Avhysning från olaglig bosättning av EU-migranter under Frösöbron, Östersund

Rumänerna som sedan några veckor tältar vid parkeringen under Frösöbron säger att ingen kontaktat dem om att det skulle vara olagligt att slå upp tält där. De upplever tvärtom att polisen godkänt boendet och ger dem beskydd.

– Polisen var ju här och de sa att vi får vara här. De såg att vi sköter oss och då sa de inte att vi inte får vara här, säger Florin, en av bosättarna.

Tillstånd för att tälta krävs

För att tälta på kommunal mark i Östersund krävs tillstånd. Det saknar den grupp som tältat intill parkeringsplatsen och kommunen har sedan någon vecka tillbaka beslutat att tälten måste flyttas.

Kommunen saknar mandat att själva avhysa EU-migranter

– Det är inte tillåtet att tälta i parkområden, men eftersom vi själva inte har mandat att vräka någon så kontaktar vi polisen i sådana här fall som helt enkelt åker dit och berättar för dem att de måste flytta, säger Jan Asplund, trafikingenjör på kommunen.

Det finns ytterligare ett ärende i Östersund där tiggare kommer att vräkas inom kort.
– Det står en husvagn på centralstationen som inte kan stå kvar där, men i det fallet kan vi åka dit och prata med dem själva eftersom det handlar om ett felparkerat fordon, säger Jan Asplund.

Inga jobb i Rumänien

De säger att de är släktingar med varandra och är i Östersund för att tigga. Hemma i Rumänien finns inga arbeten att få. Tidigare har de arbetat utomlands med skördearbete i Sydeuropa, men enligt dem har den ekonomiska krisen lett till att det inte längre finns några jobb att få där.

Red’s kom:
Det är inte så att det finns ett överflöd av jobb i Sverige heller. Speciellt inte den typ av okvalificerade arbeten som matchar EU-migranter.

Tigger ihop 150 kr per dag och person

De vet inte hur länge de kommer att stanna. De säger att de försöker samla in pengar till sina familjer hemma i Rumänien, men att de inte får in så mycket som de trott. Max 150 kronor per dag.

Red’s kom:
De summor tiggarna själva uppger att de tjänar ihop kan inte kontrolleras, men det finns anledning att tro att uppgifterna är i underkant.

Har inte någon annanstans att bo?

– Vi bor här för att vi inte har någon annanstans att bo. Vi sover med kläderna på för att det är kallt om nätterna, säger Edvard.

Red’s kom:
Nej, EU-migranterna sover inte under bron för att de inte har någon annanstans att bo. De sover där för att de inte kan (eller vill?) betala för ett boende, vilket de måste om de ska ha rätt att dra nytta av den fria rörligheten inom EU.

Ovetandes om irritationen över deras olagliga bosättning under bron

De säger sig även vara ovetande om den hätska diskussion som uppstått i olika facebook-grupper på nätet. Där flera personer skrivit uppmaningar om att lägret ska städas bort och att deras tält ska brännas ner.
– Nej det har inte kommit någon hit. Det är nästan ingen som har haft med oss att göra – varken positivt eller negativt, säger Camelia.

Polisen beskyddar tiggarnas boplats

Däremot har polisbilar kört förbi vid flera tillfällen, i vad gruppen uppfattar som ett beskyddande syfte. Edvard säger att han tror att de kollar att inga missbrukare eller andra ska trakassera dem.

Missnöjda med kommunens campingförbud

Att det ska vara förbjudet att campa på platsen säger de att de inte fått någon information om.
– Du förstår väl att vi inte blir glada. Vi gör ju ingenting, säger Camelia.

Red’s kom:
Det är väl ett av problemen, att tiggarna inte gör någonting som tillför landet något, samt t ex att skattebetalarna får bekosta tiggarnas nedskräpning.

Men om de inte visste att deras tältläger är olaglig så vet de nu och frågan är då varför de inte respekterar regelverket i Sverige och flyttar frivilligt?

Har ännu inte tiggt ihop till hemresan

Nu har jag inte ens pengar för att ta mig hem, säger Camelia.

Red’s kom:
Det verkar som att tiggarna bara lånat pengar för en enkelresa till Sverige. Många utnyttjar sedan den gratis hemresa som kommunerna (istället att deras ambassad utnyttjas) ofta erbjuder. På det sättet sparar de drygt 1 400 kr/person.

Hur länge har de tiggt i Sverige?

Tiggarna vill hyra bostad?

Efter att härbärget i Östersund (Odensala) har stängt är det flera som står utan en plats att sova på. Svenska kyrkans samordnare Josefina Hilding är på jakt efter boende för EU-migranter. Enligt henne finns det flera grupper som söker en bostad att hyra.
– Det är folk som har råd att betala hyra, men nu är bil eller tält enda alternativet för dem. Folk vill ha någonstans att bo. Problemet är att hitta hyresvärdar som vill ta emot dem.

Red’s kom:
Problemen är kanske fler. T ex;
– Det är bara vissa av tiggarna som vill hyra bostad.
– De är inte villiga att betala marknadshyra, utan det ska vara subventionerat av skattebetalarna i Sverige.
– De vill inte hyra något där det finns boende att hyra.

Har inte undersökt vad tiggarna är beredda att betala för boende

Har de råd att betala hyra?
– Jag vet inte. De säger att de har det. Men de söker bostäder där de kan bo flera på en plats, säger Josefina Hilding och enligt henne är det grupper av rumäner, på fem till åtta personer, som söker boende som de kan dela på.

Red’s kom:
Om man försöker hjälpa EU-migranter att hyra boende, är inte det allra första steget att undersöka hur mycket de är beredda att betala?Klicka här för att gå till artikeln i ÖP, 2015-05-22
Se även bl a;
Östersund vill stödja tiggeriet med 100 000 kr via bulvan


Jobb och bostäder till EU-migranter sökes av Svenska kyrkan i Östersund


Hjälp till EU-migranter lockar fler tiggare, enligt Moderaterna i Haninge


EU-migranter åtalas för misshandel i Östersund – utvisning

EU-migranter får fängelse men utvisas inte


Vad gäller juridiskt för EU-migranters vistelse i Sverige? Regler för avvisning/utvisning av EU-migranter/tiggare


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *