Åsa Regnér glider undan alla frågor från Moderaterna om EU-migranter

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér svarar på en fråga från Moderaternas riksdagsledamot Lotta Finstorp som krävt svar på vad regeringen gör för att förhindra att fler kommuner gör som Eskilstuna kommun och betalar tågbiljetter till EU-migranter så att de kan ta sig till Stockholm.

Ministern hänvisar till den nationella samordnaren som ska komma med förslag till lösningar i början av nästa år.

Red’s kom:
Om det finns någon som inte redan förstått detta så var huvudskälet till att regeringen tillsatte en s k samordnare för tiggare just att man därmed inte behöver varken göra något eller ta ställning i någon fråga. Efter att detta gjorts tycker regeringen att de har rätt att glida undan exakt varje fråga som rör EU-migranter.

Personer ej bosatta i kommunen har endast rätt till bistånd för akut hjälp

Åsa Regnér hänvisar också till socialtjänstlagen som ger rätt till en medborgare i ett EU eller EES-land att ansöka om bistånd och kommunernas skyldighet att pröva en ansökan. Men personer som inte bedöms bosatta i en kommun där de tillfälligt vistas har endast rätt till bistånd för att avhjälpa en akut nödsituation som inte går att lösa på annat sätt. Vad som är nödvändig hjälp måste socialtjänsten bedöma i varje enskilt fall.

Red’s kom:
Vilka riktlinjer finns för denna bedömning av vad som är ”akut hjälp”?

Det kan innebära att personen får bistånd till mat, logi eller resa till hemkommunen. Det gäller även de som inte har uppehållstillstånd och därmed inte har sin egentliga hemvist i Sverige.

Red’s kom:
Var finns det regelverk som ger ett annat lands medborgare rätt till en resa till sitt hemland om personen ifråga saknar medel för att ta sig hem?

Det måste i så fall bara vara romer som har detta privilegium. Det finns inget annat EU-land som skulle ersätta t ex en svensk medborgare för hemresan.

Vilka riktlinjer gäller för ”logi” vid ”akut hjälp” (t ex kortast möjliga tid, bör planeras så att det blir max 3 dagar före hemresa)?

Åsa Regner skriver att hon ”inte kan uttala sig om hur kommunerna ska hantera enskilda fall” men säger att hon är” angelägen om att bidra till att stödja kommunerna”.

Red’s kom:
Vad betyder ”att bidra till att stödja kommunerna”? Med vad? Pengar?

Det handlar inte om att ”uttala sig om hur kommunerna ska hantera enskilda fall”. Det handlar om hur kommuner ska agera generellt!
Åsa Regnérs kommentar här är bara retorik för att glida undan frågan.

Lotta Finstorp är är missnöjd med svaret

– Av svaret kan man konstatera att regeringen avstår från att ta ansvar och återigen hänvisar man till att en nationell samordnare ska lösa allt. När man är ett regeringsbärande parti anser jag att det vore på sin plats att kunna uttrycka en partilinje.

Vi har också frågat om regeringens syn på Nya Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri, men inte heller där kan man ge besked, säger Lotta Finstorp.

Red’s kom:
S+MP-regeringens mycket tydliga strategi är att inte ta ställning i någon fråga som rör EU-migranter (utom att de inte avser införa den enda garanterade lösningen på problemen, dvs ett tiggeriförbud). Det innebär att S+MP-regeringen är – om möjligt – t o m mer förtegen här än i invandrings och integreringsfrågor.Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-06-12
Se även bl a;
Stockholm inte glad över att kommuner skickar tiggare till Stockholm


Åsa Regnér fiskar i grumliga vatten

Samarbetsavtal mellan Rumänien och Sverige – Här är det!


Slitna slogans om tiggeriet – en sammanställning

Går inte att förbjuda fattigdom – en sliten slogan utan logik från dem utan argument

Översyn av ordningslagen för penninginsamling och avhysning, Beatrice Ask & Tomas Tobé (M)


Stefan Löfvén försöker flytta fokus från problemen med EU-migranterna – Expressen 2015-05-18


Nationella samordnaren för EU-migranter ger sin lösning på problemen – En flopp! – ÖP 2015-04-18

Nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige – SDS 2015-02-28


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *