EU-migranter får fängelse men utvisas inte

Två romska bröder döms till fängelse efter en misshandel i Östersund.
26-åringen döms till fem månaders fängelse för misshandel och brott mot utlänningslagen (eftersom han har återreseförbud till Sverige t o m 2017-08-22). Han är sedan tidigare dömd i Sverige för snatteri, grov stöld och olovlig körning. 2012 fick han ett års fängelse i en dom, där han i media kom att kallas för ”fasadklättraren” (efter att ha klättrat på fasader och gjort inbrott i Östersund och Falun). Då dömdes han även till utvisning ur riket i fem år. Han var åtalad för ett 20-tal väldigt snarlika inbrott men fälldes bara för fyra grova stölder och ett försök till grov stöld.
18-åringen döms till fängelse i två månader, där hänsyn tas till hans ålder.
Men ingen av tiggarna utvisas från landet.

Östersunds tingsrätt går på åklagarens linje och anser att våldet varit livsfarligt, eftersom kraftiga sparkar varit riktade mot huvudet på den misshandlade mannen.

Tingsrätten fastslår att bröderna sparkat en annan EU-migrant i huvudet och på kroppen. Den misshandlade tiggaren fick en sårskada på huvudet och blåmärken i ansiktet, samt en avslagen tand och smärta till följd av sparkarna.

Misshandeln för ett par veckor sedan var kulmen på en strid som funnits en längre tid mellan grupper av tiggare i Östersund. Den beskrivs som en eskalerande konflikt mellan bulgarer och rumäner. Bröderna är rumäner och mannen som misshandlats är bulgar.

Enligt 26-åringen startade konflikten i samband med att det uppstått bråk mellan EU-migranter på Svenska kyrkans härbärge i Östersund. Han jobbade på härbärget, som timanställd.

Åklagare Märta Varg yrkade att båda bröderna ska utvisas från landet. Men tingsrätten skriver att de brott som tiggarna döms för inte anses vara tillräckligt allvarliga för att ligga till grund för en utvisning. Däremot konstateras att 26-åringen fortfarande har ett återreseförbud till Sverige t o m 22 augusti 2017.

Att yrkandet om utvisning ogillas motiverar tingsrätten så här:
Utvisning får bara ske om medborgarens personliga beteende utgör ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär.

Även om det av utredningen i målet framgår att den anknytning som bröderna har till Sverige är tillfällig – de har tillfälliga arbeten respektive skolplats, tillfälligt boende och deras familj vistas, precis som de själva, här tillfälligt – kan varken det brott som X har gjort sig skyldig till, eller de brott som XX har gjort sig skyldig till, ses som sådana verkliga och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen och som går utöver den störning av ordningen i samhället som varje lagöverträdelse innebär.

Det skulle inte heller vara en i förhållande till brottsligheten och till deras personliga förhållanden proportionerlig åtgärd att utvisa dem för den nu aktuella brottsligheten.

Red’s kom:
Det finns nog en och annan som gör en annan bedömning än denna Tingsrätt. Sedan kan man fråga sig varför domen inte blev utvisning pga brott mot den fria rörligheten i EU, som så extremt tydligt brutits mot.Klicka här för att gå till artikeln i ÖP, 2015-04-09

Se även bl a;
EU-migranter åtalas för misshandel i Östersund – utvisning


Tiggeri bekräftas som organiserat

Polisen: Tiggare ofta del av kriminella ligor

Halta och lytta tiggare, eller?

Bråk mellan tiggare i Stockholm, kvinnlig tiggare sparkad i ansiktet

Våldsam tiggaruppgörelse i Helsingborg

Faktum-försäljare hotas av EU-migranter

EU-migranter. Så här lurades medborgarna år 2013 av Socialstyrelsens utredare Annika Remaeus och SR

Varning för irländska/engelska hantverkare och asfaltsläggare

Tiggare avhyses, städnota på 50.000 kr

För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *