Ansvarsbefriade EU-migranter i Gävle lämnar stora mängder miljöfarligt avfall efter sig

På flera platser i Gävle kommun ligger stora högar med skräp efter de EU-migranter som tillfälligt bott i Gävle. Allianspartierna i Gävle kräver nu att kommun städar upp på dessa platser.

EU-migranterna lämnar efter sig barnvagnar, kundvagnar, däck, halva bilar, soffor, bord och stolar, etc

Det är bland andra Helene Åkerlind (FP) som är kommunalråd i opposition och en av de som nu driver frågan om städningen efter EU-migranterna.
– Det är jätteskräpigt. Det finns alltifrån barnvagnar, kundvagnar, däck, halva bilar, soffor, bord och stolar. Det finns allt möjligt kvar ute i naturen som måste forslas bort, säger Helene Åkerlind (FP).

Nedskräpning av EU-migranter på Alderholmen och längs järnvägen

Vilka platser handlar det om?
– Dels ute på Alderholmen men också längs med järnvägen norrut, där har de ju också lämnat hemskt mycket skräp.

Det är kommunens mark och man måste som markägare ha sin mark städad. Det skulle Gävle kommun ställa krav på enskilda personer.
– Vi hade ett möte med de rödgröna partierna som styr i vår kommun i maj då vi diskuterade hur vi skulle hantera den här situationen. Ingenting har hänt sedan maj, och nu måste någonting hända innan det blev vinter och snön kommer, de rödgröna måste ta initiativ i de här frågorna, säger Helene Åkerlind (FP).

Alliansen och Sverigedemokraterna har ju möjlighet att köra över de rödgröna partierna i den här frågan på kommunstyrelsemötet i dag. Kommer ni göra det?
– Vi hoppas på det. Den här frågan är väckt och vi hoppas att den vinner gehör och vi hoppas att Gävle kommun redan imorgon börjar städa så att vi inte har miljöfarligt avfall eller avfall överhuvudtaget på de här platserna. Det är farligt både för människor och djur som det ser ut nu.

Helene Åkerlind (FP) vill inte svara på om FP är beredd att samarbeta med SD

Men är ni beredd att i samarbete med SD driva igenom den frågan eller vill ni ha de rödgröna med på tåget?
– Jag hoppas att alla är med för jag tror att alla i Gävle kommun vill ha en ren och snygg stad, säger Helene Åkerlind (FP).

Red’s kom:
Vad spelar det för roll vem man samarbetar med i en fråga man är överens om? Helene Åkerlind (FP) vågar inte ens svara rakt på frågan!

Handlingsplan för EU-migranter saknas

Vad vill ni göra för att på längre sikt komma till rätta med problemet?
– Kommunen måste ta fram en handlingsplan för det.

Varför blir det aldrig några konsekvenser för de som skräpar ner om de är romer?

– Vi har fri rörlighet inom EU och man har all rätt att komma till Sverige och vara här i tre månader och försörja sig, det är inte det jag vill förhindra men är man på kommunal mark så måste vi förhålla oss till det, säger Helene Åkerlind (FP).

Red’s kom:
EU-migranterna har emellertid inte rätt att bryta mot lagen och ej heller att vistas i Sverige inom ramen för EU’s fria rörlighet om de är beroende av subventionerat boende eller mat. Varför är det ingen politiker som vågar verka för att de EU-migranter som inte har rätt att vistas i Sverige utvisas?

Miljöbalken gäller inte för romer

Och blir det nedskräpat så måste vi som alla andra markägare städa upp och ta kostnaderna för det.

Red’s kom:
Varför det?
I alla andra fall, när det inte är romer, så är det den som skräpar ner som får stå för saneringskostnaderna, i enlighet med Miljöbalken.

Miljöbalken 15 kap, §30
Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.

Romernas ansvar för sin nedskräpning är aldrig ens uppe på dagordningen i kommunerna. Det verkar som alla i Sverige – precis som romerna själva – anser att det är Sverige som ska ta allt ansvar för vad romerna gör.

Kostnader för EU-migranters nedskräpning har inte utretts

Vad kostar det att städa upp på de platser som är skräpiga i dag?
– Jag har ingen aning men det är en fråga som man får svara på sen. Men som markägare måste man ta de kostnaderna, säger Helene Åkerlind.

Red’s kom:
Hur motiverar Helene Åkerlind (FP) att de romer som skräpat ner inte behöver ta något ansvar för vad de gör, trots vad miljöbalken säger? Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-10-27
Se även bl a;
Färre EU-tiggare i Gävle

Gävle kommun erbjuder tiggare gratis hemresa

EU-migranter ska avhysas från privatägd tomt, ägd av HSB, i Gävle

Tiggande EU-migranter och deras barn inget kommunalt ansvar anser partierna i Gävle


EU-migranter i brottsutredning i Gävle, en gripen


EU-migranter ockuperar stuga – Polisen vill inte göra något


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *