Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Senaste Nytt > Ombildning av hyresrätt - Kooperativ hyresrätt - Ägarlägenheter
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-03-27, 11:08
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Se här... Ägarlägenhet/äganderätt införs

Ett nytt sätt att äga sin bostad kommer att införas nästa år.
Om någon månad kommer ett lagförslag om ägarlägenheter att gå ut på remiss. I slutet av året kommer det färdiga förslaget att presenteras för Riksdagen. 2009 byggs de första ägarlägenheterna, enligt regeringens planer.

Med ägarlägenheter kommer det vara fritt fram att äga en bostad för uthyrning.

Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig på Finansdepartementet, säger;
Citat:
Vi vill att det ska byggas fler bostäder och tror att ägarlägenheter i större utsträckning kommer att upplåtas som hyresrätter. Det är i grunden en jobbpolitik.
Hyresgästföreningens ordförande invänder med att det blir mycket osäkrare villkor för den som hyr.

Många tror att ägarlägenheter ökar spekulationerna på bostadsmarknaden. Ju lättare bostaden är att hyra ut, desto konjunkturkänsligare blir priserna. Daniel Liljeberg tror inte att det nödvändigtvis blir större prissvängningar (som i Danmark), utan han menar att investeringar i bostaden är bra. Varför skulle det vara fel att köpa en lägenhet för att sedan hyra ut den?

Daniel Liljeberg säger;
Citat:
I miljonprogrammen är förutsättningarna dåliga för att bilda bostadsrättsföreningar, däremot kan de finnas enstaka hushåll som vill äga sitt boende. I dag väljer de ofta att flytta till ett annat boende. Om ett kommunalt bolag har möjlighet att sälja en lägenhet till ett sådant hushåll kan det innebära att de väljer att stanna kvar.
Det finns 4,4 miljonerbostäder i Sverige och ett bra år byggs det 40.000 bostäder. Ska man verkligen påverka måste man införa ägarlägenheter i beståndet.
Personligen tror jag att ägarlägenheter kommer att bli betydligt mer intressanta som investeringsobjekt jämfört med bostadsrätter.


Se även bl.a.;
Bilda äganderätt - ägandelägenheter

Ny boendeform införs i Sverige - Äganderätt !

Ombildning till äganderätt


FAKTA om ägarlägenheter
  • Ägarlägenheten är en egen fastighet. Ägaren äger själva lägenheten. En samfällighet sköter fastighetsförvaltningen av stammar, fasader etc.
  • En bostadsrättsägare har endast nyttjanderätt till sin lägenhet och äger i stället en andel av en ekonomisk förening.
  • Hur hyressättningen av ägarlägenheter och reglerna för uthyrning kommer att se ut i regeringens förslag är inte känt. Det blir offentligt när remissen läggs fram om en månad.
  • Ägarlägenheter är en vanlig ägarform i stora delar av Europa.
  • I många länder är det vanligt att privatpersoner äger lägenheter i investeringssyfte.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-06-09 klockan 00:21.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-03-27, 11:50
stephan stephan är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: stockholm
Inlägg: 861
Standard ägarlägenheter

Jag är inte insatt i hur ägarlägenheter skulle fungera.
Du skriver om att en samfällighet skaulle sköta fastighetens underhåll.

Så långt så väl.
Nu några funderingar.
Förutom sin lägenhet måste väl övrigt i fastigheten delas upp och betalas av lägenhetsköparna?

En styrelse måste väl finnas för att köpa upp tjänster, som tillexempel samfällighetsavtalet och besluta om underhållsarbeten?.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-03-31, 12:01
Ove Mollvik Ove Mollvik är inte inloggad
Mega medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Lidingö
Inlägg: 69
Cool Hyresrätt Och äganderätt

Något mellanting behövs inte. Bostadsrätter är ren bluff. Enbart finansskojarna med sina köpta politiker och affärsjurister vinner på sådant system. Genom att gynna låntagare med särskild förmåga att bluffa sig in i borättsstyrelsen får banken kontroll över både boklientel och värdetillväxt.
Standardhöjning och prishöjning för området blir ett självändamål. Grannsämja och trivsel kommer i andra hand och folk som vill bo enkelt med egna lösningar röjs undan med förtal och trakasserier från alla håll. Under 90-talet började även Hyresgästföreningen med sina representanter i Hyresnämnden medverka i bankernas dolda agenda.
Äganderätt måste i första hand innebära trygghet och frihet att bo som man själv önskar. För detta anser jag det rimligt att avsätta hälften av bokostnaden. Om man så betalar hyra eller motsvarande räntor skall inte spela någon roll. Faktisk standard måste bara värderas rättvist redan vid ombildning om en bostadsrättsförening någonsin skall fungera exv.
Standard och läge måste gå att värdera och prissätta separat så som sker i utlandet men denna enkla princip vägrar rättsansvariga att förstå med påföljd att svenska banker åter kan ta sig dubbla rättigheter utan att skämmas.
Åtminstone då nya avtal ingås måste parterna kunna stå rättsligt jämbördiga. För bankerna med sina jurister utan heder och samvete är det nu ren sport att utsätta oss enskilda för utpressning medan rättsstaten tycks ha gett upp.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 14:03.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2022.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare