EU-migranter – Empatiskt Utmattningssyndrom

På väg till min slutdestination så händer det igen. Jag vet inte vilken gång i ordningen. Jag sitter på tunnelbanan och ser honom komma gående i gången. Med en bunt plastinpackade tidningar om romer. Jag bryr mig inte utan läser vidare i min bok. Då kommer den. Tidningen stoppas in mellan min bok och mitt ansikte. Jag skakar milt på huvudet och säger ”nej tack”. Då kommer muggen, skakandes ett par mynt. Mannen nästan skriker ”visa respekt” på bruten svenska. Nu säger jag inte ens ”tack” utan ett bistert nej.

När jag sedan går genom biljetthallen på T-Centralen sitter det en tiggare vid varannan pelare. Alla skakar mer eller mindre desperat eller ilsket med sina muggar. Allt färre tittar ens på dem. Empatiskt utmattade. Tittar de är det med en blick av avsmak. Någon spottar i muggen. Den tidigare utmattningen har övergått till något annat. Nästa steg.

Om man gör samma sak för EU-migranter som för svenskar haglar epiteten rasist, etc, i luften

Vad är det som sker nu i vårt samhälle?

För bara femton år sedan var jag med, som ordningsvakt, att tillsammans med polis, SL-anställda och andra i ordlöst partnerskap och pressade ut uteliggare och missbrukare från tunnelbanan, pendeltågsstationerna, Stockholms City och från kulvertarna under de större sjukhusen. Kalla det trakasseri. Då hette det att vi upprätthöll Lag och Ordning.

Klagomålen från kommunens invånare hade blivit för högljudda och insändarspalterna jagade på opinionen samtidigt som fastighetsägare ville höja värdet eller komma åt marken. Först tryckte vi ut dem till Solna, sedan till Kista, sedan till Sollentuna efter det att de nya centrumanläggningarna och bostadsområdena skulle fräschas upp. Allt med den politiska nivåns ofta explicita stöd. Ingen skrek rasist eller att det inte gick att kriminalisera mänsklig misär. Alla nickade i samförstånd. Det blev tyst. Skönt att bli av med dem. Inget skrik och skrän, ingen mänsklig avföring i parkerna eller spår efter läger. Dessa olycksbarn var svenskar.

Idag är olycksbarnen av annan etnicitiet. Då går det inte att använda Ordningslagen längre. Svenska missbrukare och uteliggare kan jagas ut med hugg och slag. Inte andra. Då blir du rasist av en högljudd opinion. Trots att det du gör är exakt samma sak som för tjugo år sedan. Trycker ut dem. I tyst samförstånd. Ser till att rensa rent. Men denna gång är du rasist av en högljudd opinion. Du får inte längre ihop bilden. Du gör ju exakt samma sak som du alltid gjort.

Politikerna och vänsterextremisterna tar bort humanismen i samhället

Vi har drabbats mer och mer av det som kallas ”Compassion Fatigue” eller andra gradens posttraumatiskt stressyndrom. Vi bryr oss inte längre. Bilderna av fattigdom och misär, även om de är självupplevda som på tunnelbanan eller hos min vän på bussen, har nått en mättnad. Vi stänger av vår humanism och vill bara bli lämnade ifred.

Allt fler förstår att politikernas förslag inte löser problemen

Bilderna, och upplevelserna, är utan sammanhang med det som politikerna säger ska kunna lösa det för oss. Så att allt blir som vanligt igen.

Effekterna av partitopparnas politiska korrekthet

Känslokylan slår till. Empatiskt utmattade. Vi drabbas av empatiskt utmattningssyndrom och har börjat applådera de som tar bort bilderna vi inte längre förstår.

Red’s kom:
Politikernas feghet, okunskap och ovilja att ta tag i problemen får ofrånkomligen denna effekt. Man behöver inte vara psykolog för att förstå handling (brist på sådan) och verkan i detta fall.

Vi kan fundera ett varv på vad som händer i förlängningen, vad som kommer som nästa steg om inte samhället och den politiska nivån gör sitt jobb. Vi har kunskap om vad som är nästa steg för ett samhälle som är empatiskt utmattat, och vilka som i sådana fall bär ansvaret. Det har hänt förut i den europeiska historien.

Red’s kom:
Inte bara förut. Det händer just i denna stund. Vänsterextremisterna driver samhället mot en avgrund och alla förnuftigt tänkande medborgare blir alltmer förbannade.

Det våld och de hot som EU-migranter utsätts för får vänsterextremister och politiker ta på sig till en klart övervägande del. Deras ord, deras handlingar och deras brist på agerande får konsekvenser. Det fungerar inte längre att skylla våldet och hoten på högerextremister. Vi vet var roten till problemen finns.Klicka här för att gå till artikeln i Ledarsidorna, 2015-08-29
Se även bl a;
EU-migranter fick inte gratis bussresa – folket jublade


56% vill ha förbud mot tiggeri, enligt Novus

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För fler sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *