Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 02:25
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Skyldighet av synnerlig vikt

Skyldighet av synnerlig vikt

Bostadsrättshavaren åsidosätter skyldighet som är av synnerlig vikt för föreningen

I stadgarna anges att om bostadsrättshavaren åsidosätter sin skyldighet att vara medlem i HSB eller inte fullgör skyldighet som går utöver det han skall göra enligt Brl, och det måste anses vara av synnerlig vikt för föreningen att skyldigheten fullgörs, kan nyttjanderätten förverkas.

Frågan om medlemskap i HSB-förening uppmärksammades av lagutskottet i samband med 1971 års bostadsrättslag. Utskottet ansåg att villkoret i bostadsrättsföreningarnas stadgar att tillhöra en lokalförening inte innebar någon olägenhet för bostadsrättshavaren. Med hänsyn till det och till HSBs uppbyggnad och verksamhet anförde lagutskottet att det för HSBs bostadsrättsföreningar fick anses vara av synnerlig vikt att bostadsrättshavaren fullgjorde ifrågavarande stadgevillkor. Om bostadsrättshavaren trots stadgebestämmelsen säger upp sitt medlemskap i HSB-föreningen kan han förverka nyttjanderätten till lägenheten. Det bör noteras att denna fråga ännu inte prövats av en domstol.

Även andra förpliktelser som följer av stadgarna eller av särskilt avtal med bostadsrättshavaren kan leda till förverkande om de är av synnerlig vikt för föreningen.
Brott mot en stadgeföreskrift som enligt föreningens uppfattning är av synnerlig vikt medför inte ovillkorligen att nyttjanderätten är förverkad. Stadgevillkorets betydelse för föreningen får prövas i varje enskilt fall.

Frågan om det är av synnerlig vikt för föreningen att villkoret uppfylls skall bedömas objektivt av domstolen eller kronofogdemyndigheten vid prövning av förverkandefrågan. Därvid saknar det betydelse att stadgarna uttryckligen anger att ett visst villkor är av synnerlig vikt för föreningen.

Rättelseanmaning
Bostadsrättsföreningen är skyldig att tillställa bostadsrättshavaren en rättelseanmaning att genast vidta rättelse genom att utan dröjsmål uppfylla de särskilda stadgevillkor eller avtalsvillkor som föreningen åberopar. Någon frist för när föreningen måste lämna bostadsrättshavaren en rättelseanmaning finns inte. Uppsägning får dock inte ske förrän bostadsrättshavaren beretts möjlighet att vidta rättelse.

Om bostadsrättshavaren vidtar rättelse innan föreningen sagt upp honom på grund av åsidosättande enligt denna punkt kan han därefter inte skiljas från lägenheten på den grunden.

Tidsfrist för uppsägning
Bostadsrättsföreningen måste säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning inom tre månader från den dag föreningen fick reda på att bostadsrättshavaren inte uppfyller den stadgeföreskrift eller avtalsföreskrift, som åberopas till grund för förverkandet. Om uppsägning inte sker inom den angivna tiden kan bostadsrättshavaren därefter inte skiljas från lägenheten på grund av förseelsen.

Uppsägningstiden
Sägs bostadsrättshavaren upp med åberopande av denna förverkandegrund får han bo kvar till det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen. Domstol kan dock ålägga honom att flytta tidigare.

__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-05-01 klockan 16:43.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 15:58.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare