Beslut taget om att avhysa EU-migranterna från Pildammsparken i Malmö

Malmö kommunfullmäktige har nu långt om länge beslutat att tiggarna i Pildammsparken i Malmö ska avhysas. Det framgår inte vilka som röstade för detta beslut, men avhysningen tycks ske mot Feministiskt Initiativs, Miljöpartiets och Vänsterpartiets vilja (kanske även Folkpartiets).

Först information för ev. frivillig avflyttning

Gatukontoret, som ansvarar för parken, har inväntat beslutet i sociala resursnämnden.
Gatudirektör Kerstin Gustafsson säger att information först ska ges till EU-migranterna om att de måste lämna lägret, muntligt och skriftligt via tolk. Detta kommer att ske de närmaste dagarna.

Red’s kom:
Men hur lång tid ska det ta mellan informationen till EU-migranterna och till dess att avhysning sker, om så visar sig nödvändigt?

Handräckning av polis

Gatudirektören säger att handräckning av polis kommer att ske om EU-migranterna inte frivilligt lämnar sitt läger.

Red’s kom:
Polisen har så här långt blåvägrat att upprätthålla lag och ordning. Vad har förändrats nu som gör att de skulle börja agera och bistå med handräckning?

Det nämns inget om Kronofogden, men de behöver inte involveras eftersom detta ändå är en skyldighet för polisen att göra.

Sanitär olägenhet

Sanna Söderberg, entreprenadansvarig vid gatukontoret, säger att personalen som dagligen sköter parkstädningen haft problem med mänsklig avföring och att saneringsfirmor därför tvingats rycka ut.

Avhysning planerad till den 6 april

I samband med att EU-migranterna ska avhysas från sitt läger i Pildammsparken, har Malmö stad och Pingstkyrkan kommit överens om att ett trettiotal tillfälliga sängplatser ska vara tillgängliga mellan den 6 och 10 april, skriver Lokaltidningen.

Var tar EU-migranterna vägen efter avhysning?

Enligt den klubbade handlingsplanen i kommunfullmäktge kommer EU-migranterna att få mellanlanda i evakueringslokaler i upp till fem dagar.

Red’s kom:
Ett tydligare svar hade varit önskvärt.
Kommer EU-migranterna att erbjudas biljett hem till Rumänien/Italien på Malmöbornas bekostnad, och till vilken kostnad?
• Vad händer om EU-migranterna bara flyttar till en annan del av parken eller en annan park/plats, alternativt ockuperar någon ny privat tomt?
• Vad händer om EU-migranterna inte vill lämna landet?

Vad händer med EU-migranterna efter de fem dagar som Pingstkyrkan Europaporten håller öppet?
– Tanken är att de ska bli upplysta om att man inte kan bo i Malmös parker, det kan ingen göra. Som jag har sagt tidigare så måste man på något sätt ha planerat sitt boende när man kommer hit för att söka jobb. Detta är en situation som det inte finns någon lösning på. Kommunen kan inte bereda bostad åt alla, säger Carina Nilsson (S), ordförande för sociala resursnämnden till Lokaltidningen.

Jag finner det i alla fall inte troligt att tiggarna kommer att flytta in i kåkstaden vid Industrigatan i Malmö. Detta eftersom jag tror att Industrigatan-tiggarna och Pildammsparken-tiggarna är olika grupper av romer som inte riktigt kommer överens med varandra.Klicka här för att gå till artikeln i SDS, 2015-03-25I SkD kompletteras informationen i vissa delar;

På frågan om EU-migranterna får en biljett hem, utan att behöva betala för denna, på kommuninvånarnas bekostnad svarar Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen;
– Om de inte har medel kan de beviljas det, men det sker en individuell prövning.
För närvarande bor det 20 personer i lägret.

Red’s kom:
Expressen uppger den 28 mars 2015 att det skulle röra sig om ”Ett 100-tal EU-migranter”. Jag tror att både Anneli Larsson och Expressen har fel. Att döma av antalet liggplatser i tältlägret så är ett 40-tal romer en mer trolig nivå.

Oväntat besök

Ingen kontrollerar alltså varken vilka de är, hur länge de varit i Sverige eller vad de har för avsikt att göra, dvs vart de tar vägen. En varning till alla privata fastighetsägare i landet, men speciellt i Malmö; ni kan snart få oväntat besök.

Om EU-migranterna vägrar flytta säger Annelie Larsson att det blir gatukontoret som med stöd av lagstiftningen får klargöra att de inte kan vara kvar.
– Saknar någon någonstans att ta vägen kan de erbjudas en evakueringslokal, men det är bara tillfälligt, tre-fyra dagar.Klicka här för en större bild

Se även bl a
Långsiktiga förslag på EU-migrant-problemen lyser med sin frånvaro i Malmö

Handlingsplan för utsatta EU-medborgare i Malmö, Vänsterpartiets alla förslag nedröstade

EU-migranter kräver stöd från Malmö stad

EU-migranter och Allt åt alla i Malmö avhysta

När ska avhysning ske av tiggare från Pildammsparken i Malmö?

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *