EU-migranter i Dalarna, möjlighet till arbete och bostad?

Det har gjorts åtskilliga reportage om EU-migranternas situation i Sverige som, istället för att försöka komma fram till lösningar på problemen, mest bara går ut på att det är tufft att tigga i Sverige och där media undviker att ställa alla känsliga frågor. Här kommer ännu ett, denna gång om EU-migranter i Dalarna;

Barn som sover i bilar, dåligt med mat och långa dagar som i bästa fall resulterar i ett par hundralappar.

De romer som försörjer sig genom att tigga utanför mataffärer i Dalarna har en svår utmaning i att hitta värme och tak över huvudet för natten. Många bor i bilar. Något större läger tycks inte finnas i Dalarna, utan människorna bor utspritt.

Arilka från Bulgarien sitter utanför City gross i Falun och har nyligen blivit tillsagd av butiksinnehavaren att sitta utomhus och inte innanför dörrarna.

Red’s kom:
Det är märkligt att någon butiksägare accepterar tiggare på sitt område.

Fyra barn – Alltid dessa många tiggarbarn

Hon kom till Sverige för två månader sedan tillsammans med sin man. De fyra barnen är hemma i Bulgarien. Tre av dem bor fortfarande hemma och går i skolan.

– Det var meningen att vi skulle plocka bär, men jag skadade handen och när jag kunde jobba igen var säsongen slut, berättar hon.

Föreningen Unga romer

Dennis Demirovic från föreningen Unga romer i Dalarna hjälper till som tolk och fungerar även som en bra dörröppnare. Många blir glada över att prata romani, även om dialekten skiljer sig. En del vill inte prata alls.

Red’s kom:
Dörröppnare till vad? Vad dessa tiggare behöver istället för dörröppnare till att berätta om sin situation så är det dörröppnare i sitt hemland till ett bättre liv där.

Arilka säger att hon och hennes man bor i sin bil. På natten vakar mannen och håller motorn i gång medan hon sover.

Red’s kom:
Förutom att det är miljöförorening med alla EU-migranter som har sina bilar (många obesiktigade och olagliga på diverse sätt) igång under nätterna så måste en inte försumbar del av pengarna de tigger ihop gå till dyr bensin istället för till något meningsfullt.

De har fått kontakt med två andra familjer som håller till på samma ställe. Det känns tryggare då och det blir en gemenskap.

Red’s kom;
Med ”håller till” så menas får man alltså förutsätta att det handlar om en olaglig bosättning.

Att tigga ger ca 6 000 kr/månad

Om hon kunde samla tillräckligt med pengar för att hyra en billig lägenhet eller liknande skulle hon överväga det, även om det skulle innebära mindre pengar att skicka hem. Helst av allt skulle hon jobba, att tigga ger bara ett par hundra kronor om dagen.

Red’s kom: Självklarheter utan värde.

EU-migranter ljuger inte och stjäl inte?

– Jag är inte rädd för att jobba. Vi ljuger inte och vi stjäl inte.

Red’s kom:
Ska vi tro på att alla romer sköter sig klanderfritt. De ockuperar aldrig mark, de förorenar aldrig mark, de stjäl aldrig cyklar, all rapportering av media om tiggarbråk och stölder stämmer inte, de ställer aldrig orimliga krav på Sverige att försörja dem, etc, etc?

Hade det varit bra i Bulgarien skulle vi aldrig ha kommit hit och förnedrat oss, säger hon.

Red’s kom:
Det är säkert många som har det dåligt ställt i Bulgarien (precis som i många andra länder i EU, även svenska medborgare). Inte bara romer. Men ändå är det bara romer som kommer till Sverige för att ”förnedra sig”.

Den aldrig undersökta (eller ens ställda) frågan är alltså varför det är just romer av alla EU:s 120 miljoner fattiga som tigger i Sverige?

30-årig tjej får bo en mans gästhus

30-åriga Anelia, som vi träffar utanför Ica Maxi är en av de som haft tur. Hon har tak över huvudet, men det är så långt bort som Kopparberg.
– Vi bor i ett gästhus som en snäll man har, säger hon.

Kom till Sverige för att plocka bär och tigga

Alla berättar samma bakgrundshistoria: De kom för att plocka bär från början och sedan har de blivit kvar för att försörja sig med tiggeri.

I Sverige för att tigga med 4 barn, varav två är 11 och 12 år

Utanför Rusta står Evrosina Gitsova, som kommer från den bulgariska orten Simitli och är i Sverige med sin son, hans fru och deras tre barn. Två av dessa är elva och tolv år gamla och familjen bor i en minibuss.

Vad gör barnen på dagarna?
– De gör inget. Leker och sover i bilen, det är allt. Det vore bra om de kunde gå i skolan. Vi har bett om hjälp i kyrkan, men de kunde inte göra något sa de.

Red’s kom:
Dessa EU-migranter undanhåller alltså barnen från sin skolgång och därmed kraftigt försvårar deras möjligheter att komma rätt i livet. Sverige bidrar till detta förödande tiggeri genom att tillåta tiggeri.

Här kan man stilla undra varför denna grupp inte omedelbart utvisas i landet. Men det är som vanligt. Politikernas och myndigheternas feghet styr.

Det är svårt att få både bostad och jobb – såväl i Sverige som hemma. Folk blir misstänksamma när de hör att de är romer.

Red’s kom:
Folk” blir kanske misstänksamma med viss rätta?

I Sverige handlar det i alla fall om två saker;
1. För att få bostad måste romer, precis som alla andra människor, ha pengar för detta.
2. För att få jobb måste romer, precis som alla andra människor, ha en yrkeserfarenhet/utbildning som är relevant för de jobb som finns, och som övertrumfar svenskars utbildning och yrkeserfarenhet.

Det är den bistra verkligheten. Sveriges regering kan inte ens på konstgjord väg skapa förutsättningar för arbete till alla svenska medborgare, hur ska man då lyckas med detta för utländska medborgare som inte ens kan kommunicera på annat språk än Romani/Rumänska?

– Folk pratar om att vi har pengar och stora hus i Bulgarien. De är välkomna att hälsa på, säger hon.

Red’s kom:
Tiggarbossarna i Bulgarien och Rumänien lever i ett överflöd med stora hus och enorma tillgångar. De som tigger har det naturligtvis sämre ställt. Men det finns alltid undantag.

Expressen gjorde t ex ett reportage om en grupp tiggare som bl a hade ett hus och nu höll på att bygga ett nytt hus. Hur mycket av detta som finansierats av tiggeri och hur mycket som finansierats med brottslig verksamhet i Sverige, vet ingen.

Vill bosätta sig i Sverige

Hennes äldsta barnbarn Peter ansluter efter en stund. Han är 21 år och kan prata engelska.
– Hittar jag jobb vill jag stanna här för alltid, säger han.

Red’s kom:
Ja, vi vet att det är många som vill komma till Sverige för att dra nytta av av den välfärd vi byggt upp, men här uppstår osökt många frågor. T ex vilken utbildning/erfarenhet – utöver tiggeri och bärplockning – har han att erbjuda Sverige? Varför skulle förutsättningarna för att få ett jobb i Sverige vara bättre än i Bulgarien? Var finns de bästa förutsättningarna för att få ett okvalificerat jobb, i Bulgarien eller i Sverige? Etc, etc?Klicka här för att gå till artikeln i DT, 2015-12-25
Se även bl a;
EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *