DN svartmålar alternativmedier för fel som andra begått

I en serie av två skriver DN Kultur (Kristofer Ahlström) en artikel under rubriken ”Sverige framställs som ett land i förfall”. Denna första artikel syftar enbart till att försöka lura läsarna att vad som står här är orsakat av alternativa medier enligt vad som står i efterföljande artikel med rubriken ”Svenska hatsajter bidrar till svart bild av Sverige”.

Det är ett väl genomtänkt trick för att lura läsarna. DN skuldbelägger en part för något DN inte kan finna en grund för. Det är ganska smart uttänkt att lägga upp artiklarna på detta sätt eftersom det säkert lurar en stor skara medborgare som inte är så noga med källkritiken.

Problemet för DN är alltså inte att Sveriges alternativmedia sprider felaktig information – det är inte vad DN säger i sin kritik – utan att andra länder får sanningen från alternativmedia istället för från gammelmedias manipulerade bild.

Du kan hoppa över svamlet i den första artikeln här nedan och gå direkt till nästa artikel med rubriken ”Svenska hatsajter bidrar till svart bild av Sverige”, där DN lyckats hitta en koppling mellan ett av alla svenska alternativmedier och utländska medier. DN har dock inte lyckats hitta att någon utländsk sajt baserat sig på någon felaktig information av alternativmedia.

Laglösa områden, våldtäkter och ett samhälle i kaos. Det är återkommande ingredienser i en ny och allt vanligare bild av Sverige i utländska medier. Nu ger UD hjälp till ambassaderna.

Ointressant svammel som du kan hoppa över att läsa

Programledaren Stuart Varney på tv-kanalen Fox Business frågar upprört sin gäst:
– Hur kommer det sig att vi aldrig tidigare har hört om det här?
– För att Sverige har gjort ett fenomenalt jobb med att försöka dölja det, slår den inbjudne filmaren Ami Horowitz fast.
Horowitz har precis återvänt till USA från Sverige och påstår sig ha upptäckt mellan 30 och 40 ”no go zones”, stater inom staten där svensk lag inte gäller, dit svensk polis inte vågar sig in:
– Svenskarna är inte vikingar, vikingarna är borta, säger Horowitz som kommentar till vad man i Sverige tycker om situationen.
– Du är en modig man, en bra man - good stuff, avslutar programledaren senare intervjun.
Horowitz är inte ensam om att påstå sig känna till dessa platser. Samma vecka som intervjun sänds hålls en folkomröstning i Ungern om huruvida EU ska tillåtas placera icke-ungrare i Ungern utan parlamentets godkännande. I det tryckta material premiärminister Orbán skickar ut till miljontals hushåll varnas det för följderna av en liberal migrationspolitik: Sverige har till exempel 15 ”no go zones”, flest i Europa.
Karin Nylund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, säger att desinformationen där Sverige omnämns har ökat markant de senaste åren.
– Exempel på detta är Ungerns senaste utspel om så kallade ”no go zones” i Europa där Sverige omnämns, vilket ju är ett falskt påstående och ren desinformation, säger hon.

DN hittar två skräckexempel på varför man bara ska läsa gammelmedia

De två ovan nämnda händelserna är som sagt inga isolerade exempel på när Sverige målas upp som skräckexempel i migrations- och integrationsfrågor.

Red’s kom:
Kan det vara att fakta och verkligheten är långt mer än tillräckligt för att Sverige ska vara ett ”skräckexempel i migrations- och integrationsfrågor”?

Not. De ”två ovan nämnda händelserna” är ett exempel på två olika håll.

I en debatt i polska parlamentet förra året larmade Jaroslaw Kaczynski, partiledare för konservativa Lag och rättvisa, om att ”Det kan bli som Sverige där det finns 54 områden med sharialagar och där staten saknar kontroll.”

Red’s kom: Vilket alternativt media har hävdat detta?

Att staten saknar kontroll blir kanske väldigt svårt att förneka?
Hur många områden i Sverige det finns med sharialagar har jag personligen ingen kunskap om.

Ännu ett exempel där alternativmedier inte kan belastas för andras fel

Och i augusti i år kunde resenärer på Atatürkflygplatsen i Istanbul läsa en stor annons som varnade för att resa till Sverige: ”Sverige har den högsta våldtäktsstatistiken i världen.” Avsändare för annonsen var regeringstrogna tidningen Günes.

Red’s kom. Vilket alternativt media har hävdat detta och vad är då sanningen?
Se: Sverige flest våldtäkter
Sverige har flest våldtäkter i Europa. Enligt statistiken är våldtäkterna i Sverige näst flest i världen”.

Ökat antal artiklar som beskriver problemen i Sverige

Henrik Selin, chef för avdelningen för interkulturell dialog på Svenska institutet (SI), ser en ökning i volymen av artiklar utomlands som antingen enbart fokuserar på kraftiga problem i Sverige, eller rena fall av desinformation. Just nu genomför SI en studie för att få en mer överskådlig blick av hur det skrivs om Sverige i andra länder, men att intresset var som störst för ett år sedan, när flyktingsituationen var som intensivast, råder ingen tvekan om.

– Rapporteringen skiljer sig åt beroende på vilket land den kommer från. Våra närliggande länder – som Tyskland, Frankrike eller Storbritannien – har en stark bild av oss som de känner sätts på prov, att även generösa Sverige tvingas göra avkall på sin hållning. I en artikel i Frankfurter Allgemeine Zeitung pratade man till och med om ett ”avsked från Bullerbyn”. En del ser Sverige som ett idealiserat land och då används den typen av retorik, säger han.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediernas fel att Sveriges regering skapat problem i Sverige som sedan andra länder skriver om?

I USA finns inte så mycket kunskap om Sverige och då är det lättare för mytbildning om till exempel ’no go zones’ att få fäste. Eller att det skulle förekomma flest våldtäkter här, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.

Inför Brexitomröstningen i somras punktbevakades Sverige av brittiska medier. Det fick svenska ambassaden i London att slå larm till UD om hur Sverige framställs i asylfrågor för att få den brittiska regeringen att strama åt landets flyktingpolitik: ”Daily Mail framhåller Sverige som naivt och ett avskräckande exempel på vilka konsekvenser en liberal migrationspolitik kan ge”, stod bland annat i rapporten.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediernas fel att Sveriges regering skapat problem i Sverige som sedan andra länder skriver om?

När jag pratar med Erik Sundberg, pressråd på svenska ambassaden i London, hänvisar han till en nyligen publicerad rapport från Reuters institute for the study of journalism vid University of Oxford som visar hur migrationsfrågan speglades i brittiska medier under perioden. Rubriken på rapporten: ”Studie visar att majoriteten av pressbevakningen i EU-omröstningen vinklade kraftigt till Brexitsidans fördel under kampanjens första två månader.”

Red’s kom: Man kan få precis vilket resultat man vill i en rapport om detta. Hur menar DN att Sveriges alternativmedier ska belastas för detta?

– I dagens Europa finns många partier och personer som vill sprida bilden att man inte ska ta emot människor från andra kulturer. Vissa för att de tycker att det är svårt och utmanande, och vissa av rent rasistiska skäl. Vissa partier har det som sin uttalande agenda. Det ligger i deras intresse att underblåsa sådana bilder, säger Henrik Selin på SI.

Red’s kom: Och allt är alternativmediernas fel?

Fortsätter man söderut genom Europa går det att hitta fler exempel på medier som demoniserar Sverige.

Den tjeckiska dagstidningen Mlada Fronta har skrivit om en flykting som påstås ”hellre återvända till Bagdad eftersom ’det var tråkigt i Malmö och inte ens en katt skulle ha ätit maten’”.

Första exemplet från en ”alternativ sajt”, dock inte i Sverige

Parlamentni Listy, en välbesökt ”alternativ” tjeckisk sajt som tjänar som ett slags språkrör åt presidenten, skrev nyligen en artikel som hävdar att svenska skolor undervisar flickor i Sverige hur man har sex med flyktingar. Rubriken är uppdelad i fyra bulletiner: ”Skolor förespråkar flickors sex med invandrare. Journalister anklagar vanligt folk som kritiserar invandring. Multikulturalism är statsideologi. En svensk medborgare ger ett skakande vittnesmål.”

Red’s kom: Vad vill DN ha sagt med detta?

Sverige som varnande exempel

– Vi kan konstatera att vi ser en hel del medieinnehåll och uttalanden också på politisk nivå i länder som Polen, Ungern, Tjeckien där Sverige lyfts fram som varnande exempel. Men det ser inte ut att vara en officiellt sanktionerad verksamhet som exempelvis i Ryssland, säger Henrik Selin på SI och nämner att man nu lanserat en rysk version av sajten Sweden.se, Sveriges officiella webbplats, för att ge en motbild till hur Sverige skildras i exempelvis ryska medier.

Red’s kom: Om det finns anledning att beskriva Sverige som ett varnande exempel i en viss fråga, ska utländska medier då inte få göra detta?

– Vi bedömer att det finns stort behov av dialog med människor på ryska språket. Missuppfattningar och sämre relationer motiverar mer dialog, säger han.

Red’s kom: Vad är det för ”dialog” som behövs med ”människor på ryska språket”.? Om vad?

Anna-Lena Laurén är DN:s korrespondent i Moskva. Hon menar att den allmänna bilden av Sverige i ryska medier är uttalat negativ.
– Sverige utmålas som ett russofobt land där man gärna tar emot invandrare från Mellanöstern men är livrädd för allt som har med Ryssland att göra, säger hon.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediers fel?

– Direkta fel förkommer ofta i rapporteringen. I somras påstod till exempel statsägda Kanal 1, en av Rysslands populäraste tv-kanaler, att Sverige ändrade asyllagen efter att en asylsökande hade knivhuggit en person till döds. Men asylreglerna hade anpassats till EU:s miniminivå redan i november 2015 eftersom Sverige ville få andra EU-länder att ta emot flyktingar, Anna-Lena Laurén.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediers fel att andra länder gör fel?

Att det är just Sverige som hela tiden utpekas har flera anledningar, enligt Christian Christensen, professor i journalistik vid JMK.
– Tittar man på högerrörelsen i USA och deras sajter som Breitbart eller Infowars är det nästan varje vecka någonting om Sverige, oftast texter om våldtäkter och massinvandring: det finns en långvarig irritation gentemot svensk statspolitik där man kopplar samman vänsterpolitik och öppenhet till invandring, och då vill man göra Sverige till en varning för faran med bådadera.

Red’s kom: DN menar alltså att det inte finns någon koppling mellan vänsterpolitik och ”öppenhet till invandring”?
Vad vill DN anklaga alternativsajterna för pga detta?

Men det är en inte särskilt nyanserad eller uppdaterad bild av Sverige man ser, säger han.

Red’s kom: Det är bara DN som ger en nyanserad bild av verkligheten?

– De flesta i USA vet till exempel inte att vi nyligen hade en högerregering i åtta år. I USA finns inte så mycket kunskap om Sverige och då är det lättare för mytbildning om till exempel ”no go zones” att få fäste. Eller att det skulle förekomma flest våldtäkter här, när statistiken har med vår hårdare lagstiftning och inte med våldtäktsmängd att göra.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediers fel att andra länder inte vet allt om Sverige?

Sanna Björling, DN:s korrespondent i Washington, berättar att hon på Trumps möten, men även på det republikanska konventet, fått höra märkliga påståenden om Sverige.
– De kan säga saker som ”Jag har hört att ni inte har någon kultur kvar!” eller ”Ni har helt öppna gränser, ni har tagit in miljontals syriska män helt utan kontroll” och ”Har ni infört sharia?”

Red’s kom: Kanske välbefogade frågor? På vilket sätt är det alternativmediers fel att andra länder inte vet allt om Sverige?

Är de negativa saker som skrivs om Sverige i andra länder enbart myter?

Sverige är ett relativt litet land, trendkänsligt, vi bryr oss om hur andra skriver om oss. När myterna om Sverige väl fått fäste utomlands kan de därför användas av svenska personer och organisationer som gärna ger näring till föreställningen om ett land som slits isär. Dessutom kan de hävda att det är uppgifter som förtigs av våra medier och myndigheter, säger Christian Christensen.

Red’s kom: Är Sverige inte ett land som slits isär med vänstern och gammelmedia på ena sidan och resten på andra sidan?
På vilket sätt är det alternativmediernas fel att Sverige har en regering som inte mäktar att styra landet och som inte ser till medborgarnas bästa?

– Som när man såg personer peka på rapportering från andra länder om övergreppen på musikfestivalerna i somras och att det inte diskuterats i svenska medier. Men när man hänvisar till utländska medier måste man fråga sig hur sakliga de är i sin rapportering – inte bara att de rapporterar det utan hur de gör det. Hur sant är det?

Red’s kom: Det är kanske bättre att fråga sig hur sakliga och sanna gammelmedia är i sin rapportering, och hur de rapporterar verkligheten?

För att hindra detta försöker både SI och UD ge en nyanserad bild av Sverige och motverka desinformation.

Red’s kom: Bara tråkigt att det inte finns någon som försöker motverka desinformationen i Sveriges vänsterstyrda media.

Karin Nylund på UD berättar att man skickat ut en vägledning till de svenska ambassaderna för hur de ska möta falska påståenden om Sverige. I materialet, som DN tagit del av, går bland annat att läsa att ”desinformation undergräver förtroendet för staten” och att den, ”när den riktas mot Sverige, kan skada bilden av vårt land”.

Red’s kom: Gammelmedias desinformation undergräver förtroendet för gammelmedia. Det är gammelmedia (vänstern) och regeringen som har huvudansvaret för att Sverige skadas.

– Vi arbetar aktivt med att både skapa en bredare förståelse för fenomenet desinformation och hur det kommer sig att vi ser tydliga trender som visar att det ökar runt om i världen. Utrikesministern har påpekat vikten av att motarbeta det och arbeta för att öka förtroendet för fria medier, säger Nylund.

Red’s kom: Tråkigt att vi inte har en inrikesminister som ”påpekat vikten av att motarbeta” desinformationen från gammelmedia.

UD:s råd till ambassaderna.
Utdrag ur UD:s kompendium ”Vägledning för hantering av desinformation och ryktesspridning” till de svenska ambassaderna:
”Det finns inga heltäckande recept för att motarbeta desinformation och propaganda. Långsiktigt motarbetar vi emellertid dessa problem genom att stärka förtroendet för institutionerna och journalistiken.”
”Exempel på desinformation kan vara ’Sverige-bashing’ som används för att stärka aktörens eller desinformatörens egna, ofta inrikespolitiska, syften.”
”Inte sällan har de högerextrema digitala nyhetstidningarna anonyma ägare och avsändare med ett gemensamt drag att de ofta har ett förakt mot de etablerade medierna och den journalistiska etiken.”
”Om ni beslutar att gå i svaromål på Twitter, tänk på att hålla inläggen så korta och sakliga som möjligt. Nöj er med att svara en gång och undvik att gå in i långa Twittertrådar

2016-10-19


Efter ovanstående förberedande artikel kommer DN kultur med en artikel rubricerad ”Svenska hatsajter bidrar till svart bild av Sverige”:

”Svenska hatsajter bidrar till svart bild av Sverige”, påstår DN

Som DN tidigare rapporterade (20/10) [ovanstående artikel] utmålas Sverige ofta som ett skräckexempel i utländska medier och sajter i asyl- och migrationsfrågan. Negativt fokus, vinklad information och ren desinformation förekommer.

Red’s kom:
Det framgår inte ens vilka hatsajter som DN åsyftar, de lägger bara detta epitet rent generellt på alla sajter som inte hör till gammelmedia.

Är Sverige inte ett skräckexempel i ”asyl- och migrationsfrågan”… precis som Sverige är i migrations- och integrationsfrågor?

Är det ”negativa fokuset” inte berättigat?

Vinklad information och ren desinformation” förekommer kanske mer i Sveriges vänsterstyrda media än någon annanstans i världen (Nordkorea undantaget, ännu så länge)?

Någon på DN har tittat på några ”utländska sajter” och drar sedan sin slutsats av detta…

Vid en genomsökning av utländska sajter som DN gjort visar det sig att den negativa bilden ofta har en grund i vad som skrivs på svenska plattformar, i alternativmedia eller av svenska opinionsbildare.

Red’s kom: Den negativa bilden grundas alltså på fakta i alternativmedia och på svenska opinionsbildare? Är det något problem med detta och i så fall vad? Fakta är fakta oavsett var det står.

”Flera” utländska medier har gjort reportage i samarbete med Avpixlat

Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland, har forskat på svenska alternativmedier.
– Vi har sett att flera utländska medier har kommit till Sverige och gjort reportage i samarbete med Avpixlat och vänt sig till dem i stället för till etablerade medier.

Red’s kom: Och problemet med detta är vad?
Varför tycker DN att utländska medier enbart ska vända sig till de vänstervridna medier som inte vill beskriva verkligheten som den är?

Avpixlat påverkar bilden av Sverige i utländska medier

De påverkar bilden av Sverige i utländska medier, men skriver också om hur utländska medier skriver om Sverige, så det går i båda riktningarna, säger han.

Red’s kom: Vad är problemet med detta, menar DN? Har Avpixlat påverkat bilden av Sverige genom att skriva sanningen, och varför skulle det vara fel att skriva om hur verkligheten ser ut?

På den konservativa, amerikanska högersajten Breitbart, som enligt egna mätningar har 89 miljoner månatliga besökare, hänvisas det vid ett flertal tillfällen direkt till Avpixlat, i artiklar som ”‘Refugee child’ sexually assaults 10-year-old girl after liberal parents house him”.

Red’s kom: Och problemet med detta är vad?

Vad är syftet med nedanstående svammel av DN?

Även artiklar av traditionella mediers opinionsbildare blir del av den nya berättelsen om Sverige. Ett exempel på hur den kedjan kan se ut: på ledarsidorna i Svenska Dagbladet skrivs en op ed-text av en polis om stenkastning mot poliser vid en insats (SvD 5/8 2015).

Den texten inlemmas i en artikel av Ingrid Carlqvist (som driver islamfientliga sajten Distpatch International) på sajten Gatestone Institute, en New York-baserad konservativ tankesmedja grundad av John Bolton, kontroversiell tidigare FN-ambassadör för USA och medarbetare på Fox News.

I Carlqvists text, som har rubriken ”Swedes’ homes may be confiscated to accommodate asylum seekers”, förekommer egna tillägg om ”no go”-zoner i Malmö.

Därpå plockas artikeln upp på Breitbart (25/9 2015) och sprids vidare till amerikanska läsare.

Alternativmedier refererar i 60% av texterna till vad som skrivits i gammelmedia

– Svenska alternativmedier använder ofta material från svenska traditionella medier. När jag gjorde en kvantitativ innehållsanalys på 800 texter i svenska alternativmedier visade det sig att i över 60 procent av dem förekommer referenser till traditionella medier. De skriver om det och lägger sin egen hand på texten, där det klassiska exemplet är att man tycker att en misstänkt brottslings etnicitet utelämnats.

Red’s kom: Och problemet med detta är vad?

I strid med de pressetiska reglerna framgår det inte vem som säger ovanstående tre meningar, men vi får gissa oss till att det är Kristoffer Holt.

DN hämtar på traditionellt sätt stöd hos det vänsterextrema Expo för sitt hat mot konkurrenterna

Även Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, känner till förfarandet med reläsajter.
– Det är ett fenomen som existerar, och ju längre bort från ursprungskällan man kommer desto fler detaljer faller bort och desto större möjligheter har man att paketera det i ett strikt ideologiskt perspektiv, en större berättelse där texten blir ett kapitel i en och samma bok hela tiden: en nation som förfaller.

Red’s kom: På vilket sätt är det alternativmediernas fel att andra gör fel?

DN försöker skuldbelägga sina konkurrenter för något som andra gör

Ett annat exempel är hur en text av SvD:s ledarskribent Ivar Arpi används på Gatestone Institute i en längre artikel med rubriken ”Sverige på väg mot anarki”.

Red’s kom: Och problemet med detta är vad? På vilket sätt är det alternativmediernas fel att andra gör fel?

Arpi menar att det är problematiskt, men att Sverige används i symboliskt syfte av båda sidor på den politiska skalan.

Red’s kom: Självklart!

– Vänstern har använt Sverige som förebild för ett halvsocialistiskt paradis, till exempel Bernie Sanders, en bild av Sverige som var starkare förut.

Men Sverige används även som exempel på hur man inte ska hantera migration; en del av dem tar de värsta exemplen och vill göra om Sverige till exempel på det sämsta med migration, säger Ivar Arpi.

– Folk lever i informationsbubblor och använder Sverige på olika sätt beroende på vilket syfte man har. Samtidigt tycker jag det finns en tendens att när vi ser Sverige användas på det sistnämnda sättet så drar en del slutsatsen att man inte bör rapportera om problem för då spelar vi de krafterna i händerna. Det är ett ödesdigert misstag, för det är just den attityden som har bidragit till många människors känsla av att man inte får reda på vad som faktiskt händer, säger Ivar Arpi.

Red’s kom: Självklart!

Idiotfråga till Ivar Arpi

Tycker du att bilden av Sverige i utländsk press är rättvis?

Red’s kom:
Vem f-n kan svara på en sådan fråga???

– Jag tycker inte att vi har fått en rättvis bild av migration i Sverige under många år. Nu när internationella medier vaknar finns det ofta något skadeglatt i rapporteringen: ”Titta här hur det går för landet vi alla beundrade!”

– Som svensk behöver man knappast gå till utländsk media för att få den mest rättvisa bilden men ibland kan man få inblick i saker via internationella medier vad gäller sådant vi kanske vant oss vid. När ett filmteam blev attackerat i Sverige och någon utifrån reagerar på det så tänker man att vi kanske inte borde ha vant oss vid det.Klicka här för att gå till artikeln i DN (2016-10-18)
Se även bl a:
Flest våldtäkter i Sverige, varför?

Minst 15,5% av flyktingar begår brott…


”Det ligger i romers natur att tigga”: Hets mot folkgrupp? – Sydöstran


SR skrämmer moderat politiker för länk till ”rasideologiska sidor”

SR:s kampanj för att lura folket att media är opartiskt


Feministiskt Initiativ vill förbjuda åsikter som de inte gillar

Häpnadsväckande debatt om yttrandefrihet – Janne Josefsson tappar tålamodet

SVT använder sig av det av vänstern bannlysta ordet zigenare

Hans Caldaras: Människohandel med EU-migranter ska döljas – Uppdrag Granskning


Har folket inte rätt att veta om brott begås av personer med utländsk härkomst?

Hög brottslighet bland utlandsfödda döljs av media


Norge utvisar afghaner, irakier och syrier till Sverige – Vill stänga gräns mot Sverige


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *