Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:27
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Lägenhet används i strid mot upplåtelseändamål

Lägenheten används i strid mot upplåtelseändamålet

Enligt 7 kap 6 § Brl får bostadsrättshavare inte använda lägenheten för något annat ändamål än det avsedda. Bostadsrättslägenheter upplåts i regel för bostadsändamål. Lokaler som är upplåtna med bostadsrätt får användas för näringsverksamhet.

Användning i strid mot upplåtelseändamålet
Normalt framgår det av upplåtelseavtalet vilket som är ändamålet med upplåtelsen. För lokaler som är upplåtna med bostadsrätt har det ibland bara angivits att den får användas som lokal. I vissa fall har dock ett specifikt ändamål angivits t ex kontors- eller affärsverksamhet. Innehåller inte upplåtelseavtalet någon uppgift om ändamålet kan detta ändå framgå av omständigheterna vid upplåtelsen.

Avsevärd betydelse
Det är inte varje avvikelse från ändamålet som leder till förverkande. Föreningen får endast åberopa avvikelse som är av avsevärd betydelse för föreningen eller någon annan medlem i föreningen.

Frågan när en avvikelse är av avsevärd betydelse för föreningen har inte närmare förklarats i kommentaren till lagstiftningen. En bostadslägenhet torde inte kunna användas till någonting annat än bostad. Om bostadsrättshavaren använder lägenheten både som bostad och för yrkesmässig verksamhet kan han riskera att nyttjanderätten förverkas, om omfattningen av den yrkesmässiga verksamheten blir för stor. Exakt var gränsen går kan inte anges generellt utan får prövas från fall till fall. Om bostadsrättshavaren använder lägenheten för sådan yrkesmässig verksamhet som innebär att bostadsrättshavaren i mer betydande omfattning tar emot allmänheten i lägenheten torde han ha överskridit gränsen.

Möjligheten att ändra verksamhet i lokaler upplåtna med bostadsrätt kan vara större än för bostadslägenheter. Detta beroende på hur väl verksamhetens art har definierats i upplåtelseavtalet. I ett avgörande från Högsta domstolen, NJA 1991 sidan 343, ansågs en förändring av verksamheten i en bostadsrättslokal, som var avsedd att användas som "affär" till att användas till pizzeria, som en avvikelse av avsevärd betydelse för föreningen.

Bostadsrättslägenhet som innehas av juridisk person
Det skall noteras att om en bostadslägenhet innehas med bostadsrätt av en juridisk person får lägenheten enligt 7 kap 6 § 2 st Brl endast användas för att i sin helhet upplåtas i andra hand som permanent bostad. Detta gäller om inte annat överenskommits i särskilt avtal mellan föreningen och den juridiska personen.
Bestämmelsen innebär att all användning som inte kan hänföras till en andrahandsupplåtelse för permanent boende leder till att lägenheten anses användas för annat ändamål än det avsedda. Ovanstående gäller inte bostadslägenheten som upplåtits för fritidsändamål och inte heller lokaler som upplåtits med bostadsrätt.

Rättelseanmaning
En bostadsrättshavare som använder lägenheten för annat ändamål än det avsedda och då avvikelsen är av avsevärd betydelse skall anmanas att vidta rättelse utan dröjsmål. Någon tidsfrist inom vilken föreningen har att tillställa bostadsrättshavaren en rättelseanmaning finns inte för denna förverkandegrund.

Om bostadsrättshavaren vidtar rättelse innan föreningen gjort bruk av sin möjlighet till uppsägning kan bostadsrättshavaren därefter inte skiljas från lägenheten på grund av den ändrade användningen.

Uppsägningstid
Sägs bostadsrättshavaren upp på grund av att han använt lägenheten för annat ändamål är uppsägningstiden tre månader. Domstol kan dock förordna att bostadsrättshavaren får flytta tidigare.Vad är bostadsrättslokal?

Fråga: I vår fastighet finns en man som är bosatt i en källarlokal, inte ens toa finns.
Finns det något som heter bostadsrättslokal?

Svar: Bostadsrättslägenheter upplåts vanligen för att användas som bostad. Det är dock möjligt, och förekommer också, att lokaler upplåts med bostadsrätt.

Av upplåtelseavtalet, som tecknas första gången bostadsrätten säljs, framgår om bostadsrätten ska användas som lokal eller bostad.

Innehavaren får inte använda bostadsrätten för något annat ändamål än det avsedda, alltså det som står i upplåtelsen.

En lägenhet upplåten för bostadsändamål får inte användas huvudsakligen till kontor eller affärslokal. Motsvarande gäller om någon bor i en lokal.

Är avvikelsen av avsevärd betydelse kan bostadsrätten förverkas.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2009-06-30 klockan 15:45.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Hyresgäster tar strid Admin Ombildning av hyresrätt - Kooperativ hyresrätt - Ägarlägenheter 0 2009-03-13 13:50
Brand i lägenhet, i brf - Åldersavdrag? Vem betalar vad? stephan Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar 8 2009-03-06 11:39
Pant av lägenhet i brf m.m. stephan Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 7 2009-02-15 22:23
Att äga sin lägenhet - nya lagstadgade problem - störningar bostadsrätt Admin Faktabanken 2 2008-10-16 12:56
Föreningsstyrningskod används av HSB för att sluta sig ännu mer! Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 4 2008-06-30 11:48Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:26.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare