Anders Lindberg kritiserar förenklad avhysning av EU-migranter som symbolpolitik

Anders Lindberg (Aftonbladet) är igång igen med sina galna åsikter. Under rubriken ”Mer symbolpolitik hjälper inte tiggare” skriver han med anledning av de förslag som S+MP-regeringen kopierat från Moderaterna; ”Många av förslagen är bra men regeringen har även gått i fällan att göra symbolpolitik av frågan.

För det första var det bara två förslag (det tredje var bara för syns skull och inget förslag). Så hur många av de två förslagen tyckte Anders Lindberg var bra?

För det andra så är nu inte syftet att hjälpa tiggarna med enklare avhysningar från olagliga bosättningar.
Varför förstår inte Anders Lindberg att det kan finnas förslag som är till för att värna om andra än EU-migranterna?
Varför förstår inte Anders Lindberg att åtgärder mot människohandel just hjälper utsatta tiggare?

Vi kan alla göra tankevurpor, men för mig är det obegripligt att någon kan köra så galet varje gång han yttrar sig.

”Hitte-påfenomenet” organiserat tiggeri

Justitieminister Morgan Johansson föreslår inget förbud mot hitte-påfenomenet ”organiserat tiggeri” som Moderaterna tidigare gjort utan vill förbjudna ”utnyttjande av tiggare”. Men han hade på pressträffen svårt att redogöra för praktiska skillnaden.

Red’s kom:
Om Anders Lindberg haft den minsta koll på vad som händer utanför hans lilla bubbla och haft förmåga att ta in fakta så hade han förstått att organiserat tiggeri definitivt inte är ett påhitt.

Sedan hade Morgan Johansson alls icke några problem att redogöra för vad han avsåg. Justitieministern gav två mycket tydliga exempel som t o m Anders Lindberg borde förstå;
– Det kan vara någon som tar procent genom att placera en annan person i ett visst gathörn.
– Det kan också vara att man utnyttjar någons skuldsättning, t ex genom att man organiserar resan till Sverige och sen kräver tillbaka mer än självkostnaden.

Varför är Anders Lindberg så angelägen om att det måste vara en skillnad mellan termerna ”organiserat tiggeri” och ”utnyttjande av tiggare”?

Finns inga belägg för att organiserat tiggeri existerar?

I sak är förslaget problematiskt eftersom det hittills inte finns några belägg för att det man vill förbjuda existerar.

Red’s kom:
Det är nästan så man börjar tycka synd om Anders Lindberg när han kommer med sina dumheter som så totalt saknar bäring i verkligheten.

Lagstiftning behövs inte?

Att utöka statens tvångsmakt eller lösa problem med lagstiftning ska man alltid vara försiktig med, risken är stor att det bara blir symbolpolitik.

Red’s kom:
Hur i h-e kan det vara symbolpolitik att komma tillrätta med två samhällsproblem?
– Vad är det för fel i att försöka skydda utsatta personer från att bli utnyttjade?
– Vad är det för fel i att värna om äganderätten och inte tillåta att andra länders medborgare tar svensk mark i besittning?

?

Att lösa problem som inte finns hjälper ingen.

Red’s kom:
Kloka ord?

Förenkling av avhysning inte symbolpolitik?

Johansson vill även göra det lättare att avhysa människor från olagliga bosättningar. Här har han däremot en poäng. Den situation som uppstått är oacceptabel där ett parallellt samhälle av kåkstäder håller på att skapas.

Red’s kom:
Det är omöjligt att förstå vad som händer i Anders Lindbergs hjärna, men nu verkar det plötsligt som att han inte opponerar sig mot Moderaternas förslag att förenkla avhysningar från illegala bosättningar.

Vad ska hända med dem som bryter mot lagen?

På pressträffen kunde han dock inte svara på vad som ska hända med de människor som vräks utan hänvisade lite svävande till ”kommunernas ansvar”. Det svaret duger inte.

Red’s kom:
Detta är nog första gången jag läst något av Anders Lindberg som inte är helt uppåt väggarna galet. Samtidigt ska man veta – förutom att frågan redan besvarats – att det är 9 månader kvar tills lagförslaget presenteras och ännu längre tills det genomförs (om det genomförs). Det finns mer än gott och väl med tid att fundera på hur det ska lösas, om man inte vill göra det den naturliga vägen. T ex med tiggeriförbud eller med krav på att EU-migranterna ska uppfylla EU’s rörlighetsdirektiv, dvs att EU-migranterna måste kunna försörja sig själva för att ha rätt att vistas i Sverige utan att bli utvisade.

När frågan nu utreds måste man även ge tydliga besked om vart de människor man vräker ska ta vägen.

Red’s kom:
Hem. Tydligt nog?

Det var också vad Morgan Johansson tydligt svarade på frågan; ”Var ska tiggarna ta vägen?
– De bor i Rumänien och i Bulgarien. Där har de sina boplatser.

Morgan Johansson fick följdfrågan; De ska återvända dit?
– Om de inte kan hitta något lagligt sätt att bo i Sverige, campingplatser eller liknande, Vi kan inte tillåta att folk sätter upp ett tält och säger ”här ska jag bo”. Det är ingen långsiktig lösning.
Morgan Johansson säger att tiggare har ett eget ansvar att ordna sitt boende.
– Man har inte rätt att bosätta sig på någon annans mark. Skulle vi gå i andra riktningen, nu har du rätt att bosätta dig var du vill, så skulle vi se en situation där det växer upp ett stort antal kåkstäder i Sverige, det kan vi inte acceptera.

Det enda som var otydligt var tydligt, enligt Lindberg

Enligt tidningen Expo har minst 76 attacker skett mot EU-migranter som tigger i Sverige de senaste 1,5 åren. På ett trettiotal nätforum sprids hat och hot mot tiggare. Det är bra att regeringen på pressträffen var så tydlig med att detta våld ska bekämpas, …

Red’s kom:
Det var inte länge Anders Lindberg kunde hålla sina tankar på en någorlunda förnuftig nivå. Medan det var tydligt i de frågor som Anders Lindberg inte förstod så fanns det emellertid inget som helst tydligt i förslaget att våld mot EU-migranter ska bekämpas.

Det fanns inte ett uns förklaring till vilket våld som avsågs och det fanns inte något förslag på vad som skulle göras åt detta påstådda men – i motsats till det organiserade tiggeriet – i princip obekräftade våld.

I media har vi läst om ett tiotal händelser av våld mot EU-migranter (inte 76) det senaste året och avsevärt fler händelser om våld mellan EU-migranter.
Det är bara det att brott mot EU-migranter får avsevärt större utrymme i media än brott mellan eller av EU-migranter, så för den lättlurade kan verkligheten te sig annorlunda än vad den är.

Det enda jag kunnat finna om detta är vad Aftonbladet skrivit;
För att bekämpa trakasserier och våld mot människor som tigger ger regeringen polisen i uppdrag att den 30 november föreslå åtgärder för att stoppa våldet.

Red’s kom:
Vad det får för resultat står skrivet i stjärnorna.

… förhoppningsvis kommer även polisen att byta inställning och i framtiden ta brotten på större allvar.

Red’s kom:
Det är föga sannolikt att polisen skulle prioritera brott mot EU-migranter högre än brott mot svenska medborgare, och kanske heller inte rimligt.

Alice Bah Kuhnkes floskler

Kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde med att regeringens förslag är ”åtgärder för att bekämpa fattigdom”. Detta är en sanning med modifikation.

Red’s kom:
Det är inte en sanning med modifikation, det är en ren och skär lögn. Men sådan är retoriken bland politiker, och alldeles särskilt från S+MP-regeringen.

S+MP-regeringen samarbetar med kyrkor & samfund?

Däremot är det väldigt bra att regeringen utökar samarbetet med det kyrkor, samfund och olika organisationer som arbetar med EU-migranter. Men det som skulle behövas är en betydligt större budget.

Red’s kom:
Va? Vaddå regeringen utökar samarbete med ”kyrkor, samfund och olika organisationer som arbetar med EU-migranter”? Vilket samarbete? Det har inte framkommit i media. Är det något som Anders Lindberg drömt eller missuppfattat? Eller både och?

Biståndsmedel för att lösa fattigdomen i Rumänien

Aftonbladets ledarsida har tidigare föreslagit att Sverige bör använda biståndsmedel för att lösa fattigdomen i Rumänien och förbättra romernas situation.

Red’s kom:
Det är inte acceptabelt av naturliga skäl. Sverige kan inte lösa fattigdomen i världen och dessutom kanske det inte är orimligt att i alla fall lite resurser läggs även på att lösa fattigdomen bland svenska medborgare, t ex för 250 000 pensionärer som lever under fattigdomsgränsen. Varför ska alla resurser nödvändigtvis läggas på andra länders medborgare?

Anders Lindberg verkar leva i villfarelsen att det bara är romer som är fattiga.

Med nuvarande regler är det inte möjligt.

Red’s kom:
Det är bra, för det är inte Sveriges uppgift. Det är en uppgift för EU.

Samordning av ”frågorna”?

Vi skulle även vilja se en betydligt starkare nationell samordning av frågorna.

Red’s kom:
Ja, det är något som alla också föreslagit, utan att kunna specificera hur det skulle gå till… speciellt när det inte finns den minsta vilja inom S+MP-regeringen att befatta sig med problemen som EU-migranterna orsakar (dagens presskonferens med Moderaternas förslag ett undantag).

Vad har Alice Bah Kuhnke med EU-migrant-problemen att göra?

Bara det faktum att det krävs tre olika ministrar för att presentera regeringens politik visar att det finns en del kvar att göra på det området.

Red’s kom:
Alice Bah Kuhnke fick vara med bara för att visa att MP ingår i regeringen. Hon hade ingen funktion att fylla där.Klicka här för att gå till artikeln i Aftonbladet, 2015-06-24
Se även bl a;
Regeringen vill genomföra moderaternas förslag om EU-migranter


Snälla Aftonbladet, kicka Anders Lindberg – Sprider tiggarmyter

Är tiggarna ingen ohyra? Anders Lindberg, Aftonbladet, ute och snurrar igen

Paneldebatt om EU-migranter i Stockholm med Anders Lindberg och Sven Hovmöller

Skrämmande okunskap om invandring och integration, Aftonbladet

Aftonbladets debattmarodörer – Obekväma åsikter avfärdas som rasism


M hoppar på ”populisttåget” och för SD-politik när de vill vidta åtgärder mot EU-migrantproblemen?

Lag kan skärpas mot utnyttjande av tiggare, EU-migranters bosättningar och skola

Att förbjuda tiggeri har inget att göra med förbud av fattigdom!

Tiggeriet är inte organiserat… för det har inte undersökts, menar DN’s Stefan Lisinski


Den galna professorn: Ogillar avhysningar av EU-migranters olagliga bosättningar

Den galna professorn #2: Rasism att inte låta EU-migranter ockupera svensk mark

Susanne Nyström: Skattebetalarnas ansvar att finansiera boende för EU-migranter

Susanne Sjöstedt: Morgan Johansson spårade ur om romerna


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *