Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:31
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Bostadsrättsbevis- Bostadsförening vs bostadsrättsförening

Bostadsrättsbevis

Föreningens skyldighet att utfärda bostadsrättsbevis togs bort 1971 (enligt 1972 års bostadsrättslag) och ersattes av bostadsrättshavarens rätt till utdrag ur lägenhetsförteckningen. Dock skall bostadsrättsbevis utfärdas när bostadsförening omregistrerats till bostadsrättsförening. Det finns ingenting som hindrar föreningen att utfärda särskilda bostadsrättsbevis även fortsättningsvis, trots att nyttan av detta kan ifrågasättas. Det är dock viktigt att poängtera att varken bostadsrättsbevisen eller utdraget ur lägenhetsförteckningen är någon bärare av särskilda rättigheter och skyldigheter. Att en person innehar ett bostadsrättsbevis avseende en viss bostadsrätt innebär inte att denna person med automatik är bostadsrättshavare. Såväl bostadsrättsbeviset som utdraget får istället anses vara handlingar som utgör ett bevis om vad lägenhetsförteckningen innehöll vid utfärdandetidpunkten.

Exempel på bostadsrättsbevis och hur detta kan se ut;


__________________________________________________


Skillnaden mellan bostadsförening och bostadsrättsförening


Fråga: Vi ska köpa en lägenhet i en bostadsförening. Vad skiljer det från en bostadsrättsförening?

Svar: Bostadsföreningar och bostadsrättsföreningars verksamhet regleras av olika lagar.
För bostadsföreningar gäller lagen om ekonomiska föreningar (föreningslagen). Bostadsrättsföreningar regleras i bostadsrättslagen.
Föreningslagen gäller endast för bostadsrättsföreningar när det finns en direkt hänvisning från bostadsrättslagen till föreningslagen. Bostadsrättslagen är en skyddslagstiftning som syftar till att ge medlemmarna trygghet i sitt boende.

En bostadsförening är inte bunden av begränsningarna i bostadsrättslagen utan kan tämligen fritt reglera olika frågor i sina stadgar. Tvister mellan en medlem och en bostadsförening avgörs av tingsrätten, eller i skiljedomstol om stadgarna anger det. Någon möjlighet att, som i bostadsrättsföreningar, få prövning av exempelvis medlemskapsfrågan i hyresnämnden finns inte i en bostadsförening.

En annan skillnad är att en medlem i en bostadsförening alltid kan lämna föreningen och återkräva sin insats. En bostadsrättshavare har inte motsvarande möjlighet.
En bostadsförening kan utsättas för stora ekonomiska påfrestningar om många medlemmar begär tillbaka insatsen.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-05-06 klockan 16:02.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Flytta källarförråd från vind till källare i bostadsförening Jus Cogens Bostadsrättsforum 1 2014-05-19 01:02
momsregistrerad bostadsrättsförening tette Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 1 2012-06-09 14:01
Kapitalinsats bostadsrättsförening fjanten87 Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 4 2010-11-17 19:49
Beslut tagna av bostadsförening som nu är brf F68 Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 27 2010-11-09 15:09
Bilda bostadsrättsförening? dRainyOu Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 6 2010-06-12 09:21Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:28.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare