Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi Ekonomisk-, drifts- och underhållsförvaltning, underhåll, underhållsplan, budget, planering, driftskostnader, ekonomisk plan, kapitaltillskott, kontering av fakturor, inventarielistor, inre fond, krav på upphandling, upphandling av förvaltning, offerter, entreprenörer, fastighetsskötsel, anlita HSB, tips på bra entreprenörer, varning för dåliga entreprenörer, skattefrågor, skattereduktion, ROT-avdrag, o.dyl. RSS-feed för detta forum om förvaltning, administration, upphandling, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-02-04, 00:48
BigM BigM är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Norra Västmanland
Inlägg: 23
Standard Inre fond - Reparationsfond i brf

Varför vill man avskaffa fonden för inre underhåll?
Har försökt inhämta kunskap om det men hittar inte i mitt tycke någon orsak till att avskaffa det, bara en massa åsikter men jag vill som vanligt ha fakta.

Så ni som förespråkar att den inre fonden ska avskaffas, dela med er, vilka skäl finns för avskaffa denna fond för underhåll i en brf?
Vid nästa årsmöte ska vi besluta om nya stadgar så tillfället är ypperligt för ett avskaffande, om jag bara förstod varför...

I den gamla tråden finns uttryck såsom "Inre fonden är en kvarleva från stenåldern.", "Tanken var okej, men idag är det totalt meningslöst att föreningar har en inre fond.", "Alla vettiga brf:ar har tagit bort denna för länge sedan.".

Vår inre fond betalar ut 600 kr/år och det är uppskattat av medlemmarna då husen är från 40-talet och det finns alltid renoveringsbehov.
Nu är det här på vischan och ryktet går att det är ett tecken på att det går dåligt om man inte betalar in på inre fonden.
Så det är svårt att få igenom något sådant här där lägenheterna kostar mellan 0 kr och 5000 kr och det är ett försäljningsargument att ha pengar på fonden.

Med hopp om klargörande

Senast redigerad av Admin: 2014-08-01 klockan 09:38.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-02-04, 09:05
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard Inga argument för inre fond i brf

Citat:
Ursprungligen skrivet av BigM Visa inlägg
Vår inre fond betalar ut 600 kr/år och det är uppskattat av medlemmarna då husen är från 40-talet och det finns alltid renoveringsbehov.
Vad är meningen att först sätta in pengar - utan ränta för medlemmen - för att sen behöva ta ut pengarna igen?
I ditt fall tar medlemmar ut pengar som tidigare medlemmar betalat in tidigare, men varför ska medlemmar betala för framtida renoveringar?

Jag tycker inte att det finns något argument för att ha en inre fond.

Att det skulle vara ett försäljningsargument köper jag inte. Om en lägenhet utan inre fond är värd 10 000 kr, då är den väl värd 11 000 kr om det finns 1000 kr i inre fonden. Alltså spelar inre fonden ingen roll.

Sen tar inre fonden bort ansvaret från medlemmen om när pengarna ska betalas för renovering.
Ett exempel: Ett ungt par med baby flyttar in. De har det kärvt med ekonomin de första 5 åren, eftersom de är föräldrarlediga och i början av sina karriärer. De har inte råd med inre fonden och inte eller tid med renovering. 5-10 år senare har livet blivit lugnare, deras inkomst har ökat, då har de tid för renovering, samt deras ekonomi har blivit bättre.

Det är en fördel för en familj om de får bestämma själv när de ska spendera sina pengar. Det är en nackdel om andra bestämmer när pengarna ska betalas ut.

Hoppas du blivit övertygad.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:54.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-02-04, 10:03
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard Inre fond, räntekostnad betalasd av medlemmar

Det är heller inte ovanligt att fonderna bara finns på papperet i bokföringen. Är inte kassan likvid när folk begär ut pengar ur inre fonden blir det till att låna upp pengarna, mot ränta. Då ska räntekostnaden betalas av alla medlemmar, även av dem som inte begär ut pengar. Det kan ju dessa medlemmar tycka är orättvist.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:55.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-02-04, 10:40
BigM BigM är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Norra Västmanland
Inlägg: 23
Standard Avveckla inre fond i brf

Citat:
Ursprungligen skrivet av Francois Visa inlägg
Hoppas du blivit övertygad.
Jag tror på det du säger, men det är våra medlemmar som ska övertygas och det blir väldigt svårt. Har inte hört om någon förening här i byn som avskaffat fonderna.

Jag ska ta upp detta på nästa styrelsemöte för att se vad övriga i styrelsen säger.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:55.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-02-04, 10:58
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Glad Inre fond i brf gagnar ingen

Som övriga här säger så finns det ingen som helst anledning att ha en inre fond.

En fond för inre underhåll i en bostadsrättsförening genererar bara massa onödig och kostnadskrävande arbete som inte tillför något överhuvudtaget för någon. Den inre fonden kostar tid - bortkastad tid för styrelsen såväl som för medlemmar - och pengar att hantera.

Den inre fonden är mycket riktigt en kvarleva från stenåldern.
Inga fördelar finns med en inre fond, endast nackdelar.
Tyvärr lever mycket sådant kvar bara för att man helt enkelt inte tänker efter, och det är kanske inte så lätt att göra för allt.

Ställ gärna frågan på stämman vad stämman kan se för fördelar med en inre fond.
Eftersom inga dylika fördelar finns så borde det bli ganska tyst.

Liknande frågor i detta ämne;


1. Styrelsen använder sig av medlemmarnas reparationsfond

Fråga: Jag fick nyligen höra att det hade gått lite galet med min förenings ekonomi och att föreningen då halverade våra reparationsfonder. Detta fick vi reda på efteråt. Jag trodde att dessa pengar tillhörde mig som bostadsrättshavare.
Har de verkligen rätt att göra så?

Svar: Nej, pengarna på fonden för inre underhåll är inte föreningens gemensamma pengar. Styrelsen kan inte besluta att använda pengarna till annat än det de en gång har avsatts för, alltså inre underhåll.

Styrelsen beslutar om avsättning till inre fonden. Men innestående medel hör till lägenheten och det är bara bostadsrättshavaren i fråga som kan använda dem för inre underhåll.

Vid en försäljning eller annan övergång av lägenheten följer inre fonden med lägenheten till den nye bostadsrättshavaren.


2. Reparationsfond till yttre fond

Fråga: Min förening består av fristående småhus där varje bostadsrätt tidigare hade en inre reperationsfond. Styrelsen har nu på eget bevåg beslutat att varje lägenhets inre fond ska omvandlas till en fond för yttre reparationer. Denna yttre fond är separat för varje lägenhet. Med styrelsens beslut är nu alla bostadsrättshavare själva ansvariga för både yttre och inre underhåll av sin bostadsrätt. Styrelsen säger att om bostadsrättshavaren åsidosätter det yttre underhållet kan styrelsen ta över fonden och utföra de åtgärder som styrelsen anser nödvändiga.
Har styrelsen rätt att göra så här?

Svar: Den inre reparationsfonden utgör de enskilda bostadsrättshavarnas medel. Denna reparationsfond ska enbart användas till det inre underhållet av lägenheten.

Reparationsfonden redovisas som en skuld i föreningens årsredovisning.

Styrelsen kan enligt normalstadgarna fatta beslut om att avsättningen till den inre fonden ska minskas eller upphöra helt. Om avsättningen upphör ska de sparade medlen antingen betalas ut till bostadsrättshavarna eller stå kvar i fonden för att fortsatt disponeras av bostadsrättshavarna för det inre underhållet av lägenheterna.

Det yttre underhållet, till exempel underhåll av fastighetens fasad, är alltid föreningens ansvar.

Styrelsen saknar rättighet för att besluta att en inre fond ska omvandlas till en yttre fond.
Styrelsen kan heller inte flytta över ansvaret för det yttre underhållet på bostadsrättshavaren.


3. Målning av förråd och ytterväggar

Fråga: Styrelsen och årsstämman har beslutat att bostadsrättshavaren själv ska måla yttre väggar och förråd för att på detta sätt undvika att årsavgiften måste höjas. De bostadsrättshavare som inte kan måla själv får på egen bekostnad anlita en målare.
Får styrelsen/stämman göra så här?

Svar: Ytterväggar, oavsett om det är själva bostaden eller förrådet, är föreningens underhållsansvar, vilket innebär att kostnaden för detta hör till föreningen.

Varken styrelsen eller stämman kan besluta att bostadsrättshavarna åläggs att måla ytterväggarna. En bostadsrättshavare som inte vill sköta det yttre underhållet kan inte straffas genom att denne debiteras en extra avgift.


4. Varför får medlemmarna ingen ränta på reparationsfonden?

Fråga: Varför är inte fonden räntebärande på mitt bostadsrättskonto?
Pengarna kommer ju ur min årsavgift. Vart har räntan tagit vägen?

Svar: Enligt HSBs normalstadgar är det bostadsrättsföreningens styrelse som bestämmer hur stor avsättningen till fonden för inre underhåll ska vara.

Den inre fonden är föreningens pengar, men medlemmarna kan använda den för att bekosta det inre underhållet av lägenheterna. De pengar du avsatt till fonden genom årsavgiften är öronmärkta för just din lägenhet. Det som finns kvar när du flyttar följer med lägenheten och till nästa innehavare.

Men eftersom pengarna är föreningens och inte dina egna tillfaller eventuell ränta föreningen.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-08-01 klockan 09:45.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-02-04, 10:59
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard Inre fond per bostadsrätt

Citat:
Ursprungligen skrivet av totiki Visa inlägg
Då ska räntekostnaden betalas av alla medlemmar, även av dem som inte begär ut pengar. Det kan ju dessa medlemmar tycka är orättvist.
Varför? En inre fond brukar fungera så att det finns en fond per bostadsrätt. Varje medlem/lägenhet betalar i fonder varje månad och kan sen ta ut pengar ur sin egen fond mot kvitto att de har renoverat (eller just innan renoveringen). Men vad jag vet är den inre fonden inte gemensam för alla medlemmar.

Är det inte så hos er?

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:56.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-02-04, 11:15
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard Föreningens fonder ej räntebärande för medlemmen

Om det finns likvida medel i kassan att betala ut pengarna så är det inga problem.

Om bostadsrättsföreningen blir tvungen att låna upp summan så är det föreningen som tar lånet, inte den enskilde medlemmen. Den enskilde medlemmen ska inte behöva bli tvungen att betala ränta på pengar som denne betalat in till föreningens inre fond. Det är en förskottsinbetalning.

Föreningen har möjlighet att använda (låna) inre fonden under tiden den inte används, räntefritt. Men som för alla lån kommer en dag då lånet ska betalas tillbaka. Då blir det föreningens ansvar dels att betala ut ur inre fonden till medlemmen, dels - om medel inte finns - att låna upp samma summa för att betala ut. Räntan på detta nya lån kommer då automatiskt att fördelas mellan medlemmarna enligt andelstal. Så den medlem som begär ut sina egna pengar ur inre fonden kommer i realiteten ändå att få betala ränta på sina egna pengar.

Dessutom är föreningens fonder aldrig räntebärande för medlemmen. Det innebär att de medel som sparas i inre fonden hela tiden minskar med inflationen. Den eventuella ränta som betalas ut på pengarna tillfaller föreningen. För den enskilde medlemmen är det då bättre att spara dessa medel på ett eget privat konto.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:57.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-02-04, 11:41
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard Inre fond, ränta enligt andelstal

Citat:
Ursprungligen skrivet av totiki Visa inlägg
Då blir det föreningens ansvar dels att betala ut ur inre fonden till medlemmen, dels - om medel inte finns - att låna upp samma summa för att betala ut. Räntan på detta nya lån kommer då automatiskt att fördelas mellan medlemmarna enligt andelstal. Så den medlem som begär ut sina egna pengar ur inre fonden kommer i realiteten ändå att få betala ränta på sina egna pengar.
Jag visste inte att bostadsrättsföreningen kunde ha mindre pengar i sin kassa än vad som ska finnas i inre fonden. Kunde inte existera i min värld. Men tydligen kan det det.

Citat:
Ursprungligen skrivet av totiki Visa inlägg
Dessutom är föreningens fonder aldrig räntebärande för medlemmen. Det innebär att de medel som sparas i inre fonden hela tiden minskar med inflationen.
Just det, ännu ett skäl att inte ha inre fond.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:58.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-02-04, 11:49
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard Brf lånar pengar från sina fonder

Citat:
Ursprungligen skrivet av Francois Visa inlägg
Jag visste inte att förenigen kunde ha mindre pengar i sin kassa än vad som ska finnas i inre fonden.
Jodå, precis samma sak gäller den yttre fonden. Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar lånar denna under en viss tid, t ex för att amortera på lånen. Det är inte helt fel eftersom man man minskar den del som räntan tas ut på, samtidigt som man får (inverterat) en högre ränta på pengarna på så sätt, än på den normalt väldigt låga inlåningsräntan.

Under tider då det inte är några problem med att låna av banken är detta en bra taktik. Om det är tider då banken är svårflörtad gäller det ändå att ha likvida medel i kassan.

Så det gäller att ha en flexibel strategi där man kan ändra taktik efter rådande konjunktur.

Senast redigerad av Admin: 2014-08-08 klockan 12:58.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-08-11, 22:06
Peter B Peter B är inte inloggad
Mega medlem
 
Reg.datum: Jan 2009
Inlägg: 56
Standard Inre reparationsfond och likabehandlingsprincipen

En tanke som slog mig är att en inre reparationsfond skulle kunna användas för att kompensera vid renoveringar som är tveksamma med hänsyn till likhetsprincipen. I min bostadsrättsförening har, vid renovering av balkongerna, styrelsen beslutat att de nedersta balkongerna ska extrautrustas med grind och trappa som inte lägenheterna längre upp kan få till en inte oansenlig summa. Se här: Beslut om balkonger i brf

Skulle man här kunna göra så att föreningen avsätter samma summa som läggs ut extra på lägenheterna i bottenplanet i en inre reparationsfond för var och en av de övriga lägenheter längre upp, eller kan man endast ta en del av medlemsavgiften till inre fond?

Senast redigerad av Admin: 2014-05-30 klockan 15:12.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Avsättning till yttre reparationsfond i brf ejekonom Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 9 2013-01-10 23:41
Ingen avsättning till yttre reparationsfond i brf Bali Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 16 2011-06-06 20:19
Lägenhetens reparationsfond eller innehavarens, i brf? Mr Magoo Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 5 2011-04-03 22:47
Inre fond i brf kgseverin Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 9 2008-03-18 21:47Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 07:31.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare