EU-migranter blir inte hemlösa bara för att läger rivs i Sverige – Avhysning i Mönsterås

Lägret med EU-migranter i Mönsterås, där tiggarna i kommunen bott under en månad, revs tidigt i morse och de avhystes från platsen av polisen, Kronofogdemyndigheten och representanter från kommunen.

Kronofogden har bifallit kommunens begäran mot bakgrund av att EU-migranterna olovligen bosatt sig på kommunens mark och att bosättningen medför olägenheter.

Kommunen har i flera veckor velat ha bort lägret vid återvinningscentralen på grund av att det inte var en lämplig plats att bo på, med tanke på att det inte fanns avlopp eller vatten. Många Mönsteråsbor har protesterat mot tiggarna i olika grupper på sociala medier och vill ha bort dem från kommunen.

25-åriga Narcisa Grozavu är en av dem som vräktes från lägret och nu är hon bostadslös.

Red’s kom:
Nej, Narcisa är inte hemlös. Hon har bara blivit av med sin ”semesterbostad” pga att EU-migranterna inte vill anpassa sig till svensk lag.

– Vi var tvungna att riva lägret. Nu vet jag inte hur jag ska klara av natten när det är så regnigt och kallt ute, säger Narcisa Grozavu.

Red’s kom:
Om jag inte trivs när jag är på semester i något land så åker jag hem. Räcker pengarna inte för hemresan måste jag vända mig till min ambassad för att lösa detta problem. Det är ingen som skulle erbjuda mig en gratis hemresa, och jag förutsätter inte att något annat land ska stå för mina kostnader.

Kommunen har haft möte med tiggarna och erbjuder hjälp med bokning av biljetter hem till Rumänien.
– De verkar inte vilja ha någon hjälp med hemresa, utan hoppas att vi kan hjälpa dem med boende här, säger Claus Kempe, informationschef på Mönsterås kommun.

Det är nio EU migranter – alla är släkt med varandra – som tagit sig från Rumänien till Mönsterås där de varit i över en månad. På dagarna har de tiggt pengar utanför affärerna och under nätterna har de bott under presenningar i lägret, som ligger bredvid de gröna återvinningscontainrarna vid en mataffär.

Enligt Claus Kempe bodde de tiggande EU-migranterna i bilar, en container och under presenningar. För att värma sig eldade de i ett eldkar med stenar.
– Vi vill inte tänka på vad som skulle ha hänt om de här containrarna hade tömts när någon av dem legat där och sovit, säger Claus Kempe.

För kommunen är det här är en akut fråga där man kräver hjälp från riksdag och regeringen.
– Vi har 290 kommuner runt om i Sverige och jag tror att vi måste efterlysa någon form av nationella regler hur vi hanterar detta. Det blir lite konstigt om vi ska ha 290 olika varianter på lösningen, konstaterar Claus Kempe.

Red’s kom:
Regering och riksdag tvår sina händer i denna fråga. Alla är rädda för att föreslå inskräkningar eftersom det leder till grundlösa anklagelser från såväl oppositionen som vänsterextremister om fascism och diskriminering.

– Ja, det stället de bodde vid var inte ett människovärdigt ställe att bo på, så det är inte så mycket att säga om det. Frågan är om kommunen kan avhysa utan att säga om vi har ett alternativ som är bättre. Jag tycker inte att det vi gör här just nu är så humanitärt, säger kyrkoherden Alf Johansson.

Red’s kom:
Sverige har ingen skyldighet enligt något regelverk att erbjuda alternativt boende, vare sig bättre eller sämre. Kommunen har inte ansvaret för EU-migranter som tigger i kommunen utan medel att kunna försörja sig (varmed de förverkat sin rätt att vistas i Sverige). Detta ansvar ligger på respektive EU-migrants hemland, och det gagnar ingen att Sverige övertar ansvaret för andra länders medborgare. Det är inte humanitärt att kommunen erbjuder boende för EU-migranterna, förutom att det är ett icke acceptabelt slöseri av skattemedel.Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-05-05
Se även bl a;
EU-migranter i Mönsterås river sitt läger frivilligt


Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Tiggeriförbud för att inte permanenta fattigdom och utanförskap

Förbud mot tiggeri minskar fattigdom och EU-migranter

Varför inte förbjuda tiggeri?

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Riksdagsledamöter emot förbud mot tiggeri

Endast 36% av svenskarna emot att lagstifta mot tiggeri

Makedonsk minister varnar för konsekvenserna om tiggeriförbud inte införs i Sverige – Åsa Regnér vill inte

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *