EU-migranter döms till fängelse för människohandel med EU-migranter

Det mycket uppmärksammade målet där fyra personer stått åtalade för att ha tvingat handikappade bulgariska medborgare att tigga i Göteborg blev en framgång för åklagaren.

Se: Handikappade EU-migranter tvingades tigga i Göteborg – Pengar går till tiggarbossar
I höstas greps två bröder för människohandel där de tvingat en grupp romer från Bulgarien med funktionshinder att tigga i Göteborg och Stockholm. Utöver de två männen åtalades även en av brödernas fru och ytterligare en man som ska ha hyrt ut sin lägenhet för ändamålet, för medhjälp till människohandel.

Människohandel med EU-migranter straffas med 3 respektive 3½ års fängelse samt utvisning under 10 år

De två bröder som utpekats som huvudmän, 42 respektive 39 år, döms för människohandel och medhjälp till samma brott. De döms till tre år respektive tre och ett halvt års fängelse samt utvisning ur Sverige i tio år.

Red’s kom:
Det är otillräckligt hårda straff. 2009 dömdes en ligaledare till fem års fängelse för människohandel för att ha utnyttjat en man utan armar för tiggeri i Sverige.

Medhjälp till människohandel med EU-migranter, 8 månaders fängelse

En 31-årig man som åtalats för att ha tjänat pengar på att inhysa tiggarna i sin lägenhet i Bergsjön döms till fängelse i åtta månader för medhjälp till människohandel.

Red’s kom:
Men han klarar sig från utvisning eftersom straffet blev under 1 år.

Medhjälp till människohandel med EU-migranter, 6 månaders fängelse

En 32-årig kvinna som åtalades för att ha hjälpt den 39-årige huvudmannen med att samla in pengar från tiggarna och delvis övervaka dem, döms till fängelse i sex månader för medhjälp till människohandel.

Red’s kom:
Men hon klarar sig från utvisning eftersom straffet blev under 1 år.

EU-migranter tyckte synd om de EU-migranter som utnyttjat dem

I domen konstaterar tingsrätten att de fem tiggarna – varav tre har svåra handikapp – har uttryckt sympati för de åtalade, särskilt för den 42-årige brodern.
Men: offrets eventuella samtycke befriar inte gärningsmannen från straffansvar, skriver tingsrätten och påpekar att ”människohandelsbrottslighet kännetecknas av att brottsoffret ofta är en svag person som inte full ut inser sitt människovärde.”

Fem EU-migranter hämtades sommaren 2015 från Bulgarien för att tigga

De båda bröderna har rekryterat och transporterat sina fem landsmän från Bulgarien för att de skulle tigga. De kom hit under sommaren 2015.
Därefter har de tiggt, i stort sett varje dag och oftast i tio till tolv timmar långa pass, fram till polisens tillslag i månadsskiftet oktober/november.

Tiggare tjänade i snitt 400 kr/dag enligt människohandlare

42-åringen höll under rättegången med om det som åklagaren påstod: att varje tiggare i snitt fick in 400 kronor om dagen.

Människohandlare tjänade 300 000 kr på fem månader

Det betyder att han under perioden fick in 180 000 kronor, och hans yngre bror 120 000 kronor.

Red’s kom:
De medborgare som lagt pengar i muggen har alltså på detta sätt finansierat den organiserade brottsligheten.

Bröderna hade sagt till tiggarna att pengarna skulle delas men så har aldrig gjorts.
Tingsrätten finner att ”det kan hållas för visst” att bröderna inte haft för avsikt att göra någon avräkning, möjligen med undantag ”för någon godtycklig mindre ersättning”.

Exploaterat EU-migranter för egen ekonomisk vinning

Tingsrätten konstaterar att bröderna haft närmast oinskränkt makt över tiggarna, och de döms för att ha exploaterat dem för egen ekonomisk vinning.

Drabbade EU-migranter får 40 000 – 60 000 kr i skadestånd

De tre svårast handikappade tiggarna tilldöms vardera 60 000 kronor i skadestånd medan de två andra får vardera 40 000 kronor.

Bland de svårast drabbade finns 62-årige Dimitar Iliev som är blind sedan fyra år. Han är sedan länge bekant med Toni Trifonov, som har ledsyn, och de båda träffade den 39-årige brodern på en marknad i Bulgarien.

Förutom i Göteborg tiggde de en månad i Stockholm. Där bodde de först i ett tält men sedan det gått sönder fick de båda synskadade männen sova på en offentlig toalett. Den 39-årige rekryteraren sov i sin bil.

I Göteborg tvingades de båda männen sova i 39-åringens skåpbil, på en parkeringsplats i Bergsjön. På morgnarna kördes bilen till platsen där de skulle tigga. Den blinde Dimitar lotsades dit av den dömda kvinnan, utrustad med en barnstol att sitta på och iklädd en blå regnkappa. Under den fick han kissa i en flaska.

Tingsrättens slutsatser bygger främst på iakttagelser vid polisspaning, hemligt avlyssnade telefonsamtal, beslagtagna anteckningar om intäkter och kostnader från tiggeriet och målsägandenas uppgifter, skriver Göteborgs tingsrätt.

Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i region Väst, säger i en kommentar:
En bra dom i en mycket angelägen brottskategori även om den inte är laga kraft vunnen. Den skickar ytterligare en signal till den organiserade brottsligheten.

Red’s kom:
Det är signaler som den organiserade brottsligheten knappast tar någon notis om eftersom de vet att detta är ett undantagsfall, där rättsväsendet lagt enorma resurser under drygt ½ år för att lyckas komma till skott. Människohandeln med romer lär fortsätta som vanligt efter detta. Först om polisen lyckas sätta dit i alla fall ett tiotal fler av människohandlarna börjar signalerna bli tydliga.

Vänsterextremister försöker alltid desperat, på alla sätt de kan, förringa problemen med att EU-migranter utnyttjas och drar sig inte för att ljuga om detta. Det visar tydligt att för vänsterextremisterna är EU-migranterna bara ett verktyg. De bryr sig inte det minsta om vad som är bäst för EU-migranterna så länge de kan hålla dem kvar i utsatthet i Sverige.

Sydsvenskan konstaterar 2015-06-18, med anledning av FAFO:s undersökning, att människohandel med tiggare aldrig förekommer;
Rumänska tiggare i Stockholm, Oslo och Köpenhamn är mycket fattiga, och ingen annan tjänar på vad de samlar in.

Anders Ygeman har sagt;
Det finns också tillämpningsproblem i det vi kallar människohandelslagstiftning. Det finns för höga krav för att man ska kunna få fällande domar där när människor utnyttjas som är i en utsatt situation. De ändringar kommer vi att göra och gå fram med.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har skrivit;
Utöver den här lagstiftningen som vi nu tar fram förbereder vi också andra utredningsdirektiv till människohandelsutredningen där vi ser över möjligheten att kriminalisera dem som utnyttjar någon annans tiggande, det vill säga tjänar pengar på någon annans tiggande. Det är alltså ungefär som den nuvarande kopplerilagstiftningen men applicerat på tiggeriverksamheten. Där är vi också på väg fram med utredningsdirektiv.Klicka här för att gå till artikeln i GP, 2016-02-12
Se även bl a;
Tiggeri bekräftas som organiserat

Polisen: Tiggare ofta del av kriminella ligor

Poliskontroll av EU-migranters bilar i camping, Söderhamn – människohandel

EU-migranter tvingas av kriminella landsmän att tigga i Östergötland

Många tiggare utlämnade åt kriminella, säger en rom i Sverige

19 kommuner med EU-migranter som tvingas att tigga – Kalla Fakta avslöjar

Människohandel med tiggare i Sverige bekräftat… igen

Bråk mellan tiggare i Södertälje om tiggarplatser – Tiggarboss och människohandel

Korrespondenterna bekräftar kriminellt organiserat tiggeri

Två gripna för människohandel med tiggare i Falun

Tiggare tvingas betala för sovplats och plats att tigga i Västerås

Utpressning av EU-migranter, 3 000-5 000 kr för tiggarplats

EU-migrant polisanmält människohandel i Jönköping

Tiggare som inte drog in pengar dumpades av sin tiggarboss på E4:an

Organiserat tiggeri bland EU-migranter, människohandel och tiggeriförbud

EU-migrant häktad för människohandel och våldtäkt i Örebro


Vänsteraktivister avfärdar människohandel som ”lögnaktig retorik”

Tiggeriet är inte organiserat… för det har inte undersökts, menar DN:s Stefan Lisinski

Åtgärder mot organiserad brottslighet gagnar inte brottsoffer?

Marika Markovits lögner om EU-migranter SvD:s mest lästa ”debattartikel”

Lars Ströman kritiserar Valfridsson för att ha noll koll på EU-migranter
Lars Ströman, Nerikes Allehanda, vågar inte argumentera organiserat tiggeri


Policy för EU-migranter i Helsingborg, Ängelholm, Landskrona, Höganäs, Perstorp, etc


Vad är problemet med att EU-migranter registreras av polisen? – Ett verktyg mot människohandel och till stöd för att bekämpa organiserad brottslighet


EU-tiggare – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-tiggare se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *