Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:28
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Otillåten andrahandsupplåtelse bostadsrätt

Otillåten andrahandsupplåtelse

Rättelseanmaning, tidsfrist
En bostadsrättshavare som utan föreningens godkännande eller hyresnämndens tillstånd upplåter sin lägenhet i andra hand kan förverka nyttjanderätten. Bostadsrättsföreningen måste inom två månader från den dagen då föreningen fick reda på andrahandsupplåtelsen anmana bostadsrättshavaren att vidta rättelse genom att upphöra med andrahandsupplåtelsen. Om bostadsrättsföreningen inte iakttar tidsfristen och bostadsrättshavaren invänder i tvisten vid tingsrätten att föreningen inte har iakttagit tvåmånadersfristen kan föreningen inte därefter åberopa den otillåtna andrahandsupplåtelsen som grund för förverkande.
Det är således viktigt att föreningen så snart den får kännedom om en otillåten andrahandsupplåtelse genast skickar bostadsrättshavaren en rättelseanmaning.
Föreningen och bostadsrättshavaren kan ha olika uppfattning om när förening fått kännedom om andrahandsupplåtelsen. Det är oftast föreningens egen uppgift som får ligga till grund för bedömningen. Om bostadsrättshavaren anser att föreningen fått kännedom om upplåtelsen vid en tidigare tidpunkt än vad föreningen medger får han styrka sitt påstående genom någon form av bevisning.

Rättelseanmaningen kan skickas till bostadsrättshavaren i rekommenderat brev utan mottagningsbevis under hans vanliga adress. Någon delgivning behöver således inte ske. Om bostadsrättshavaren inte bor kvar i lägenheten bör föreningen försöka ta reda på var han bor och skicka det rekommenderade brevet till den adressen. Kvittot på det rekommenderade brevet är föreningens bevis på att rättelseanmaning har sänts i enlighet med lagbestämmelserna. Det krävs således inte att det rekommenderade brevet kombineras med mottagningsbevis. Bostadsrättsföreningen har gjort vad som krävs om anmaningen skickats på detta sätt, även om bostadsrättshavaren inte tagit del av den. Om föreningen känner till att bostadsrättshavaren inte löser ut rekommenderade brev kan det i vissa fall vara lämpligt att även sända bostadsrättshavaren rättelseanmaningen i lösbrev. Det är dock inget krav att så sker.

Det är viktigt att föreningen så fort en otillåten andrahandsupplåtelse blir känd uppmanar bostadsrättshavaren att genast upphöra med andrahandsupplåtelsen. Rättelseanmaningen skall skickas till bostadsrättshavaren även om föreningen och bostadsrättshavaren för diskussioner om huruvida föreningen skall tillåta andrahandsupplåtelsen eller inte. Det kan ibland dröja lång tid innan bostadsrättshavaren kompletterat en ansökan om godkännande av andrahandsupplåtelsen. Om den tilltänkte hyresgästen redan flyttat in i lägenheten har den otilllåtna andrahandsupplåtelsen påbörjats och den ovan angivna tvåmånadersfristen har börjat löpa.

Det är viktigt att notera att åsidosättandet av tvåmånadersfristen aktualiseras i en tvist i tingsrätten endast om bostadsrättshavaren påtalar detta. Om föreningen missat att skicka rättelseanmaningen inom angiven frist behöver det inte alltid innebära att uppsägning inte kan ske. Styrelsen får i samråd med den jurist de anlitar i förverkandetvisten avgöra frågan från fall till fall.

Rättelse utan dröjsmål
Om bostadsrättshavaren vidtar rättelse utan dröjsmål kan han inte därefter skiljas från lägenheten. Vad som avses med "utan dröjsmål" framgår inte av lagförarbetena. En motsvarande förverkandegrund vid otillåten andrahandsupplåtelse finns i hyreslagen. Enligt rättspraxis som utarbetats inom hyresrätten är "utan dröjsmål" väldigt kort tid, oftast ett par dagar. Att andrahandshyresgästen har en uppsägningstid har domstolar och hyresnämnder vid tvister om hyresrätter inte tagit hänsyn till. Det torde vara lämpligt att anlägga samma stränga krav även när det gäller bostadsrätter.

Hur sker rättelse?
Det vanligaste sättet att vidta rättelse är att bostadsrättshavaren ser till att den som bor i lägenheten flyttar ut.
Bostadsrättshavaren kan också vidta rättelse genom att utan dröjsmål ansöka om tillstånd till andrahandsupplåtelsen vid hyresnämnden. Om hyresnämnden ger ett sådant tillstånd kan föreningen inte åberopa uthyrningen som grund för förverkande. Om hyresnämnden däremot inte ger bostadsrättshavaren tillstånd till andrahandsupplåtelsen och någon bott i lägenheten under tiden riskerar bostadsrättshavaren att nyttjanderätten förverkats även om andrahandshyresgästen efter hyresnämndens beslut genast flyttar ut.
Om bostadsrättshavaren vidtar rättelse genom att ansöka om tillstånd vid hyresnämnden bör bostadsrättsföreningen skicka bostadsrättshavaren en rättelseanmaning i de fall någon bor i lägenheten under tiden. Detta för att föreningen inte skall missa tvåmånadersfristen för rättelseanmaning och därmed gå miste om sin rätt att åberopa upplåtelsen som förverkandegrund, om hyresnämnden avslår bostadsrättshavarens ansökan.

Rättelse innan uppsägning
Om bostadsrättshavaren upphör med andrahandsupplåtelsen innan föreningen sagt upp honom får han inte skiljas från lägenheten på grund av den otillåtna andrahandsupplåtelsen. Även om bostadsrättshavaren inte vidtar rättelse utan dröjsmål kan han således inte skiljas från lägenheten om upplåtelsen upphör innan han delgivits uppsägningen.
Det är viktigt att notera att uppsägningen inte kan ersätta en rättelseanmaning.

Bostadsrättshavaren är föreningens motpart, inte hyresgästen
Såväl rättelseanmaningen som uppsägningen skall skickas till bostadsrättshavaren och inte till den som faktiskt bor i lägenheten. Det är bostadsrättshavaren som är föreningens motpart. Det skall också påpekas att det för bedömning av frågan om det föreligger otillåten andrahandsupplåtelse saknar betydelse om den som bor i lägenheten betalar hyra eller erlägger någon annan avgift.

Uppsägningstiden
Sägs bostadsrättshavaren upp på grund av otillåten andrahandsupplåtelse har han rätt att bo kvar till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Domstolen kan dock ålägga bostadsrättshavaren att flytta tidigare.

Se även;
Lättare att få tillstånd till andrahandsupplåtelse i bostadsrättsförening från juli 2014

Hyra i andra hand, mall för ansökan om uthyrning - till styrelse/vicevärd (i HSBs utformning)
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-06-09 klockan 16:59.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Hyra ut bostadsrätt i andra hand - Vilken hyra kan tas ut vid andrahandsupplåtelse? Admin Faktabanken 0 2014-06-11 12:55
Policy för tillstånd till andrahandsupplåtelse i bostadsrättsförening Admin Faktabanken 0 2012-03-31 00:57
HDs prejudicerande dom om att otillåten andrahandsuthyrning är tillåten Admin Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 3 2011-12-28 21:58
Kameraövervakning i brf otillåten oavsett om ok från boende, men... Admin Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2011-12-09 15:56
Otillåten andrahandsuthyrning i brf? Trötter Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 10 2010-05-10 19:41Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:52.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare