Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:52
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Väsentliga förändringar av bostadsrättsföreningens fastighet

Väsentliga förändringar av föreningens fastighet

I normalstadgar anges att styrelsen inte utan föreningsstämmans bemyndigande får riva eller besluta om väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark såsom väsentliga till-, ny- eller ombyggnader av sådan egendom. Med sådana ändringar menas normalt sådana åtgärder som inte är underhåll eller reparationer.

Bedömningen om en förändring är väsentlig skall göras i förhållande till ingreppets art. I regel är förändringar av väsentligt slag också kostsamma, men detta kriterium är inte avgörande, utan stämmans beslut kan behövas även om kostnaden för åtgärden är liten. Det är alltså ingreppets art som avgör vilket organ som har att fatta beslutet.

För att en stämma skall vara nödvändig sägs det också att ingreppet skall vara väsentligt. Med detta menas att inte varje till-,ny- eller ombyggnad kräver föreningsstämma. I vilka fall det krävs stämma eller inte kan bero på sådant som ingreppets art men också på storleken av föreningen.

Om en styrelse är tveksam i frågan bör saken hänskjutas till stämman mot bakgrund av de allmänna reglerna om styrelsens aktsamhetsplikt.

Ett beslut av stämman fattas med enkel majoritet.


Krävs stämmobeslut för att bygga om lokaler till bostadsrätter?

Fråga: Vår styrelse har beslutat att bygga om två kontorslokaler till bostadsrätter, till en kostnad av en halv miljon kronor. Jag har begärt att saken ska diskuteras vid en extrastämma, men ordföranden hänvisar till ett meddelande som de skickat ut angående saken där de medlemmar som har något att erinra mot saken ska höra av sig.
Krävs inte ett stämmobeslut om en sådan ombyggnad?

Svar: Att bygga om lokaler till bostäder är i de flesta fall en ombyggnad av föreningens fastighet som kräver stämmans godkännande. Beslut fattas då med enkel majoritet av de som närvarar på stämman.

Kostnaden för åtgärden har ingen betydelse för om frågan är en stämmofråga eller styrelsefråga. Löpande underhåll kan också uppgå till stora belopp, men är ändå en fråga för styrelsen att fatta beslut om.

Det räcker inte med att skicka ut lappar i brevlådorna och på så sätt inhämta godkännande av medlemmarna. Om det är en stämmofråga är styrelsen skyldig att kalla till en extra stämma eller ta upp frågan på ordinarie stämma.

Styrelsen är dessutom enligt lag skyldig att kalla till extra stämma om minst en tiondel av de röstberättigade i föreningen begär det.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2009-06-30 klockan 15:05.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Vilka krav på förändringar för bostadsrättshavare är viktigast ? Tomas Bostadsrättsforum 37 2013-12-05 16:51
Lyxrenovering - Informationsplikt för styrelsen vid större förändringar sven holt Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 1 2011-04-14 12:14
Många unga vill sitta i bostadsrättsföreningens styrelse - MyNewsdesk Admin Senaste Nytt 0 2010-05-12 10:21
När ett sambopar gifter sig innebär det en rad juridiska förändringar... Admin Senaste Nytt 0 2010-03-14 13:00Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 15:52.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare