EU-migranter får inte öppna bankkonto, advokat otroligt ledsen

Under den missvisande rubriken ”Banker diskriminerar romer hävdar advokat” skriver SR följande:

Advokaten Tomas Petterson anser att banker på Gotland diskriminerar romer, som inte kan få öppna ett bankkonto utan svenska id-handlingar.

Red’s kom:
Problemet är alltså att EU-migranter inte har en ID-handling som är tillförlitlig?

Banker tillåts inte underlätta överföring av svarta pengar mellan länder. Banker bevakas av Finansinspektionen, och den bank som gör t ex som Nordea (och den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca) kan råka illa ut.

Tillsammans med en av romerna på Gotland gick Pettersson till två olika banker för att hjälpa mannen, som tidigare fått ett svenskt samordningsnummer och har ett Id-kort från Rumänen, att öppna ett bankkonto där han skulle kunna få lönen insatt.

Tomas Pettersson konstaterar att den som vill göra rätt för sig straffas och han tycker att det ger en inblick i hur de här människorna haft det i tusen år, vilket gör honom otroligt ledsen.

Red’s kom:
Nu är EU-migranter förvisso samma sak som romer, men man blir inte automatiskt diskriminerad bara för att man inte får öppna ett bankkonto.

En av förutsättningarna för diskriminering är att personer med samma förutsättningar behandlas olika och att sakliga skäl inte finns för hur man behandlas. Något så grundläggande kan man tycka att en advokat borde känna till, även om journalister inte begriper detta.

Frågan är vad banken uppgett för skäl för att neka aktuell EU-migrant att öppna ett bankkonto? Detta skäl kan vara högst relevant, men om detta får vi inget veta av SR, som bara är intresserad av att få ut sin snyfthistoria.

Den gotländske advokaten Tomas Pettersson, som tidigare dömts för skatteredovisningsbrott och anklagats för att ha misskött ekonomin som förvaltare åt en dement kvinna (se SR), kanske skulle syssla med något han behärskar istället?Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2016-04-11
Se även bl a;
EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *