig om regelverket för EU’s fria rörlighet? De bryter ju redan mot den genom att vistas i Sverige utan att kunna försörja sig på egen hand.

Om de stannar kvar till 2016 så är det ju redan i och med detta uppenbart att de avser stanna längre än de tre månader den fria rörligheten medger.

Påstår att de kom på vinst och förlust för att hitta jobb som inte finns

– De berättade att det kom hit för att jobba men för att få riktiga jobb behövs det ju papper på utbildningar. Och det har de inte, säger Anette Wisser.

Red’s kom:
Det krävs mer än papper på utbildning för de flesta jobb i Sverige. Det behövs även t ex yrkeskunskaper i något som är brist på i Sverige. Och kunskpaer i svenska språket, eller i alla fall engelska. Den bistra verkligheten är att dylika jobb helt enkelt inte finns i Sverige som matchar romernas obefintliga utbildning och yrkeserfarenhet, där de dessutom inte behärskar något annat språk än romani. Inte ens för alla de flyktingar i samma situation som får automatiskt uppehållstillstånd från Eritera och Syrien utan utbildning och yrkeskunskap.

De är naturligtvis väl medvetna om att de inte får några jobb i Sverige. Ingen annan har fått det, och rykten sprids fort bland EU-migranter.

Lön och barnbidrag otillräcklig i Bulgarien

Hon berättar att EU-migranterna säger att det var bättre under kommunisttiden i Bulgarien. Då fanns det jobb till många. I dag ger en maxlön kanske 1 500 kronor i månaden. Lönen liksom barnbidraget räcker inte till att försörja en hel familj.

Red’s kom:
En maxlön på 1 500 kr i Bulgarien avser okvalificerat arbete (som bärplockning). Det är definitivt inte lättare att hitta okvalificerade arbeten i Sverige än vad det är i Bulgarien (eller Rumänien). Däremot så har Sverige andra fördelar för dessa välfärdsturister.Klicka här för att gå till artikeln i NA, 2015-10-08
Se även bl a;
EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *