Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Bostadsrättsforum
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Bostadsrättsforum
Sveriges största och bästa samlingsplats för bostadsrättshavare! Syftet med detta forum är att värna om bostadsrättshavarnas intressen och utveckla/förbättra bostadsförhållanden för dem som bor i bostadsrätt, öka engagemanget samt att fungera som styrelsestöd och bistå med hjälp till övriga förtroendevalda i föreningen. Hur fungerar det i din brf? Vad är bra/dåligt? Vilken information önskar du? Vad behöver du hjälp med? Genom att uppmärksamma de problem och frågeställningar som finns i brf:ar kan vi alla påverka i riktning mot en bättre boendemiljö. Dela med dig av Dina kunskaper och erfarenheter! Läs FAQ för att lära dig mer om alla funktioner/finesser i detta forum! De 10 senaste inläggen. Frågor om forumets användning; Brf gästbok RSS-feed för detta forum med de senaste trådarna som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
                            Skriv motioner!

Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-12-27, 13:07
Gnibbe Gnibbe är inte inloggad
Avancerad medlem
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 46
Standard Julbord för styrelsen i brf

I årsredovisningen rapporterar styrelsen om vad som uträttats inom föreningen t ex sandbyte i barnens sandlåda. Däremot berättas det inget om att styrelsen och HSB representant går på restaurang och äter julbord. Inget öppet beslut om festandet eller att kostnaden är identifierbar i redovisningen. Inte helt snyggt. Vad anser forumets omdömesgilla kamrater?


Se även;
Intern representation i brf?

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 10:48. Anledning: Kompletterat med länk till tråd som tar upp samma fråga
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-12-27, 13:35
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 304
En bra idé Julbord

Kan det vara så att HSB bjudit styrelsen på lunchen?

Det kan t o m för mig vara helt ok att föreningen bjuder styrelsen, dock bjuder föreningen inte HSB som ju är en leverantör av tjänster. Det har jag aldrig hört om tidigare.

Ta reda på vem som betalat. Det är det första man gör.
Kontakta kassören och be om att se notan?
För övrigt anser jag att kostnaden för jullunch är "piss i Mississippi" jämfört med andra kostnader i en förening.
Det kan ni bjuda på?

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:05.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-12-27, 13:46
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 316
Standard

Det hör till god kutym att styrelsen äter julbord, och då är även givetvis hela styrelsen välkommen, även ev. representant från moderorganisationen.

Vi ter inte alltid julbord, ibland gör vi något efter årsstämman istället, och då tar vi med ledamöter som avgått samt de nya. Brukar bli en trevlig avlämning/överlämning. Bowling eller restaurang, föreningen står för mat + dryck till maten + en öl/vin.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-12-27, 15:11
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 304
Tummen ner Julbord hit och dit

Fråga till Harald: Notan är väl transparent för de som betalar?

Om det är ägarna (i föreningen) som betalar då är det väl självklart att också att redovisa vem som deltagit och notans belopp.
Det är väl också självklart att en policy om alkohol ska tillämpas här som på alla andra ställen i landet.

Om HSB betalar måste HSB representant ha godkänt av HSB först.

Det blir bara värre och värre här, bjuder de kanske hela HSB på julbord?

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:05.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-12-27, 16:20
Mumien Mumien är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Jan 2012
Ort: Skoghall
Inlägg: 554
Standard På tal om förtäring.

Avviker lite här från tråden.

Brf/styrelsen är benägen att spara in på försumbara summor som kaffepengar. Har därför tänkt föreslå att den sedvanliga smörgåsen och kaffet på Årsstämman slopas hädanefter. (Sparsamhet är ju som bekant annars inte gällande i brf vid onödiga "investeringar" som kostar mångmiljonbelopp).

Vill slopa förtäringsceremonin även av en annan anledning; de flesta som verkar infinna sig på stämman verkar enbart vara intresserade av denna förtäring som brf "bjuder" på. Den är ju gratis.

Ställda frågor kan hämmas på mötet då stor otålighet råder innan servering sker. Vi kan anta att i detta fall är en Mumie som försöker ställa frågor och ständigt blir avbruten efter två, tre ord . . .

Nej, jag skojade. Ska inte yrka om slopande av kaffe och smörgås men vill bara tala om hur det går till. Skulle gärna vilja att medlemmar i brf istället kommer till föreningsstämmor för att de är intresserade av sitt eget framtida boende och förvaltningen av brf egendomar överhuvudtaget.

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:06.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-12-27, 16:34
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Fråga Julbord för styrelsen i en brf ok?

Citat:
Ursprungligen skrivet av Harald Visa inlägg
Det hör till god kutym att styrelsen äter julbord
Någon sådan god kutym känner jag inte till (utan att här ha någon åsikt om att styrelsen äter julbord på medlemmarnas bekostnad).

Men varför bara styrelsen? Varför skulle inte t.ex. suppleanter, lekmannarevisorer och valberedare vara förtjänta av ett julbord i så fall?

Citat:
Ursprungligen skrivet av Harald Visa inlägg
och då är även givetvis hela styrelsen välkommen, även ev. representant från moderorganisationen.
Jag ser det som mycket illa om en särskilt utvald leverantör av tjänster skulle bjudas in till julbord på medlemmarnas bekostnad. Det indikerar att denna leverantör gynnas särskilt av styrelsen inte bara i denna fråga utan även i andra fall, som vid upphandlingar.

Om inte stämman gett sitt godkännande till julbord för styrelsen (eller andra särskilt utvalda) så är detta inte en förmån förtroendevalda bara kan ta sig. Precis som alla andra ersättningar och förmåner ska detta beslutas om av stämman.

Sedan ska detta julbord (och andra speciella förmåner) särredovisas i årsredovisningen (med deltagare), speciellt alkoholhaltiga drycker (som ej ska betalas av medlemmarna överhuvudtaget). I annat fall vill jag beteckna julbordet, som stämmobeslut saknas för, som en brottslig handling, trolöshet mot huvudman.

Det är viktigt att medlemmar för fram detta och ställer direkta frågor på årsstämman om julbord och andra redovisade eller oredovisade förmåner
.

Not.
Att bjuda styrelse eller anställda på julbord med öl eller vin (ej sprit) är ingen skattefri förmån för föreningen. Det går inte att göra avdrag för detta
.

Se bl a;
Gratifikationer till styrelsen utöver vad som beslutats på stämma
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:12.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-12-27, 17:06
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 304
Mycket att säga Julbord och smörgås som smörjmedel

Härligt Admin. Precis så menar jag också. (se inlägget ovan).

Varför inte göra gemensamt julkaffe, eller knytkalas, adventskaffe osv.. Hela tiden det där vi och dom andra.
Vid sådana tillfällen är det "kotym" att tacka någon för en insats, t ex sparat till oss alla, till exempel den som sorterar i soprummet.

Vi har haft den "kotymen" här, - och det kan jag berätta mycket om, men det var före vi "köpte en representant". Det kostar skjortan.

Jag är ingen Mumie, men kanske ett "fornminne".
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-12-27, 18:16
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 316
Standard

Ja det kan ju vara känsligt det här, särskilt från inskränkta surpuppar som har noll koll. Till och med Röda korset äter julbord. För insamlade medel.

Citat:
Varför skulle inte t.ex. suppleanter, lekmannarevisorer och valberedare vara förtjänta av ett julbord i så fall?
Självklart!

Citat:
Jag ser det som mycket illa om en särskilt utvald leverantör av tjänster skulle bjudas in till julbord på medlemmarnas bekostnad.
Det är ingen särskilt utvald leverantör. Det är en invald ledamot.

Vissa leverantörer får julklapp, städerskan och vaktmästarna. Hu så hemskt!

Alkohol är alltid känsligt. Bättre att vara tydlig med VAD som ingår, än att hymla med arrangemangen. En deltagare skall kunna te x bowla, dricka ett glas vin till maten och ta en öl till bowlingen, trots att denne deltagare är luspank.

Allt redovisas i bokföringen med namn (enligt årsredovisningslagen), samt i årsredovisningen fast där tillsammans med föreningens samlade utgifter för medlemsaktiviteter, kurser och gåvor. På stämman brukar jag dela upp beloppet för stämmodeltagarna.

Har aldrig, aldrig fått detta ifrågasatt av medlemmarna. Men det beror givetvis på att de har förtroende för dem de väljer. Vilket liksom är hela idén...
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-12-27, 18:29
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 580
Standard

Här är en gammal SBC-direkt där det står om julklappar och julbord.

www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/bostadsratterna-direkt/2010/nummer-11

En julgåva får maximalt kosta 450 kronor inklusive moms, men då är inte frakten inräknad i beloppet. Upp till detta belopp räknas inte gåvan som en förmån och föreningen behöver därför inte skicka in kontrolluppgifter på detta till Skatteverket.
Om gåvan överstiger 450 kronor blir det skatt från första kronan.
Julgåvan ska bestå av en sak, present kort, biljetter eller liknande, men man får inte ge bort kontanter eller någonting som kan bytas till kontanter.

Vill föreningen tacka personal för lång och trogen tjänst eller jämna födelsedagar kan man lämna en minnesgåva ”till varaktigt anställda”. I så fall är gåvan skattefri upp till 10 000 kronor men får bara ges vid maximalt två tillfällen, varav det ena är när anställningen upphör. En sista variant är jubileumsgåva för att fira föreningen då det går att belöna anställda med en skattefri gåva upp till 1 350 kronor inklusive moms.

I en oäkta bostadsrättsförening finns andra regler och avdragsmöjlighet
.

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:12. Anledning: Kompletterat med citat
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-12-27, 18:49
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 304
Standard Julbord

Citat:
Ursprungligen skrivet av Harald Visa inlägg
Alkohol är alltid känsligt. Bättre att vara tydlig med VAD som ingår, än att hymla med arrangemangen. En deltagare skall kunna te x bowla, dricka ett glas vin till maten och ta en öl till bowlingen, trots att denne deltagare är luspank.

Allt redovisas i bokföringen med namn (enligt årsredovisningslagen), samt i årsredovisningen fast där tillsammans med föreningens samlade utgifter för medlemsaktiviteter, kurser och gåvor. På stämman brukar jag dela upp beloppet för stämmodeltagarna.

Har aldrig, aldrig fått detta ifrågasatt av medlemmarna.
Harald, ingen här har begärt annat än att den som frågar ska få ärligt svar.

Jämför inte med RK. Det är frivilligt att ge dit. Troligtvis står det i deras dokument vad de får och inte får och de granskas av Statens Revisorer. Kom på ett bättre argument om du till varje pris ska ställa dig bakom de som har flera organisationsjurister som rådgivare.

Jag vet inte om du är totalt tondöv, du har nämligen inte hört att jättemånga här på forumet är utestängda från fakta som de anser är viktigt för dem. Utestängda av de som frivilligt tagit på sig makten över andras pengar.

Att jag anser vi fått en representant påtvingad oss det står jag för. Vi får nämligen inte ens välja personen, det gör organisationen bakom. Inte ens styrelsen kan det.
Var lite kreativ Harald och kom med ett relevant alternativ.

Alkohol är inte ett dugg känsligt, det som är känsligt är vems kassa som betalar. Varför inte en VIT Styrelse som policy, om det nu är känsligt. Ajaj. de förtroendevalda kommer inte? Vilken katastrof.

Senast redigerad av Admin: 2014-06-02 klockan 11:15.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:16.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare