Charlie Hebdo kritiseras för satir om hur media manipulerar med drunknad pojke

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som för ett år sedan drabbades av ett terrorattentat där tolv människor dödades, har återigen upprört många med en nidteckning.

Tidningen tar upp Alan Kurdi, den treårige syriske pojke som drunknade vid en turkisk strand och vars bilder väckte starkt medlidande i en rad länder.

Vill ifrågasätta västvärldens känslostormar

The Independent påpekar att tecknaren Laurent Sourisseau, som var på plats när kollegorna sköts, kan vilja ifrågasätta västvärldens känslostormar – först för att öppna gränserna för flyktingar men sedan, efter rapporterna om massövergrepp i Köln, för att stänga dem.
Alan Kurdi Charlie Hebdo satirteckningÖversättning: som skulle bli den lille Aylan om han hade vuxit upp?”.

Ju mer man försöker stoppa huvudet i sanden för de uppenbart negativa influenser som det innebär för Sverige (och resten av västvärlden) med en kraftigt ökande tillströmning från muslimska länder, desto större är risken för att det utvecklas en rasism.

Det är alltså inte rasism att reagera på vad ett samhälle inte ska eller får tolerera.

Istället för att försöka mörka sanningen och verkligheten måste man ta tjuren vid hornen. Att politiskt korrekt förneka de negativa influenserna gagnar ingen part.

Att skämta om dessa negativa influenser från muslimska länder kan omöjligen betecknas som rasism. Det är bara ett tecken på politikernas omfattande rädsla för att vidta åtgärder mot det som inte är acceptabelt i ett modernt och utvecklat samhälle.

Vänsterextremister underblåser rasism. I ett samhälle utan vänsterextremister skulle rasism inte förekomma.

TT skriver:
Tidningen tar upp Alan Kurdi, den treårige syriske flyktingpojken, vars döda kropp spolades upp på en turkisk strand, en bild som spreds över världen – och snabbt blev en symbol för flyktingkrisen.

Charlie Hebdo ritar en grupp ”migranter” som jagar en skrikande kvinna och skriver i en text att ”lille Alan” om han fått växa upp skulle ha blivit ”en stjärtklämmare”.

DN skriver under den missvisande och på alla sätt felaktiga rubriken ”Charlie Hebdo tecknar drunknade Alan som sexualbrottsling”:
Bilden grundar sig på den tragiskt drunknade kurdiske flyktingpojken Alan Kurdi vars döda kropp liggande i strandkanten spreds över hela världen och väckte starka sympatier för flyktingarnas svåra situation.

Bildtext:Vad skulle det ha blivit av lille Alan om han hade vuxit upp?” och med svaret: ”En som jagar kvinnor för att antasta dem.

Kopplingen till händelserna i Köln är tydliga.

Red’s kom:
Men tydligen är bildtexten väldigt otydlig, eftersom det finns så många olika åsikter om vad som står i texten till bilden.

Författaren Espen Goffeng tar teckningen i försvar:
Han menar att teckningen visar hur rasister och främlingsfientliga krafter tänker – att varje flykting inom sig bär på något ont. Det som ser ut som rasism i teckningen är bara en yta. Budskapet syns om man tänker efter.

Satir gör många gånger väldigt ont. Och den är inte lätt. Särskilt den som Charlie Hebdo står för. Men det ligger i satirens förutsättningar att vara sådan. Och då ska man kritisera den på rätt grundval, inte på missförståelser”, skriver Goffeng.

Men tanken att alla flyktingpojkar växer upp för att som äldre antasta kvinnor har retat många och en del har kallat den rasistisk, skriver The Guardian.
Andra har kallat den för en ”svepande stereotyp av migranter

SvD skriver:
Rubriken är ”Migranter” och texten till bilden ”Vad skulle det ha blivit av lille Alan om han hade vuxit upp?” – ”En stjärtklämmare i Tyskland.

Det som har retat folk är att bilderna får det att verka som att alla flyktingpojkar som växer upp kommer att antasta kvinnor och en del har kallat teckningarna för rasistiska, skriver The Guardian.

Strax efter att bilderna på pojken spreds i september släppte Charlie Hebdo ett nummer där de skämtade om pojkens död. En av satirbilderna hade då titeln: ”Bevis för att Europa är kristet”, och visade hur ett barn håller på att drunkna och bredvid står Jesus och säger: ”Kristna går på vattnet…muslimska barn sjunker.

Allt är rasism?

Dagens Media skriver:
Bilden, som insinuerar att alla flyktingpojkar skulle växa upp och antasta kvinnor, har upprört många och Charlie Hebdo anklagas nu för att vara rasistisk.

Red’s kom:
Bilden insinuerar naturligtvis inte alls att alla flyktingpojkar skulle växa upp och antasta kvinnor (även om vi nu vet att ”barn” från bl a Afghanistan inte har önskvärd respekt för kvinnor och kommer till bl a Sverige och beter sig illa samtidigt som de söker asyl).
Bilden symboliserar istället hur lättmanipulerade människor är, där en bild som syftar till att väcka känslor för en viss sak och styra åsikter i en speciell riktning påverkar väldigt många människor så mycket mer än all tänkbara fakta.

Vi vet alla att Alan Kurdi bara är en av väldigt många som drunknat – eller avlidit av andra anledningar – pga oansvariga föräldrar.

Men istället för att kritisera föräldrarna för deras fel och brister så försöker inte minst media uppnå politiska förändringar som bara riskerar att förvärra problemen.

Under år 2015 tog över en miljon migranter sig sjövägen till Europa.

Vem är det egentligen som bär ansvaret för att barn dör på vägen till Europa? Jo, det är EU – framförallt Angela Merkel och den svenska S+MP-regeringen – som lockat dem till EU (främst Sverige och Tyskland) med öppna gränser.Klicka här för att gå till artikeln i DN, 2016-01-14
Se även bl a;
Olika tolkningar av bilder från Charlie Hebdo

Idag är de alla Charlie Hebdo, men…

Yttrandefrihet utan men


Att kritisera en idé är inte samma som att kritisera enskilda individer

EU-kandidaten Turkiet blockar Facebooksidor som kränker islam

Muslimhat och islamkritik olika saker


Yttrandefrihet endast om det inte provocerar

Är friheten provocerande?

Islamiska symboler kan inte vara immuna


Skärpt lagstiftning räcker inte

Skrämma till tystnad

En svensk tiger


Rom och cola – Inget att skämta om?


För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *