Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-30, 18:03
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Fråga Förnya bygglov för balkong i brf

Förnya bygglov för balkong

Har styrelsen rätt att hänvisa till stämmobeslut?

I slutet av 1998 beslutade föreningen att ansöka om bygglov till balkonger och göra det möjligt för de lägenheter som har förutsättningar att bygga balkong och få den byggd. Man beslutade också att eventuellt balkongbygge skall bekostas av varje lägenhetsinnehavare (vars lägenheter beviljas bygglov). vilken också hade rätt att avstå att bygga även om ett bygglov beviljas. Bygglov beviljades på tio lägenheter (av ca 30) och fem av dessa valde att bekosta och bygga balkongen. Bygglovet som beviljades hade en livslängd av fem år.

Nu tio år senare vill de resterande fem skaka liv i det gamla bygglovet för att skapa möjlighet att bygga balkonger där tidigare lägenhetsinnehavare avböjt. Alla de resterande lägenheterna har nya ägare. Efter samtal med stadsbyggnadskontoret har man försäkrat sig om att ansökan om ett nytt bygglov kommer beviljas eftersom kraven för bygglovet var uppfyllt 1998 och eftersom inga lagar har ändrats kommer det också beviljas år 2008.

Balkongernas placering och utseende kommer bli detsamma som det som beslutades vid bygglovsansökan 1998. Stadsbyggnadsnämden välkomnar initiativet eftersom de helst ser att det som ritades år 1998 utförs till fullo så att den symetri uppstår som var tanken när bygglovet beviljades.

Av okänd anledning motsätter sig styrelsen att föreningen ansöker om ett nytt bygglov för de fem lägenheterna. Styrelsen hävdar att beslutet att ansöka om bygglov för de fem resterande lägenheterna måste tas på den årliga stämman där alla medlemmar får möjlighet att rösta om saken. Eftersom de fem intressenterna är minoritet till styrelsens medlemmar (som man vet är negativa) innebär detta i praktiken att man redan i nuläget vet att saken kommer röstas ned.

De fem intressenterna hävdar att beslutet att bygga balkonger redan har tagits i föreningen och att deras önskan att bygga balkonger ligger i enlighet med det beslutet. Därigenom behövs inte ett nytt beslut tas genom röstning på den årliga stämman och styrelsen bör tillfredsställa intressenternas önskan om att föreningen ansöker om ett förnyat bygglov. Dessutom ställer sig de fem intressenterna frågande till varför alla medlemmar måste vara med och tycka igen till något som redan har beslutats i föreningen, beviljats av stadsbyggnadsnämnden och inte påverkar föreningens ekonomi. Styrelsen hävdar att så måste ske eftersom så många nya medlemmar har kommit till och många lämnat föreningen. Intressenterna ställer sig frågande till varför det argumentet endast gäller just detta beslut och inga andra stora beslut som i så fall bör röstas om.

Frågan är vem som har rätt. Styrelsen eller de fem intressenterna?

Eftersom detta har stor betydelse för mig och andra är jag väldigt tacksam för svar!


Framtida underhåll av balkongerna samt bygglov

Det framgår inte av ditt inlägg om föreningen har tänkt på framtida underhåll av balkongerna. De som har byggt balkonger ska få ett högre andelstal så att deras avgifter till föreningen täcker framtida underhåll. Den ekonomiska planen behöver inte göras om men det kan vara aktuellt att man gör tillägg till den för de som innehar balkong.

Vad avser bygglovet så kan ni söka detta, ni fem som ville bygga balkongerna. Det behöver inte vara styrelsen som står för den. Sedan måste ni dock ha styrelsen tillstånd att bygga balkongerna.


Not.
Ovanstående
inlägg i frågan om bygglov för balkonger är kopierade från det gamla forumet (ej längre kvar).
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-07-20 klockan 21:02.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Uteplats och balkong - utemiljö bostadsrättsförening Admin Faktabanken 5 2018-02-27 22:21
Inglasning av balkong till bostadsrätt jakethecake Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 2 2010-12-05 15:25
Förnya Rot och bygg om - Aftonbladet Admin ROT-avdraget - Hushållsnära tjänster 0 2010-03-18 00:51
Nät på balkong i brf alexlinn Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 0 2009-08-25 13:21
Balkongrenovering - vem betalar renovering av balkong i brf? Daniel_sthlm Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2008-08-31 18:08Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 17:18.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare