Dom: Fängelse för tiggeri och utvisning av tiggare i Danmark

För första gången har Köpenhamns tingsrätt dömt och utvisat en slovakisk kvinna som tiggt pengar från människor i det danska huvudstadsområdet, uppger Köpenhamnspolisen.

Kvinnan har flera gånger tidigare straffats för tiggeri och tingsrätten dömer nu henne till 40 dagars fängelse för att ha tiggt pengar från förbipasserande vid två tillfällen.

Trots att kvinnan är EU-medborgare finns det skäl för utvisning, enligt domstolen.

”Det kan verka hårt att utvisa en person på grund av tiggeri, men faktum är att bettleri är olagligt i Danmark. När en person kommer till Danmark upprepade gånger för att uteslutande livnära sig på kriminalitet så måste man säga ifrån vid någon tidpunkt. Och det är det som domstolen har gjort”, säger åklagaren Anne Jacobsen i ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen.

Red’s kom:
I sådant fall behövs inte ens att personen ifråga bryter mot Danmarks tiggerilag. EU:s rörlighetsdirektiv sätter ju upp en del krav för att kunna vistas upp till tre månader i annat EU-land och uppfylls inte dessa krav – vilket EU-migranter nästan aldrig gör – så kan de utvisas. Men naturligtvis underlättar ett förbud mot tiggeri den rättsliga processen.

Hur kontroll – i ett ”gränslöst” EU – ska ske av att tiggaren inte återvänder dagen efter utvisningen, framgår inte.
Utan gränskontroller blir det svårt att upprätthålla utvisningar av EU-medborgare (vilket det förvisso, som det fungerar idag, även är för andra utländska medborgare). Kanske dags att försöka återställa i alla fall lite ordning genom att återinföra permanenta gränskontroller?

BT skriver att kvinnan utvisats för en period av 6 år;
Anne Jacobsen fortæller, at kvinden er udvist af Danmark i seks år. Hun har fået et såkaldt indrejseforbud, og når der er gået seks år, kan hun vende tilbage til Danmark. Bliver hun taget for tiggeri igen, vil fængselsstraffen blive hårdere.

Klicka här för att gå till artikeln i SDS, 2016-11-30
Se även bl a;
Sverige & Finland enda länder utan förbud mot tiggeri


Utvisning av EU-migranter utan vistelserätt sker inte i Sverige

EU-migranter klarade sig från utvisning pga att Migrationsverket omorganiserade – Uppdrag Granskning

Vad gäller juridiskt för EU-migranters vistelse i Sverige? Regler för avvisning/utvisning av EU-migranter/tiggare


För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret (tidigare register) eller använd sökfunktionen här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *