Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:39
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Nedsättning av avgiften i en bostadsrättsförening

Nedsättning av årsavgiften

Om lägenheten, när den skall tillträdas första gången efter bostadsrättsupplåtelsen, inte är i det skick som bostadsrättshavaren har rätt att fordra, kan bostadsrättshavaren kräva att styrelsen avhjälper bristen. Bostadsrättshavaren har i vissa fall rätt att säga upp bostadsrätten. Vidare har bostadsrättshavaren rätt till skälig nedsättning av årsavgiften samt i vissa fall rätt till ersättning för skadan. Motsvarande bestämmelse gäller sedan tillträde medgivits om föreningen åsidosätter sin reparationsskyldighet eller om det på något annat sätt uppstår hinder eller men i nyttjanderätten genom föreningens vållande.

Bostadsrättshavare har således enligt denna bestämmelse rätt till nedsättning av årsavgiften för den tid då lägenheten är i bristfälligt skick. Bestämmelsen har sin förebild i hyreslagen. Rätten till nedsättning av årsavgiften gäller oavsett om bostadsrättshavaren utnyttjar de i lagen angivna möjligheterna till självhjälp eller uppsägning. Den gäller också oavsett om föreningen är vållande till bristen eller inte. Nedsättning av avgiften skall göras efter en objektiv bedömning och anpassas efter bristens karaktär och omfattning. Om lägenheten blivit helt oanvändbar för sitt ändamål torde bostadsrättshavaren ha rätt till nedsättning av hela avgiften. Är bristen av mycket ringa betydelse kan det dock tänkas att någon nedsättning inte är skälig.

Bostadsrättshavaren har rätt till nedsättning från den tid han påtalat bristen för föreningen eller från den tid då bristen kan ha blivit känd för föreningen.

Nedsättning då tillträde inte medgivits
Om bostadsrättshavaren inte får tillträda lägenheten i rätt tid efter en bostadsrättsupplåtelse har han rätt till skälig nedsättning av årsavgiften, för den tid han inte kan använda lägenheten eller del av den. När tillträde till lägenheten skall ske framgår i regel av upplåtelseavtalet. Det skall noteras att denna bestämmelse endast är tillämplig vid bostadsrättsupplåtelse och inte vid senare överlåtelse av bostadsrätten eller vid uthyrning. Bostadsrättshavaren har således rätt till skälig nedsättning av årsavgiften för den tid han inte kan använda sig av lägenheten. Om han inte får tillgång till någon del av lägenheten bör nedsättningen ske med hela årsavgiften. Om det endast är en del av lägenheten han inte får tillträde till får nedsättning ske i förhållande till den inskränkning detta innebär i nyttjanderätten. En förutsättning för att bostadsrättshavaren skall ha rätt till reducering av årsavgiften är att han inte själv har förorsakat dröjsmålet, t ex genom att inte i tid betala insats eller annan avgift.

Bostadsrättshavaren har enligt denna bestämmelse också rätt att efter uppsägning frånträda bostadsrätten om hindret är av väsentlig betydelse och uppsägning sker innan tillträde erhållits. Bostadsrättshavaren har också rätt till ersättning för skada, om föreningen har varit försumlig.


För avgiftsreduktion/hyresreduktion vid renovering, etc, se även;
Vattenskada från fasad

Störningar i bostadsrätt

Tvist med styrelsen

Parkering och garage, frågor och svar

Skälig hyresreduktion under renovering

Övergång till självförvaltning
Tillägg på hyran för trappstädning etc.
Trappstädning

Avgift och insats
Förvärv av bostadsrätt - Köpa bostadsrätt
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2012-12-05 klockan 22:55. Anledning: Lagt till länk
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Sänka avgiften? LGG Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 11 2012-10-09 13:36
Nedsättning av garagehyra i brf Oskar Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 6 2010-05-29 09:46
Så sänker du avgiften - Privata Affärer Admin Senaste Nytt 0 2009-11-17 23:20
Kommunala avgiften utökas totiki Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 0 2009-06-23 20:06Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:06.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare