19 kommuner med EU-migranter som tvingas att tigga – Kalla Fakta avslöjar

11 kommuner i Sverige vet och 8 kommuner misstänker att EU-migranter tvingas att tigga.

Med tanke på att detta är något där ingen velat tillsätta en utredning, samt hur osannolikt det är att en tiggare vågar avslöja detta, så kan man ana att det är mycket vanligt förekommande med denna kriminella form av människohandel.

Kriminellt organiserat tiggeri i Sverige

Kalla Fakta har med dold kamera granskat den hänsynslösa exploateringen av de mest utsatta EU-migranterna. De har mötts av en verklighet där människor fråntas sina pass, sin värdighet och sina drömmar om ett bättre liv i Sverige.

Kalla Fakta konstaterar att det finns människor som utnyttjar tiggare, men inget nytt under solen. Det visste vi ju från mediarapporter sedan tidigare.

Filmat med dold kamera

Kalla Fakta, som åkt med på en av de bussar som kör i skytteltrafik mellan Sverige och Rumänien, fylld med gods och EU-migranter, har tittat på villkoren för de tiggare som söker sig till Sverige genom att göra som så många andra före dem, dvs genom att besöka Rumänien. Men med den skillnaden att de åkt med tiggarbussarna med dold kamera.

Tiggarna grupperas redan i bussen till Sverige

Inne i bussen fanns en tydlig hierarki, enligt den utsända. De som skulle jobba i Sverige fick sitta längst fram och de som skulle sälja gatutidningar i mitten. Längst bak satt de som skulle tigga, majoriteten rumänska romer.

Enkel resa Rumänien-Sverige kostar 1 250 kr

En enkelresa med bussen kostade 1250 kronor, men många hade inte råd att betala. Bussbolaget lät dem lämna sina pass som pant.

Sprit och annat till försäljning

Förutom människor transporterade bussen även sprit och annat gods som såldes av busschauffören.

Tiggare hämtades upp av målvaktsbilar med körförbud

Väl framme i Sverige hämtades flera av EU-migranterna av personer som transporterade dem vidare till olika läger. När Kalla Fakta kollade upp bilarna visade det sig att flera hade körförbud, personerna som stod som ägare hade över tio fordon skrivna på sig.

Vad gör polisen?

Stulna cyklar fraktas med buss till Rumänien

En av EU-migranterna berättade i programmet att han transporterat 100 stulna cyklar till Rumänien med bussarna som går mellan Sverige och Rumänien.

Vad gör polisen?

Kalla Fakta tvingades ingripa

Kalla Fakta tvingades ingripa och hjälpa en EU-migrant som tiggde utanför ett köpcentrum i Malmö. Kalla Fakta körde tiggaren från köpcentrat och lyckades ta sig därifrån utan att bli förföljda av dem som höll mannen som sin slav.

Sorin, som tigger utanför köpcentrat Burlöv centrum (i utkanten av Malmö), får inte behålla något av de pengar som han tigger ihop. ”Om jag inte tjänar tillräckligt med pengar så slår han mig” berättar Sorin, som tvingas lämna allt han tigger ihop till sin ”boss”.Klicka här för att gå till artikel i TV4, 2015-05-11Not. I Malmö, där Kalla Fakta avslöjat människohandel, endast misstänker man att detta förekommer.

Varför kan polisen inte göra sitt arbete?

En fråga som osökt uppstår är varför polisen inte kunnat göra en dylik undersökning om hur många av tiggarna som utsätts för människohandel. Om Kalla Fakta klarar detta, varför skulle inte polisen kunna göra samma sak? Kan det bero på det inte finns någon politisk vilja att veta hur det står till i landet?

Hittills under 2015 har det kommit in 20 anmälningar till polisen om människorhandel (9 st år 2013 och 23 st år 2014). Ingen av de 50 ärendena sedan 2013 har lett till en fällande dom.

Gång på gång har vi från politikerna fått höra att ”det finns inga bevis för att tiggare tvingas att tigga”. Vad ska politikerna säga nu när den utredning gjorts (om än inte grundlig) som de ville undvika till varje pris för att undslippa att ta något ansvar?

5 000-6 000 EU-migranter som tigger i Sverige

Antalet tiggare i Sverige i 234 av 290 svenska kommunerTV4’s undersökning kom fram till att det finns 3 808 tiggare i 234 av landets kommuner. Det skulle motsvara en ökning med ”endast” 59 % jämfört med föregående år (men endast under förutsättning att det är samma 234 kommuner som svarat i år som föregående år).

Detta kan jämföras med SVT’s undersökning ca 2 veckor tidigare där resultatet var en dubblering av antalet tiggare jämfört med för ett år sedan.

234 av landets 290 kommuner har svarat på TV4’s enkät hur många tiggare de uppskattar att det finns i kommunen.

Resultatet är ca 300 färre än i SVT:s undersökning där 7 fler, 241 kommuner, svarade på undersökningen (flera större kommuner besvarade då inte enkäten).

Det verkliga antalet ligger på närmare 6 000 tiggare i Sverige.

Det ska noteras att varken SVT eller TV4 vill redovisa resultatet för alla kommuner som svarat.

Frågor att ställa till TV4:
1. Varför lägger ni inte ut alla svar per kommun?

2. Vilka kommuner har inte svarat på enkäten (större kommuner?)?

3. Jämför ni de 234 kommuner som svarat med exakt samma 234 kommuner som svarade föregående år, när ni kom fram till en ökning med ”endast” 65 %?

4. I vilka 11 kommuner vet man att tiggare tvingas att tigga, och i vilka 8 kommuner misstänker man att detta förekommer?

Se även bl a;
EU-migranter tvingas av kriminella landsmän att tigga i Östergötland

Tiggeri bekräftas som organiserat

Polisen: Tiggare ofta del av kriminella ligor

Halta och lytta tiggare, eller?


Långt mer än en fördubbling av antalet tiggande EU-migranter i Sverige på ett år

EU-migranterna ökar i antal i Skåne – Lista stad för stad

Inventering av EU-migranter i Sverige med start av polisen i Motala

Polisen kartlägger EU-migranter i Stockholms län – ostrukturerat


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

En kommentar till “19 kommuner med EU-migranter som tvingas att tigga – Kalla Fakta avslöjar”

  1. Såg nyligen reprisen på historien om Sorin och hans olycksbröder och systrar. Det jag själv sett är vittnesmål om att tiggeriet är organiserat, det har i sin tur inneburit att jag tyvärr blivit avtrubbad i min syn på tiggeri generellt. Ger inte en krona till organiserad brottslighet som det är i sin förlängning. Att folk inte vill inse krafterna bakom är en gåta. Sanningen är hemsk. Är inte förvånad att det är vår verklighet idag. Tack för ett bra program! Hoppas S. mår bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *