3 romska kvinnor kräver 45 000 kr för att de inte fick bära folkdräkt på nattklubb

De tre romska kvinnorna avvisades från Lotsen på grund av sina kläder. Nu har DO:s stämningsansökan nått tingsrätten. Kravet: att restaurangen betalar 15 000 kronor till var och en av kvinnorna.

Ärendet rör en händelse som inträffade sommaren 2015. Det vankades konsert på Lotsen och Natalie Lindberg, Natassja Lindberg och Lenita Sjöberg besökte krogen tillsammans med tre män. Ungefär en timme efter att de betalat entré och satt sig ner kom en anställd fram och meddelade att kvinnorna var tvungna att lämna restaurangen. Orsaken var att de hade fel typ av kjolar på sig.

Red’s kom:
Det ska här noteras att de romska männen inte avvisades från nattklubben. De följde alltså klädkoden.

Det ska noteras att Södertörn är ett starkt fäste för vänsterextremisterna och det har spekulerats i om vissa romer väljer ut plats och tid där de har störst sannolikhet för att kunna anklaga någon för att diskriminera dem. Som en form av inkomstkälla.

Kvinnorna spelade in samtalet med mobiltelefon.

Personalen försvarade senare sitt agerande med att det var nattklubb på stället från klockan tio på kvällen och att klädkoden finns ”eftersom många ungdomar då försöker smuggla in alkohol”.

Red’s kom:
Själv har jag blivit nekad att komma in på nattklubb för att mina splitter nya skor inte var svarta. Många jag känner som varit propert klädda har inte släppts in på nattklubbar pga små detaljer i deras klädsel. T ex att de inte haft slips eller att de haft annat än skjorta med rätt färg. Sällan finns någon förklaring till klädkoden på nattklubbarna, men hur mycket man än ogillar det så måste det vara upp till nattklubben att bestämma, så länge klädkoden gäller likadant för alla.

Men det är inte värre än att man får gilla läget och byta kläder eller gå någon annanstans.

Om man kommer till ett annat land kanske man har en självklar skyldighet att integrera sig i samhället istället för att välja att stå utanför samhället och kräva att alla andra ska anpassa sig efter en?

Det krävs ett regimskifte i Sverige, där politiker väljs in som vågar sätta ner foten och som står upp mot den politiska korrektheten, och som börjar värna om de egna medborgarnas intressen, i alla fall lite.

SVT skriver;
Krogägaren sa att kvinnorna var välkomna, men endast om de bytte kläder.
På krogen fanns flera andra kvinnor med långa kjolar, ingen av dem ombads lämna lokalen, enligt de utsatta kvinnorna.

Det är kanske en viss skillnad på en en lång kjol med klass och den typ av folkdräktskjolar som romer har, där man kan gömma en back öl under?Zigenare kläder

DO:s bedömning: Diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet

Tidigare i höstas, över ett år senare, hade diskrimineringsombudsmannen (DO) granskat ärendet färdigt och gjort bedömningen att kvinnorna utsatts för diskriminering.

– Enligt DO är det en fråga om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet, sa Laine Nõu Englesson på DO:s processenhet.

DO stämmer nattklubb åt romer

Nu har DO:s stämningsansökan kommit in till Södertörns tingsrätt. Kravet är att krogbolaget ska ge 15 000 kronor i diskrimineringsersättning till var och en av kvinnorna.

Red’s kom:
Det skulle vara sorgligt för Sverige om en domstol kommer fram till att det bara är svenska medborgare som kan diskrimineras.

Men tyvärr är trenden att att domstolarnas personliga tyckande går i samma riktning som politikernas och medias, dvs att domar ska baseras på politisk korrekthet istället för på lagar, och där särskilt till ursprunget svenska medborgare är mindre värda. Alla människors lika värde?

Inga ”vanliga” svenska (till ursprunget) medborgare har möjligheten att stämma någon utan att varken betala den initiala avgiften till domstolen (som borde vara gratis i småmål för alla i en stat som gör anspråk på att benämna sig som rättsstat) eller att ta risken att tvingas betala motpartens rättegångskostnader om målet förloras.

Medborgare som till ursprunget är svenska är nog i de flesta lägen diskriminerade jämfört med dem med utländskt ursprung.

En av romerna hoppas nattklubben straffas hårt

Lenita Sjöberg, en av de utsatta, har tidigare uttryckt sig så här till SN:
– Min förhoppning är att Lotsen får stå ordentligt för det som de utsatt oss för, så de verkligen förstår att det inte är okej, att det är kränkande.

Red’s kom:
Ja, det kan ju inte vara de lättförtjänta pengarna de är ute efter.

Hur många av de tre romska kvinnorna bidrar till samhället?

Se: 80% av Sveriges romer har inte integrerat sig i samhället – Kostnad: 560 miljarder kr

Romer tycker inte de ska behöva göra vad alla vi andra måste göra

Hon hade aldrig tidigare blivit avvisad från ett uteställe på grund av sin folkdräkt.
– Det har aldrig hänt förut. Det var så skämmigt, man blev helt chockad, att vi skulle behöva byta kläder för att få vara där.

Red’s kom: Chockad?Klicka här för att gå till artikeln i SN, 2016-11-25
UPPDATERING 2017-01-25
Givetvis tog domstolen ingen hänsyn till omständigheterna och romerna fick de pengar de begärt:

Personal på en Nyköpingskrog bad tre romska kvinnor att lämna restaurangen på grund av deras klädsel. Diskrimineringsombudsmannen stämde krogägaren, som nu får betala 15.000 kronor till var och en av de drabbade.

Händelsen inträffade sommaren 2015 när tre kvinnor, finska romer som bar traditionsenliga kjolar, skulle gå på en restaurang.

Väl inne bad en anställd kvinnorna att lämna restaurangen då deras kjolar inte var tillåtna enligt krogens klädkod. Kvinnorna bad då att få tala med krogägaren, som i sin tur förklarade att de fick vara där – om de bytte kläder.

Händelsen anmäldes av Diskrimineringsombudsmannen, DO, som menade att krogägaren behandlade kvinnorna sämre än andra på grund av att de är romer.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt krogbolaget att betala ut 15.000 kronor till var och en av de utsatta kvinnorna.

Södertörns tingsrätt bad krogbolaget att lämna in sitt svar på DO:s stämning, men svaret uteblev.

Därmed trädde tingsrättens beslut om att krogen ska betala totalt 45.000 kronor till kvinnorna, samt en rättegångskostnad på närmare 7.000 kronor, i kraft.

Källa: SVT

Se även bl a:
Rom och cola – Inget att skämta om?


Polisutryckning pga texten ”svensk zon” på marken – hatbrott mot eu-migranter


Hets mot folkgrupp att likna böneutrop vid åsneskri

Vänsterpartiet hävdar envist att SD’s reklam om EU-migranter är hets mot folkgrupp

”Det ligger i romers natur att tigga”: Hets mot folkgrupp?

Döms för hets mot folkgrupp pga mejl till media om EU-migranter


Medias drev mot alla högerpolitiker som kritiserar brott av utlandsfödda

DN svartmålar alternativmedier för fel som andra begått


SR skrämmer moderat politiker för länk till ”rasideologiska sidor”


Diskrimineras EU-migranter om de inte särbehandlas?

Thomas Hammarberg vill sätta munkavle på politiker om EU-migranter – Antiziganism?


Yttrandefrihet endast om det inte provocerar

Yttrandefrihet utan men

Att kritisera en idé är inte samma som att kritisera enskilda individer


FN varnar för ökad rasism i Sverige


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *