EU-migrant anhållen för bedrägeri efter insamling till dövstumma

Under tisdagseftermiddagen fick civilklädda poliser syn på tre personer som klev ur en bil och gick ut i centrala Landskrona.

Polisen följde efter en kvinna, som tog kontakt med flera personer och visade upp en lapp om en insamling till ett ”internationellt centrum för funktionshindrade”.

Red’s kom:
SDS informerar inte vilken nationalitet det handlar om, men vi vet från många tidigare redovisningar i andra media såväl som från privatpersoners Youtube-filmer att det handlar om romer som ägnar sig åt denna form av brottslighet.

Kvinnan är misstänkt för bedrägeri

– Hon är misstänkt för bedrägeri för att ha utgett sig att vara dövstum och samlat in pengar till en organisation som inte finns, säger polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Greps efter att två personer gett henne pengar

Kvinnan greps på plats, sedan två personer skrivit på listan och betalat henne pengar. Senare under dagen anhålls hon av jouråklagare.

Ett vanligt trick bland EU-migranter

Det är inte första gången som personer utger sig för att samla in pengar till förmån för döva eller handikappade. I december 2014 skrev tidningen om en insamling i Landskrona som också marknadsfördes som ett ”internationellt centrum” för döva, fysiskt funktionshindrade och fattiga barn.

Polischefen ansåg tidigare att bedrägeri av romer inte är olagligt

Men den gången upprättades ingen polisanmälan, eftersom polischefen Anders Isgren menade att insamlingen i sig inte var olaglig, om än moraliskt tvivelaktig.

Polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson kan inte svara på varför polisen denna gång valde att ingripa, och frihetsberöva den kvinna som nu misstänks för bedrägeri.

Ingen rom som ägnat sig åt denna typ av bedrägeri har tidigare anhållits

Kammaråklagare Therese Umeflod ansvarar nu för ärendet.
– För min del är det första gången som någon person frihetsberövas i ett sådant här ärende, säger hon.

Enligt kammaråklagaren är det oklart hur kvinnan ställer sig till brottsmisstanken.
– Hon är delgiven misstanke men har sagt att hon vill ha en försvarare närvarande, säger Therese Umeflod.

De två personer som gett pengar till kvinnan ska också förhöras. Pengarna och lappen har tagits i beslag av polisen.

Liknande bluffinsamlingar har skett i Skåne den senaste tiden

Enligt vad tidningen erfar har liknande insamlingar pågått på flera skånska orter den senaste veckan, bland annat Landskrona och Lund.


Polisen skriver följande, där även polisen underlåter att informera om att det handlar om romer:

Polisen nordvästra Skåne

LANDSKRONA: EN ANHÅLLEN FÖR FALSK INSAMLING

Under tisdagseftermiddagen befann sig civilklädda poliser på stan i centrala Landskrona. De noterade hur tre personer lämnade ett fordon samtidigt och, uppenbarligen i samförstånd, begav sig in till centrala staden. De två civilklädda poliserna beslöt sig att följa efter en kvinna för att dokumentera vad som hände. Kvinnan, född 1987, kontaktade olika människor på staden och utgav sig för att vara dövstum. Hon visade dessutom upp en lapp där hon påstod sig samla in pengar till ett ”internationellt centrum för funktionshindrade”.

Vid två tillfällen skrev personer på och betalade pengar.

Polismännen beslöt till slut att avbryta aktiviteten och grep kvinnan misstänkt för bedrägeri. Pengar och lapp togs i beslag.

Hon anhölls av åklagare senare på kvällen misstänkt för bedrägeri. Den ”dövstumma” ska förhöras ytterligare under onsdagen.


HD skrev för drygt ett år sedan:

Under torsdagen kontaktades flera personer i centrala Landskrona av en person som på stan samlade in namnunderskrifter – och pengar.

Men organisationen som står på pappret – Handicap international – existerar inte, visar en kontroll hos Bolagsverket. Organisationen kan därför heller inte ha något så kallat 90-konto, som de verksamheter som kontrolleras av Stiftelsen för insamlingskontroll har.

Biträdande närpolischef Anders Isgren känner inte till just denna insamling men bekräftar att polisen i Landskrona och andra delar av landet tidigare ”haft problem” med liknande verksamheter.
– Man frågor folk om de vill skänka pengar och sen spelar man på att man är döv, och i vissa fall stum också, säger han.

Torsdagens aktiviteter har inte gett upphov till några polisanmälningar, och själva insamlingen är inte olaglig, enligt polischefen.
– Nej, inte så länge man inte begår något brott i övrigt som att vara hotfull eller angripa någon fysiskt, säger Anders Isgren, som dock menar att det kan vara moraliskt tvivelaktigt.

De insamlade pengarna uppges främja döva, fysiskt funktionshindrade och fattiga barn.Klicka här för att gå till artikeln i SDS, 2016-03-30
Se även bl a;
Fyra ”dövstumma” EU-tiggare anhölls av polis efter stenkastning

EU-migranter tigger genom att låtsas vara dövstumma, igen


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

Är vi intoleranta mot EU-migranter? Är Sverige ett rättssäkert land?

Att låta EU-migranter tigga i Sverige löser inte fattigdomen – en fattigdomsfälla

Rika romer åker till Sverige för att tigga – Romer är inte som andra, menar Liv och Ljus

EU-migranter skaffar sig förmåner genom lagbrott och provokation

Varför provocerar EU-migranter?

Stoppa tiggeriet bums och skäll ut EU!


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

2 reaktioner till “EU-migrant anhållen för bedrägeri efter insamling till dövstumma”

  1. Det där fenomenet med romer som låtsas vara döva och samlar in pengar till en välgörenhetsorganisation som inte finns, finns bara inte i Landskrona och i Sverige utan är ett fenomen som har blossat upp över stora delar av Europa.

    Jag bodde i Berlin 2013-2014. Runt gatan Unter den Linden och vid Humboldt-universitetet, samt i kvarteren omkring i centrala Berlin cirkulerade ett stort antal personer (med största sannolikhet romer från Rumänien och Bulgarien). Deras tillvägagångssätt var i stort sett identiskt med fallet i Landskrona. De låtsades vara döva, utgav sig för att representera en välgörenhetsorganisation för dövstumma. De ville man skulle skriva på en lista och ge dem pengar. Jag känner igen den där lappen, bedragarna i Berlin hade identiska lappar, men på tyska. Dock tyska med många stavfel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *