60 EU-migranter som ockuperat p-plats i Kallebäck avhyses – Får boende eller hemresa

Pendelparkeringen vid Delsjömotet i Göteborg har återigen blivit boplats för fattiga EU-migranter.

P-platser ockuperade av EU-migranter under tre månader

Nu är en ny avhysning från parkeringar i Kallebäck och Lackarebäck på gång. Göteborgs stad har begärt och fått hjälp av Kronofogdemyndigheten för att se till att samtliga som bor på platsen flyttar.

GP skriver:
De EU-migranter som olovligen bosatt sig på pendelparkeringen i Kallebäck och en parkering i Lackarebäck måste flytta med omedelbar verkan, efter beslut från kronofogden. Avhysning sker på onsdag. Enligt myndighetens lista rör det sig om nära 60 personer som sedan tre månader ockuperat områdena.
Kronofogden skriver i sitt beslut att ansökan om särskild handräckning beviljas omedelbart i ett intermistiskt beslut.

– Det här vållar olägenheter, och då måste vi agera, säger Stefan Granath på Trafikkontoret, som kontaktade polisen redan i augusti.

Red’s kom:
Responstiderna från polisens sida måste helt uppenbart förbättras. Att det ska behöva ta två månader innan man kommer till skott med en avhysning är helt oacceptabelt.

50-tal klagomål om nedskräpning, upptar p-platser och otrygghet

Enligt Stefan Granath på Göteborgs trafikkontor har ett 50-tal klagomål kommit in med anledning av lägren.
– Det handlar bland annat om nedskräpning och att de upptar parkeringsplatserna. Dessutom känner folk sig otrygga.

Göteborgs trafikkontor uppger att det är så stor nedskräpning att den bedöms vara en hälsorisk.

När EU-migranterna ser att de inte kommer att kunna bryta mot lagen åker de vidare

Förra sommaren genomfördes en avhysning på samma plats. Då hade samtliga boende flyttat när myndigheterna kom dit.
Stefan Granath ser ett liknande scenario för sig även denna gången.

GP skriver:
I somras vräktes ett tjugotal EU-migranter från samma parkering, i våras vräktes 13 personer från parkeringsplatsen i Lackarebäck.

Göteborg erbjuder alla romer gratis boende eller gratis hemresa

– Men de som eventuellt är kvar kommer att bli erbjudna något annat boende eller en biljett hem. Det är stadens policy.

Red’s kom:
Det är en policy hos vänsterblocket i Göteborg som naturligtvis inte gör annat än att förvärra problemen, förutom att det är ett slöseri med skattemedel.


GT skriver:
Martina Glänfelt är chef för Kronofogdens team som ansvarar för att människorna försvinner från parkeringsplatserna.

Informerat med tolk

Hon berättar att hennes personal redan har varit ute och informerat de berörda personerna om att Kronofogden på onsdag med hjälp av polisen kommer att avhysa dem från platsen om de inte försvinner självmant.
– Vi åker alltid ut innan vi genomför ett sådant här beslut. Den 14 oktober var vi ute med tolk och hade även med vårt beslut översatt på rumänska och bulgariska, säger Martina Glänfelt.

Glänfelt säger att hon hoppas att människorna har flyttat på sig innan de åker ut till platsen. Annars riskerar de att bli av med sina bilar och tillhörigheter.
– Vi kommer att genomföra det här på onsdag genom att åka ut och kontrollera så att de inte är kvar. Kan vi koppla till exempel en bil till en person som ingår i vårt beslut så kommer bilen att bärgas från platsen, säger Martina Glänfelt.

Problemet flyttas runt

Stefan Granat på Trafikkontoret menar att problemet med tältläger och illegala bosättningar ligger på ett högre plan än vad trafikkontoret själva kan lösa.
– Vi på Trafikkontoret sitter inte på lösningen på det här problemet – det ligger snarare på regeringsplanet. Problemet flyttas runt mellan de markförvaltande nämnderna i kommunen för varje gång människor tvingas flytta, säger Stefan Granat.

Han menar att Trafikkontoret måste ta hjälp av Kronofogden och polisen då deras uppdrag är att se till så att parkeringsplatserna används till det syfte de är tänkta för.
– När det gäller de här platserna finns det ju redan offentliga beslut kring vad marken ska användas till. Vi hoppas att de här människorna flyttar på sig självmant. De här parkeringsplatserna är till för pendlare och det ligger i vårt uppdrag att se till så att marken används för det ändamålet, säger Stefan Granat.

En del av EU-migranterna redan flyttat till nästa bosättning?

När GT på måndagseftermiddagen besöker en av bosättningarna i Kallebäck är inga EU-migranter kvar vid platsen. I terrängen ligger sovsäckar, skräp, kläder och vattendunkar. Det finns även spår från att det har eldats på flera ställen.

Fastkilade bakom vindrutetorkaren på en bulgariskregistrerad bil sitter tre A4-sidor med Kronofogdens beslut översatta på bulgariska.

Soraya Post anser att lagbrott av romer inte ska beivras

När Kronofogden tillsammans med polisen förra sommaren avhyste EU-migranter från parkeringsplatsen i Kallebäck varnade EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi) för att metoden både är kortsiktigt och kostsam.
– Det är skamligt att man förflyttar folk på det sättet. Vart ska de ta vägen nu då? Man vräker dem igen, och igen, och igen. Det är ingen bra lösning.

Soraya Post tycker att kommunerna måste ta ett socialt ansvar för tiggarna.
– Det här är ett EU-problem och vi politiker måste lyfta frågan, men kommunerna måste ändå ta det ansvar som man bör ta när det gäller människor, sa Soraya Post i samband den förra avhysningen.Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-10-19
Se även bl a;
Göteborg: Fler klagar på EU-migranters olagliga bosättningar

Fler EU-migranter till Göteborg och Västsverige

Kritik mot polisen vid avhysning av EU-migranter i Göteborg

Fler härbärgen till EU-tiggare i Göteborg

30-60 EU-migranter som bosatt sig vid Götatunneln i Göteborg flyttades av Trafikverket


Kommunledning i Göteborg och Stockholm önskar fler tiggare

Kommunernas hantering av tiggare i Malmö, Lund, Göteborg


Projekt startas för att informera EU-migranter om deras rättigheter i Sverige – Göteborg experimentstad


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *