Debatt med Boel Godner (S) – Finns inget tak för antalet flyktingar i Sverige

Nedanstående är citat från debatten som var ett samarbete mellan SVT och DR2, där bl a Boel Godner (S) fick svara på frågor om hur många flyktingar som kan tas emot. Boel Godner är uppenbart irriterad över att sanningen om flyktingar, integration, etc, börjar komma till medborgarnas kännedom och det därför blir tydligare med politikernas okunskap och oförmåga att hantera problemen.

Medverkande:
• Boel Godner, ordförande, kommunstyrelsen, Södertälje, Socialdemokraterna
• Naser Khader, integrations- och utrikesordförande, Konservative
• Poul Madsen, chefredaktör Extra Bladet

Journalist: Sverige redovisar inte statistik för ”ickevästliga” invandrare.

Enligt Eurostat har 58 procent av medborgare från icke EU-länder arbete i Danmark medan motsvarande siffra i Sverige är 50 procent.

Tydliga krav måste ställas på nyanlända

Är vi bättre på integration idag än för 25 år sedan? Har vi i Sverige och Danmark blivit bättre på att integrera?
Naser Khader: På 80- och 90-talet arbetade jag som tolk för nyanlända invandrare. Då krävde man inget av dem och många blev slappa. Det gick i arv till deras barn. Vi har blivit mer realistiska och ställer högre krav. Vi säger från dag ett till de nyanlända att de måste vara laglydiga. De ska anamma de grundläggande demokratiska värderingarna. Vi accepterar religiös och kulturell mångfald. Men de ska också försöka arbeta sig uppåt i samhället.

Red’s kom:
Det är oundvikligt att det skattebetalarna arbetat ihop, som annars skulle gå tillbaka till dem, nu i inte oväsentlig del går till personer från andra länder som inte tillfört något och som aldrig bidragit till det svenska samhället. De är bara en kostnad för samhället, vissa av dem t o m på extremt sätt.

Se även bl a;
Hans Rosling har fel om flyktingkostnader
och;
Minska kostnaden för flyktingmottagandet föreslås av KD

Självklart ska flyktingar hjälpas – det tycker vi alla – men först och främst de med störst behov. Och på ett strukturerat, genomtänkt, rätt och kostnadseffektivt sätt, utan onödig belastning på samhället som idag pga inkompetenta politiker.

Behandling av symptom istället för att arbeta med problemet

Journalist: Men om vi blivit mer realistiska och pragmatiska varför kan vi då inte göra som i Sverige och ta emot flera?
Naser Khader: Vi ska ta emot dem som knackar på dörren och behandla dem schyst. Men när man öppnar dörrarna här ser jag det som symptombehandling i förhållande till det som sker i Syrien. De syriska flyktingarnas historia börjar ju i Syrien och dess grannländer. När vi hjälper 160 000 glömmer vi 13 miljoner i konfliktområdet. Fyra-fem miljoner bor i jordhålor.

Red’s kom:
Det är märkligt att vissa personer ser Sverige & Danmark som lösningar på problemet med att folk drivs från sina hem i Syrien och söker sig till ett bättre liv i länder där andra byggt upp välfärden. Detta samtidigt som man utan minsta åtgärd låter de som lider mest fortsätta lida.

Inget tak i Södertälje för hur många flyktingar staden kan ta emot

Journalist: Du är kommunstyrelseordförande i Södertälje. Ni har tagit emot väldigt många flyktingar. Kan ni ta emot fler?
Boel Godner (S): Om man börjar prata om att det är fullt någonstans i en stad eller land eller världen, då har vi kommit alldeles fel.

Red’s kom:
Har vi? Så det finns inga ekonomiska begränsningar för Socialdemokraterna? Det finns inget tak för hur stora påfrestningar invandringen kan tillåtas ha på samhället?

Om detta skulle vara sant varför inte placera alla flyktingar som kommer till Sverige i Södertälje? Där finns tydligen obegränsat med plats enligt Socialdemokraterna.

Flyktingar väljer sig in i utanförskapsområden

Boel Godner (S): Jag skulle aldrig säga att vi tagit emot nog eller att det är fullt, eller så. Utan poängen är att alla behöver hjälpas åt så att inte så många som idag hamnar i utanförskapsområden, i de fattigaste bostadsområden, där man får sämre chanser redan från första dag.

Red’s kom:
Det finns ingen poäng. Frågan är endast om det finns en gräns för hur många som kan tas emot och var denna gräns i så fall går. Varför vågar inte Socialdemokraterna svara ärligt på denna enkla fråga?

I Sverige är det flyktingar som dikterar villkoren

Journalist: Om den svenska regeringen uppmanar dig att ta emot 1 000 till. Kan du säga ja då?
Boel Godner (S): Det funkar inte så i Sverige, utan i Sverige får man välja, om man kan, när man kommer till vårt land. Det har jag kritiserat för jag ser att det är många som, utan att veta om det själva, väljer sig rakt in i fattigdom.

Red’s kom:
Hur kan det vara att nyanlända har rätten att bestämma var de ska få sina bidrag i Sverige?

Det måste naturligtvis fungera så att kommer man till Sverige så blir man placerad där Sverige bestämmer att man ska vara utifrån vad som är bäst för Sverige. Trivs flyktingarna inte med sin placering är de fria att flytta på egen bekostnad, men då utan att erhålla varken kommunala eller statliga bidrag.

Se; Flyktingar protesterar mot att de inte får egna lägenheter, i stad, direkt vid ankomst till Sverige

Boel Godner (S): Sverige och Danmark har under 2000-talet låtit SD i Sverige och Dansk Folkeparti i Danmark beskriva verkligheten när det gäller migration och flyktingfrågor. Och nu anstänger vi oss för att rätta till det så att det blir korrekt och bra.

Red’s kom:
Hur kan man säga något så felaktigt när alla vet att det är så mycket raka motsatsen som det överhuvudtaget är möjligt? Det är givetvis regering, politiker och media som överöst medborgarna med lögner och vinklade påståenden, där man måste söka på Internet för att få sanningen i varje fråga.

Det är uppenbart att Boel Godner är irriterad över att det inte är lika lätt för henne att föra medborgarna bakom ljuset som det var i början av hennes politiska karriär, för väldigt länge sedan.Boel Godner, Socialdemokraterna, Södertälje

Journalist: Även om du gärna såg att flyktingarna fördelades på ett annat sätt så tycker du att Sverige ska vara ett öppet land?
Boel Godner (S): Ja, så länge det pågår krig i världen så ska Sverige vara flyktingmottagare.

Nyanlända syrier söker sig till de platser där andra syrier finns

Journalist: När du pratar om att man måste ha en begränsad invandring till Danmark är det de här problemen, att man hamnar i fattigdom, är det vad som bekymrar dig?
Naser Khader: Jag har läst att Södertälje kommun har många assyrier, fler än alla andra kommuner i Sverige. När det kommer fler vill de gärna till din kommun. Du har sagt att din kommun inte kan klara så många fler. Jag har läst att ni har 15 procents arbetslöshet bland dem som kommer.Naser Khader, Danmark
Journalist: Är det dessa klasskillnader som bekymrar dig också.

Maffia, narkotikagäng, mord förtigs i debatten

Naser Khader: Södertälje har också den assyriska maffian, narkotikagäng, ihjälskjutningar. Men det förtigs.

Terrorister kommer med flyktingarna

Journalist: Men du brukar prata om att det kan dölja sig terrorister i flyktingströmmarna. IS-människor.
Naser Khader: Många säger det: danska säkerhetspolisen, Libanons inrikesminister…

IS och maffia bekymrar inte Boel Godner (S)

Journalist: Är det vad som oroar dig, att ni kan ha många militanta islamister, ni har för mycket maffia i Södertälje, är det något som bekymrar dig?
Boel Godner (S): Nej, jag har inte sagt att vi inte kan ta emot fler. Hälften av kommunens invånare kommer redan från ett annat land och det går bra för de flesta. Det oroar mig inte ett dugg.

I Danmark tar Köpenhamn och ett antal andra kommuner inte emot en enda flykting

Poul Madsen: Det är påfallande att vi talar om flyktingar som ett problem. Påfallande är även fördelningen.
Problemet är att Naser Khaders vänner i Köpenhamn i likhet med många andra rika kommuner, inte tar emot någon. Det skapar många sociala problem på andra ställen. Det blir extremt skevt.
Naser Khader: Vissa kommuner är ”noll-kommuner”. Köpenhamn är en sån. Vi har fördelat dem till andra platser.
Poul Madsen: Men inte efter vilka som har råd!

Boel Godner (S) hoppas att S aldrig kommer att samarbeta med SD i någon fråga

Journalist: Blir SD ett parti som alla andra partier när det gäller regeringssamarbete eller blir det fortsatt så att ingen vill prata med dem?
Boel Godner (S): Jag hoppas verkligen att vi inte kommer att börja samarbeta med Sverigedemokraterna något. Det är ju det som skiljer Danmark från Sverige och som jag är så otroligt glad över att man valt.

Socialdemokraterna förespråkar diktatur

Boel Godner (S): Efter den här perioden när man låtit dem beskriva verkligheten så har Sveriges etablerade partier valt att distansiera sig från ett parti som har rötter i nazismen.

Red’s kom:
Socialdemokraterna är sura över att det inte längre är lika lätt att lura medborgarna, och alla som nu för fram sanningen definieras som nazister av socialdemokraterna (inkl. Stefan Löfven och Magdalena Andersson) för att försöka minska trovärdigheten i den sanning som nu lyckas se dagens ljus alltmer (istället för att bemöta fakta).

Alltid dessa påhopp om rasism när man saknar argument och inte kan diskutera i sak. Vi kan ta upp Socialdemokraternas smutsiga byk också. Det finns inte vitböcker nog för att be om avbön för allt Socialdemokraterna ställt till med under åren.

Det är Boel Godners mentalitet, vilket är signifikativt för Socialdemokraternas ledning, som gör att SD kommer att fortsätta växa. Att inte stå upp för demokrati uppskattas inte bland väljare oavsett vilken politisk tillhörighet man har (exkl. extremvänstern: MP, V och Fi).

S kommer inte samarbeta med SD när SD är Sveriges största parti

Journalist: Händer det samma sak i Sverige de närmaste åren som på annat håll? Vi har Front National i Frankrike, Ukip i England och Fremskrittspartiet i Norge. Om SD får 25, 30 procent av rösterna samarbetar ni ändå inte med dem?

Red’s kom:
Svaret har redan givits. Socialdemokraterna kommer inte att samarbeta med SD oavsett om SD är Sveriges största parti.

Boel Godner (S): Det är liksom ingen naturlag att Sverigedemokraterna kommer att bli större, och att det kommer att hända bara för att det hände i Danmark, Norge eller i Frankrike, vilket har hänt.

Journalist: Eller i England.

Boel Godner (S): Andra partier har närmat sig de extrema partierna, det har inte hänt i Sverige och den dagen då vi gör det tror jag vi är riktigt illa ute.

Red’s kom:
Med ”vi” menar alltså Boel Socialdemokraterna, men Socialdemokraterna lär nog vara ännu mer illa ute om de fortsätter att förespråka diktatur.

Boel Godner (S): För det handlar om att beskriva migrationspolitiken precis vad den är. Det här är solidariska handlingar. Sverige och Danmark ska inte glömma att vi är en del av en värld och denna värld finns redan i våra länder.

Red’s kom:
Ja, det var ju konkret och tydligt uttryckt. Vi är alla del av en värld, det var det ju ingen som visste.

Hela debatten (2015-09-17) kan du se här

Se även bl a;
Henrik Arnstad i debatt om flyktingar – alla tokigheter listas här

Per Svensson, SDS, försvarar Sveriges åsiktskorridor om flyktingar


Sveriges smala åsiktskorridor – Rädsla för sanningssägare

Aftonbladets debattmarodörer – Obekväma åsikter avfärdas som rasism

Klyfta mellan folk och folkvalda – Problem viftas bort av politiker


Flyktingar/migranter till EU, hur många, varifrån och till vilket land – Sveriges flyktingpolitik

Migrationsverkets prognoser lika meningsfulla som väderprognos för nästa årLista över vilka länder asylsökande kommer från till Sverige!

14 av 28 EU-länder tar emot kvotflyktingar – Sverige flest!

Sverige har tagit emot 6 gånger fler flyktingar än Tyskland


Tyskland lämnar Schengen med omedelbar verkan – När gör Sverige likadant?

Grekland blir krigszon när syriska och afghanska migranter (”flyktingar”) drabbar samman


Invandringspolitik, 65 % missnöjda med regeringen – SVT manipulerar resultat

Svenskar mest invandringspositiva i EU… eller?

58% av svenskarna vill ha minskad invandring – MP-väljare avviker

Novus juni 2015: 76% i Sverige tycker som SD i invandringspolitiken


Regeringens hemliga asylgrupp

Regler för asyl och migration måste anpassas


Minska kostnaden för flyktingmottagandet föreslås av KD

MP säger nej till överenskommelse där KD-förslagen ingår


Hans Rosling har fel om migrationen – migranter är inte flyktingar


För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *