Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2008-05-30, 11:18
EPB EPB är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 1
Fråga Parkeringsplatser i brf

I vårt område vill de boende ha fri parkering. Detta skulle kunna innebära att vissa har 7 bilar, andra inga.... En parkeringsplats ingår i hyran enligt allas köpeavtal. Men teoretiskt innebär ju detta att de utan bil betalar för dem med företagsbil, andra bil, osv.... Känner mig som nybörjare men är detta rätt? Om jag har bil är jag ju inte längre garanterad någon plats med fri parkering och saknar jag bil får jag betala till något som jag inte nyttjar.... Eller finns det andra infallsvinklar på detta problem?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2008-05-30, 14:36
Katten Georg Katten Georg är inte inloggad
Zetta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 192
Standard

Det enda riktiga är att ta ut en skälig kostnad för en parkeringsplats. Har man råd att ha bil kan man betala typ 250 kr/plats/månad. För dessa pengar kan föreningen sänka månadsavgiften en del om man så vill. Alternativt kan man använda dessa pengar till underhåll o.d.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2008-05-30, 14:49
schrapets avatar
schrapet schrapet är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Värmland
Inlägg: 269
Cool Parkering ingår

Verkar som att problemet uppstår p.g.a att parkering ingår när man köper lägenhet i er förening. Dom som inte har bil måste alltså betala för något som dom inte kan utnyttja. Det betyder att föreningen har minst lika många parkeringar som lägenheter. Om det är ett 1 till 1 förhållande spelar det väl ingen roll egentligen eftersom föreningens utgifter täcks av avgifterna. Det blir enklare (mindre arbete) för styrelsen att administrera parkeringarna på det sättet. De som inte har bil kan ju i stället försöka hyra ut sin parkering till utomstående/SP
Svara med citat
  #4  
Gammal 2008-05-30, 16:24
Katten Georg Katten Georg är inte inloggad
Zetta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 192
Standard

Om man gör så som schrapet föreslår kan man hamna i den situationen att en lägenhetsinnehavare som hur ut sin plats säljer sin lägenhet. Det finns ett hyresavtal mellan denne innehavare och den person som hyr platsen. Köparen kommer alltså inte åt P - platsen om han/hon skulle vilja ha den. Inte så bra.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2008-05-31, 10:48
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 384
Se här... Fri parkering = orättvist system

Ja, uthyrning och hantering av parkeringsplatser är inte något som kan delas ut till enskilda medlemmar. Ett 1-till-1 förhållande kan sällan eller aldrig uppstå eftersom det aldrig lär gå att få en brf där varje bilburen boende har en parkeringsplats (där behovet dessutom varierar med tiden). Ett hushåll kan ha 2 eller fler bilar medan nästa kan ha noll bilar. Nästa månad kan det vara tvärtom. Osv.

Antingen har man ett först-till-kvarn-system där alla boende har rätt att utnyttja varje parkeringsplats (vilket nog har väldigt små förutsättningar att lyckas fungera) eller så måste parkeringsplatserna hyras ut av styrelsen.

Och här vill jag säga att något annat system än där man får hyra sin parkeringsplats inte fungerar och inte blir rättvist. Som Katten Georg skriver måste man dessutom ta ut en "skälig" avgift.

Det kan dock alltid vara smart att ha någon form att gästparkering om det går att hitta ett system där denna eller dessa gästparkeringar inte missbrukas av boende eller andra.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Parkeringsplatser & Garage i brf ALfers183 Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 22 2010-12-05 12:29
Parkeringsplatser Riksbyggens BRF cHeLo Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 5 2008-05-06 12:06Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:38.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2018.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare