Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-30, 19:32
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Fråga Störningar i bostadsrätt

Från det gamla forumet (ej längre kvar) kopierar jag här in några inlägg i de ofta förekommande frågorna om störningar i bostadsrätt.

Störningar - smällande i ytterdörrar

Jag bor sedan ett år tillbaka i bostadsrätt för första gången i mitt liv och det det bästa boendet jag valt. Jämfört med hur jag bott innan, bl a i studentkollektiv, är det här stor skillnad.

Enda kruxet är att jag "bor i en trapp" där några bostadsrättsinnehavare smäller en hel del i sina ytterdörrar när de går in i lägenheterna. De har s k säkerhetsdörrar med inbrottssäkert lås och dörrarna är tunga. Någon sådan dörr har jag inte.

Jag bor högst upp på fjärde våningen och ljud går som bekant uppåt, så det väsnas en hel del när de smäller igen dörrarna. Särskilt när man sover på natten. Det är respektlöst!

Nu undrar jag vad man kan göra och hur och till vem jag kan lägga fram det här utan att verka vara kverulant eller hyperkänslig? Jag kanske får svälja det här med dörrsmällandet?

Smällande i ytterdörrar

En av de besvärligaste sakerna att lösa i en brf. Standardsvaret är prata med dina grannar, prata med styrelsen om detta, skriv motioner. Regelverket är tyvärr under all kritik när det gäller störningar av denna typ.Granne klagar över störningar trots att vi inte gjort något

För ett par dagar sedan kom en arg tant upp och ringde på vår dörr, klockan var runt 23.30. Vi bor på 2:a våningen och har så gjort sen 2 år tillbaka. Hon presenterade sig inte ens utan började genast gorma och undrade vad vi höll på med. Jag tittade på TV och sambon låg och sov.

Senare visade det sig att hon bor under oss. Hon hävdade att vi hade en verkstad(!) i sovrummet som pågick fram till kl. 03 VARJE natt. Detta är omöjligt då min sambo pendlar till jobbet och sover mellan 21.30-04.30.

Hon gick på som en galning trots att jag förklarade att vi inte gjort något. Vidare hade hon kollat att vi hade tänt till 03 varje natt (då började jag känna mig riktigt kränkt), jag är förvisso uppe till 02 och sitter vid datorn / tittar på tv, det är väl inte förbjudet?!

Hon sa för övrigt att teven inte hörs. Varpå grannen bredvid oss kom ut och bla. sa att hon inte hört nåt trots att hon sover vägg i vägg m. vårt sovrum!

Tanten fortsatte och hotade med att ringa till HSB och att hon skulle spela in vårt oljud.

Vad ska vi göra?? Det är svårt att sluta med något vi inte gör. Hur skriver man en störningsanmodan? Ska vi ringa HSB och förklara vad som hänt, eller är det bättre att vänta och se om de skickar en varning och då tala med dem? Grannen vägrar svara på telefonsamtal eller prata med oss öht. Trots att vi varit artiga och trevliga (till skillnad från tanten).


Obefogade klagomål på störningar

Ja, ett av de vanligaste problemen i brf:ar efter tvättstugeproblem.

Ni har gjort vad som kan anses vara er del i detta.

Har någon klagomål på störningar så är proceduren att den som upplever störningar pratar med sin granne om detta (så som har skett i ert fall). Kommer man då inte till någon lösning så måste din granne gå till styrelsen i din förening (inte till HSB). Då är styrelsen skyldig att kontakta er för att försöka reda ut frågan.

Hon kanske upplever störningar, men då det är ytterst svårt att reda ut var störningar i ett hus kommer från så kan det vara problematiskt.

Hur som helst så ligger bevisbördan på din granne/styrelsen.

Ni får ingen varning utan anledning!

Det är bara för er att ligga lågt. Finns ingen anledning att göra något annat!

Ni har dessutom lyckats hålla er vänliga, och det är bra. Det ska man alltid göra, även om man blir oskyldigt anklagad.Obefogade klagomål

Om den här damen hittar på dessa uppgifter är det hennes agerande som i sig är en störning för er.

Ni bör därför föra en dagbok över alla tillfällen ni störs av henne samt vad som föregått störningen. Om störningarna inte upphör anmäler ni störningen till styrelsen som är skyldiga att agera för att störningen upphör. I slutändan kan er dagbok utgöra tillräckligt bevisunderlag för att hon skall mista bostadsrätten.

Om inte styrelsen agerar har ni rätt till avdrag på månadsavgiften.Trakasserad av granne - ylande hund

Bor i ett två vånings bostadsrättshus på andra våningen sedan 3,5 år. I höstas ylade min hund en natt, då han var ensam hemma i några timmar.

Styrelsen kontaktade mig personligen vid detta tilfälle och jag sade som det var, skällhalsbandet hade fått slut på citronen. Han accepterade upplysningen och gick direkt.

I december hade jag en högljudd fest mellan jul/nyår då grannen under klagade. Har ej haft fest efter det. Varken före eller efter har jag fått klagomål från styrelse eller grannar förrän i april.

Helt plötsligt dimper det ner ett rekommenderat brev där det påstås att : "boende i samma fastighet som dig har blivit störda av att din hund ylat i flera timmar under kvällen och natten mellan den x-x april”.

Till saken hör att jag har det dokumenterat att det rörde sig om 2 timmar, samt att endast en granne klagat. Jag hade kontaktat en granne om att ringa mig om hunden störde.

Vidare: ”Dessutom har närboende blivit störda av höga röster från din lägenhet från det du kom hem fram till 05.30 på morgonen”. Jag var ensam tills min kille kom 03.30, då vi gick och lade oss.

Men det som jag reagerar mest på är att ”Störningarna av det här slaget har pågått periodvis under flera år”. Kan man verkligen påstå sådant utan att ha någon som helst dokumentation bifogad i brevet?

Och det är bara en granne som klagat hittills.

Som styrelse borde man väl ifrågasätta om det är sant då?

Störningar av skällande hund

När jag läser ditt inlägg får jag en uppfattning att du inte verkar aceptera att dina grannar har synpunkter på dig och dina störningar. Det är deras rättighet att få sova ostört. Sedan framgår ju inte i ditt inlägg särskilt mycket detaljer i ärendet.

Det är styrelsens skyldighet att skicka ut rättelseanmaning.


Se även bl.a.;
Störningar i bostadsrätt
Störningar och vanvård
Mall för anmodan att vidtaga rättelse
Formulär för att vidta rättelse
Vad lagen säger om störningar och styrelsens skyldigheter
Underrättelse vid avhysning, vad säger lagen?
Grannar som stör och hotar
Uppsägning från föreningen / Hur får man någon vräkt?
Hur får man någon vräkt?

Medlem som hotar annan medlem
Styrelse som trakasserar enskild medlem

Störande grannar
Störande grannar
Konflikt mellan grannar - störningar
Störande grannar och passiv styrelse som dessutom känner störmomenten...
Störande grannar - Passiv BRF
Konflikt mellan grannar - störningar - styrelsens skyldigheter vid störningar
Anklagad för störningar
Sviken av styrelsen - Störningar
Känslig - Störningar och Tystnad en bristvara - Störningar
Rådvill, finns det någon som kan hjälpa? - Störningar

CP skadat + autistiskt barn till granne som stör - mina rättigheter?
Barn som stör?

Renovera på kvällar...
Skällande hund - Störningar - Lag om tillsyn av hundar och katter samt SOU:s hundansvarsutredning
Tobaksrökning

Särskilt allvarliga störningar

Rätt till sex i bostadsrätt - kul meddelanden

Medlemsförteckning
Tillgång till styrelseprotokoll - störningar

Att äga sin lägenhet - nya lagstadgade problem - störningar
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-06-01 klockan 14:50.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Störningar i bostadsrätt Admin Faktabanken 21 2017-03-28 18:04
Känslig - Störningar - Störningsjour för brf Ada Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2011-06-23 21:05
Störningar och Vanvård Admin Faktabanken 0 2009-03-24 02:25
Sviken av styrelsen - Störningar i brf Ada Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2008-10-28 11:53
Särskilt allvarliga störningar stephan Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 2 2008-10-14 14:32Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 20:08.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2022.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare