Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Bostadsrättsforum
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Bostadsrättsforum
Sveriges största och bästa samlingsplats för bostadsrättshavare! Syftet med detta forum är att värna om bostadsrättshavarnas intressen och utveckla/förbättra bostadsförhållanden för dem som bor i bostadsrätt, öka engagemanget samt att fungera som styrelsestöd och bistå med hjälp till övriga förtroendevalda i föreningen. Hur fungerar det i din brf? Vad är bra/dåligt? Vilken information önskar du? Vad behöver du hjälp med? Genom att uppmärksamma de problem och frågeställningar som finns i brf:ar kan vi alla påverka i riktning mot en bättre boendemiljö. Dela med dig av Dina kunskaper och erfarenheter! Läs FAQ för att lära dig mer om alla funktioner/finesser i detta forum! De 10 senaste inläggen. Frågor om forumets användning; Brf gästbok RSS-feed för detta forum med de senaste trådarna som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
                                Skriv motioner!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2014-03-05, 11:05
EnAnvandare EnAnvandare är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2014
Inlägg: 3
Standard Balkongbygge Balco

Min förening har blivit uppraggade av Balco för att bygga inglasning och balkonger.
Vi är ungefär 40 lägenheter där ungefär hälften redan har balkong, hälften har fransk balkong.

Styrelsen och Balco har haft en information för oss. Styrelsen kunde inte visa upp några beräkningar för att det var "hemligt" vilket gav mig dålig magkänsla.

Det kommer tas ett lån på ungefär 5 miljoner kr. De som redan har en balkong får en balkongavgift på ungefär 370 kr/mån och de som får en helt ny balkong får en balkongavgift på 590 kr/mån. Som jag förstod det var detta över 25 år.

Det skulle alltså innebära en kostnad på 111 000 för att få en inglasning (+ nytt räcke) och 177 000 kr för att få en ny balkong, inglasning och täcka upp det extra underhållet. Är detta verkligen en rimlig fördelning?


Finns det någon annan förening som kan ge exempel på vad ni betalat? Balco verkar ju ha mycket att göra så jag kan inte vara ensam om det.

Kan lösningen med en Balkongavgift ha någon baksida? Kan det vara fördelaktigt att betala av detta i en klump och sedan ta det som ett privat lån? Denna balkongavgift höjer avgiften procentuellt väldigt mycket, vilket kommer påverka priset negativt vid en ev. försäljning.

Vi ska ha en extra stämma angående detta. Kan det verkligen vara OK att ta ett beslut om fem miljoner kronor utan att mer ingående veta var pengarna kommer gå?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2014-03-05, 12:56
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 331
Standard Frivillig balkongavgift

Citat:
Ursprungligen skrivet av EnAnvandare Visa inlägg
Kan lösningen med en Balkongavgift ha någon baksida? Kan det vara fördelaktigt att betala av detta i en klump och sedan ta det som ett privat lån? Denna balkongavgift höjer avgiften procentuellt väldigt mycket, vilket kommer påverka priset negativt vid en ev. försäljning.
Om avgiften för balkong är frivilligt, alltså att endast den som vill får balkong, bör det gå att lösa så att var och en betalar i en klump istället.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2014-03-05, 14:00
kluringens avatar
kluringen kluringen är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 608
Standard Balkongbygge med juridiska processer

Det har byggts balkonger i min förening i omgångar. Först en som startade suget hos andra som ville ha balkong. Sen byggdes 11 till mot gården 2005 och fyra till mot gatan nu under hösten. Till sommaren blir det en till mot gården.

Processen skrivs här; En rättvis modell för balkongbygge i bostadsrättsförening

Generellt, vår förening tvingar ingen att bygga om man inte vill.

Tyvärr följde en rad juridiska processer runt balkongerna, det finns alltid någon som är emot, men styrelsen har varit minimalt involverad i dessa. De som ville bygga eller var emot fick kämpa själva (stå för kostnaderna också). Den första processen tog 5 år och den andra 6. Nu när balkongerna är på plats är alla nöjda och glada. Att balkongerna har höjt lägenheternas värden långt utöver vad de har kostat att få på plats har vi kunnat konstatera.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2014-03-05, 14:27
EnAnvandare EnAnvandare är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Feb 2014
Inlägg: 3
Standard Vissa får balkong andra får inglasning för 110 000 kr

Jag har läst din tråd. Men den tar bara upp nya balkonger. Hälften i denna förening har redan balkong och för dem handlar det, för att hårddra det, om en inglasning för 110 000 kr. Vilket jag tycker låter dyrt.
Hur hade du resonerat om styrelsen valt att bygga balkong till resten av lägenheterna, och valt att glasa in din?

Detta kommer gälla alla i föreningen om extrastämman går igenom med majoritetsbeslut 2/3.

Senast redigerad av EnAnvandare: 2014-03-05 klockan 14:40.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2014-03-05, 15:18
kluringens avatar
kluringen kluringen är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 608
Standard Hyresnämndens godkännande behövs för bygge av balkong

Citat:
Ursprungligen skrivet av EnAnvandare Visa inlägg
Hur hade du resonerat om styrelsen valt att bygga balkong till resten av lägenheterna, och valt att glasa in din?
Jag hade inte accepterat det. Det spelar väl ingen roll om det är gamla eller nya balkonger. Det är ett ingrepp som påverkar.

Citat:
Ursprungligen skrivet av EnAnvandare Visa inlägg
Detta kommer gälla alla i föreningen om extrastämman går igenom med majoritetsbeslut 2/3.
Det räcker inte, styrelsen måste inhämta Hyresnämndens godkännande också (som kan överklagas till hovrätten). Vägrar styrelsen att öppna ärendet i hyresnämnden kan du gå via tingsrätten. Minoritetsskyddet är starkt i fråga om ingrepp i ditt boende. Se BRL kap.9:
Citat:
Särskilda villkor för vissa beslut

15 § Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark skall fattas på en föreningsstämma, om inte något annat har bestämts i stadgarna.
I fråga om sådana åtgärder som innebär en förändring av en bostadsrättshavares lägenhet gäller dock bestämmelserna i 7 kap. 7 § och bestämmelserna i 16 § första stycket 2 detta kapitel. Lag (1995:1464).

16 § För att ett beslut i en fråga som anges i denna paragraf skall vara giltigt krävs att det har fattats på en föreningsstämma och att följande bestämmelser har iakttagits.
2. Om beslutet innebär att en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt kommer att förändras eller i sin helhet behöva tas i anspråk av föreningen med anledning av en om- eller tillbyggnad, skall bostadsrättshavaren ha gått med på beslutet. Om bostadsrättshavaren inte ger sitt samtycke till ändringen, blir beslutet ändå giltigt om minst två tredjedelar av de röstande har gått med på beslutet och det dessutom har godkänts av hyresnämnden.

17 § Ett stämmobeslut enligt 16 § första stycket 2 skall på begäran av föreningen godkännas av hyresnämnden, om förändringen är angelägen och syftet med åtgärden inte skäligen kan tillgodoses på något annat sätt samt beslutet inte är oskäligt mot bostadsrättshavaren. Kan förändringen anses vara av liten betydelse för bostadsrättshavaren, får hyresnämnden dock lämna godkännande, om åtgärden inte skäligen kan tillgodoses på något annat sätt. Nämnden får förena ett beslut om godkännande med villkor.
Begär bostadsrättshavaren att föreningen skall lösa in bostadsrätten, får godkännande lämnas endast med villkor om inlösen, såvida inte bostadsrätts- havaren skäligen bör kunna godta förändringen ändå. Innebär nämndens godkännande att lägenheten i sin helhet får tas i anspråk av föreningen, skall godkännandet lämnas med villkor att inlösen sker.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2014-03-05, 15:31
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 244
En bra idé Balkongupphandling

Det är viktigt för bostadsrättshavarna att entreprenadupphandlingen sker på ett förtroendefullt sätt. Kvalitet och rätt pris är viktigt. Det är lagstadgat att upphandling ska ske i konkurrens och därmed också är skyddad av lag.

Ni kan föreslå att en grupp utses som kan något om upphandling och som bistår styrelsen med synpunkter. Det är krångligt när det dels gäller inglasning och dels nya balkonger. Är de balkonger som finns besiktigade och i behov av ombyggnad t ex?

Du känner dig uppenbarligen orolig för att det verkar bli alltför dyrt. Det är du säkert inte ensam om. Just därför kan ni föreslå förändring m h t insynen. Gör en kartläggning hur andra föreningar gjort och vad de betalat. Det kan alla hjälpa till med. Styrelsen ska ju också betala som medlemmar, så alla vinner på att fotarbete sker i samförstånd.

I vilket fall så ska det först vara 3/4-dels majoritet samt godkänt av hyresnämnd innan beslutet är giltigt. Alltså påskrivet och godkänt av samtliga.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2014-03-05, 15:53
schrapets avatar
schrapet schrapet är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Värmland
Inlägg: 269
Fråga Har styrelsen tagit in offert från flera efter raggningen?

I höstas lät två i föreningen med eget initiativ glasa in sina balkonger. Räcken fanns där från början. Balkongerna är vad man kan kalla hörnbalkonger som vetter åt två vädersträck med en yta på ca 5-6 kvm.
20% av balkongen går utanför fasadväggen, kostnad ca 30.000 kr/st.

Över 100.000 kr per balkong låter som att er styrelse inte vet hur upphandling går till !

Enligt våra stadgar måste styrelsen ha stämmans medgivande om styrelsen vill teckna nya lån!
__________________
Kräv att det införs ett tak i 5 § bostadsrättslagen (1991:614) på hur många lägenheter en BRF får inneha !

Senast redigerad av Admin: 2014-08-05 klockan 18:38. Anledning: .
Svara med citat
  #8  
Gammal 2014-03-05, 16:01
neptunus neptunus är inte inloggad
Exa-medlem
 
Reg.datum: Jun 2013
Inlägg: 162
Standard Ändra stadgarnas grunder för årsavgiften pga balkongbygge?

Citat:
Ursprungligen skrivet av EnAnvandare Visa inlägg
Det kommer tas ett lån på ungefär 5 miljoner kr. De som redan har en balkong får en balkongavgift på ungefär 370 kr/mån och de som får en helt ny balkong får en balkongavgift på 590 kr/mån. Som jag förstod det var detta över 25 år.
Vi ska ha en extra stämma angående detta.
Ska stämman då också besluta om en ändring av stadgarnas grunder för fördelningen av årsavgifterna?
Det går inte att på en stämma rösta om antalet kronor som avgiften ska höjas med för olika medlemmar eftersom det är styrelsen som varje år beslutar om de totala avgifterna som kommer att behövas under året och avgifter ska sedan fördelas enligt stadgarnas grunder!

Under en period på 25 år hinner många styrelser ändra avgifterna av olika anledningar och om ni nu bestämmer den där fördelningen med anledning av balkongerna bör väl, för den där skillnaden i årsavgiften, pengarna öronmärkas på något sätt som är tydligt dokumenterat.

Är det tillräckligt för framtida medlemmar om 10-20 år att läsa ett gammalt stämmobeslut med 370 kr/månad extra till dem som hade balkong och 590 kr/månad till dem som inte hade balkong? Dvs att de som inte hade balkong ska alltid betala 220 kr mer under en kommande 25-årsperiod efter beslutet?

Senast redigerad av Admin: 2014-07-14 klockan 11:19.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2014-03-05, 17:29
kluringens avatar
kluringen kluringen är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 608
Standard Kan räcka med en som är emot för att få avslag i Hyresnämnden

Citat:
Ursprungligen skrivet av Korsdraget Visa inlägg
Det är lagstadgat att upphandling ska ske i konkurrens och därmed också är skyddad av lag..
Gäller stat, kommun o landsting, inte privatföretag och föreningar. Kan vara vettigt med konkurrens, men det är inte lagstadgat.
Citat:
Ursprungligen skrivet av Korsdraget Visa inlägg
I vilket fall så ska det först vara 3/4-dels majoritet samt godkänt av hyresnämnd innan beslutet är giltigt. Alltså påskrivet och godkänt av samtliga.
2/3-dels majoritet enligt lagtexten i inlägg #5.

Citat:
Ursprungligen skrivet av neptunus Visa inlägg
Ska stämman då också besluta om en ändring av stadgarnas grunder för fördelningen av årsavgifterna?
Den här föreningen har börjat i helt fel ände. Först måste man ta reda på om det finns några som är emot åtgärden. Det kan räcka med att en som är emot för att få avslag i Hyresnämnden. Din styrelse spelar ett farligt spel när de tar för givet att alla måste vara med. Folk använder sina balkonger väldigt olika, ingen styrelse ska ändra på deras vanor. Många som vill ha balkong vill komma ut i friska luften, inte till ett inglasat uterum.

Upphandling, priser och finansiering och stadgar är en senare fråga när det är utrett om man ska tillämpa frivillighet eller göra det till en tvångsåtgärd.

Prata med dina grannar om att ni vill börja om från början och göra rätt.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2014-03-05, 18:56
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 244
Standard Nya balkonger är produktförändring

Citat:
Ursprungligen skrivet av kluringen Visa inlägg
Gäller stat, kommun o landsting, inte privatföretag och föreningar. Kan vara vettigt med konkurrens, men det är inte lagstadgat.
Jag tänkte här närmast på KonkurrensLagen SFS 1982. Jag tänker också att det finns ett förvaltaravtal, typ HSB eller RB. De ska som alla andra ta hänsyn till Konkurrenslagen som särskilt tar upp Anbudskarteller, det sk Kartellförbudet, vilket är särskilt starkt för oss inom EU.

Då det gäller den fysiska ändringen av fastigheten så gäller skydd genom den nyligen förstärkta UpphovsrättsLagen.

Balkonger är "väsentlig ändring" av en byggnad och påskrift/godkännande av samtliga bostadsrättshavare ska gälla för beslut.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
En rättvis modell för balkongbygge i BRF kluringen Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 9 2013-06-23 00:28
Balkongbygge i brf Rotkiv Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2011-09-01 22:38
Negativ särbehandling vid balkongbygge i brf Grönis Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 0 2011-07-20 18:42
Kan vårt balkongbygge i brf bli verklighet? Stuff Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 8 2011-03-31 13:04
Balkongbygge - Får man göra så här? Hoyer Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 6 2010-10-22 11:21Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:39.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2018.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare