Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Bostadsrättsforum
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Bostadsrättsforum
Sveriges största och bästa samlingsplats för bostadsrättshavare! Syftet med detta forum är att värna om bostadsrättshavarnas intressen och utveckla/förbättra bostadsförhållanden för dem som bor i bostadsrätt, öka engagemanget samt att fungera som styrelsestöd och bistå med hjälp till övriga förtroendevalda i föreningen. Hur fungerar det i din brf? Vad är bra/dåligt? Vilken information önskar du? Vad behöver du hjälp med? Genom att uppmärksamma de problem och frågeställningar som finns i brf:ar kan vi alla påverka i riktning mot en bättre boendemiljö. Dela med dig av Dina kunskaper och erfarenheter! Läs FAQ för att lära dig mer om alla funktioner/finesser i detta forum! De 10 senaste inläggen. Frågor om forumets användning; Brf gästbok RSS-feed för detta forum med de senaste trådarna som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
                            Skriv motioner!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-12-03, 13:46
RättvisFörenings avatar
RättvisFörening RättvisFörening är inte inloggad
Peta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Mölnlycke
Inlägg: 122
Standard Fastighetsavgift

Hej!

Stat och kommun har gjort förändringar så att fastighetskatt har ersatts av fastighetsavgift. Vi kan läsa på olika ställen att detta drabbat brf:ar så att kostnaderna för fastighetsavgift nu är betydligt högre än vad det var för fastighetsskatten, så även vår brf.

Vi har både höghus och radhus i vår brf och fastighetsavgiften är mycket högre för radhusen än för höghusen, eftersom radhusen klassas som småhus.

Det står helt tydligt i regler från stat och kommun att det åligger fastighetsägaren, alltså brf:en, att betala fastighetsavgiften och inte den enskilde bostadsrättsinnehavaren.

I vår förening har styrelsen beslutat att fastighetsavgiften skall vidaredebiteras till den enskilde medlemmen. Detta sker indirekt, genom att värmeavgifterna för höghusen sätts mycket lägre än föreningens kostnader på denna punkt. Se även mina ämnen om Värmeavgifter i brf samt Upplåtelseavgifter -grönytor - regler. Detta förfarande är regelvidrigt enligt mig, eftersom det inte står något i våra stadgar om detta.
Vad tycker du?
__________________
Hälsningar
Kent Dahlgren
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-12-03, 21:09
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 527
Standard

Finns det styrelseprotokoll eller annan skriftlig information från styrelsen
där det yttryckligen sägs att styrelsen har beslutat att omfördela årsavgifterna med hänsyn till fastighetsavgifterna.
(Har för mig att värmavgifter numera inte togs ut separat enligt årsredovisningarna?)
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-12-03, 22:04
RättvisFörenings avatar
RättvisFörening RättvisFörening är inte inloggad
Peta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Mölnlycke
Inlägg: 122
Standard Ingen redovisning

Styrelsen har inte på något sätt meddelat medlemmarna om att fastighetsavgifterna skall belasta de boende i radhusen. Man har bara redogjort för det in den interna mailväxling som jag haft med styrelsen när jag argumenterat för att styrelsen skall följa vår ekonomiska plan som säger att punkthusen skall betala sina värmeavgifter. Om det finns protokollfört styrelsebeslut vet jag inte. Jag har inte frågat efter det.
__________________
Hälsningar
Kent Dahlgren
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-12-17, 22:58
Robarbs avatar
Robarb Robarb är inte inloggad
Exa-medlem
 
Reg.datum: May 2010
Ort: Rönninge
Inlägg: 155
Skicka ett meddelande via Skype™ till Robarb
Standard Fastighetsavgift

Jag slutar aldrig att förvåna mig över att dessa frågor dyker upp återkommande. Det att styreslen dels beslutar om hur årsavgifternas fördelning skall ske och dels att påföra ytterligare avgifter i strid mot föreningsstadgan och bostasrättslagen.

Föreningsstadgan, om sådan finns och följer de bestämmelser som finns i LEF och BrL, så skall det till en föreningsstämma för att ändra beräkningsgrunden för årsavgifternas fördelning. Dessutom kan inte styrelsen uttaga några avgifter utöver dem som anges i föreningsstadgan.

Så "Rättvisförening" titta vad som står i föreningsstadgan om bestämmelserna hur beslut om fördelning av årsavgifteran skall ske samt även vilka avgifter som styrelsen kan besluta om att uttaga. Normalt torde värme- och elkostnader kunna fördelas efter faktisk förbrukning inom respektive lägenhet, men ej fastighets- eller lägenhetsavgiften.

Kolla även om det finns några stämmobeslut om det skett någon behandling av frågan om ändrade fördelnigsgrunder av årsavgifterna och dess innehåll.

Keep in touch så vi får höra vad som gäller hos Dig.
__________________
-Den som innehar makten och härligheten
befinner sig långt från ärligheten.
-The differens between geneality and stupidity is that geneality has its limit.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-12-17, 23:17
RättvisFörenings avatar
RättvisFörening RättvisFörening är inte inloggad
Peta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Mölnlycke
Inlägg: 122
Standard Fördelingen ÄR regelvidrig!

Jag vet redan att den ekonomiska fördelning som styrelsen gör är regelvidrig.
Det råder inget som helst tvivel om det! Föreningens kostnader, exklusive värmekostnaderna, skall fördelas enligt vikten av insatserna och värmekostnaderna enligt yta för dem som brukar värmen (d v s de sk punkthusen). Allt står tydligt i stadgar och ekonomiska plan. Styrelsen är väl meden om detta men har på senaste stämma uttalat att ekonomisk rättvisa är inget man kan ägna tid åt att upprätthålla. Regelbrottet kan knappast vara bättre dokumenterat, då jag belyst frågan i om värmeavgifterna i en motion samt att alltså styrelsen bekräftat sina handlingar inför nästan hälften av medlemmarna, på stämman.
Fastighetsavgifterna angavs som anledning till att inte justera värmeavgifterna och detta agerande finns alltså ingen som helst stöd för i våra stadgar.

Vad göra?
__________________
Hälsningar
Kent Dahlgren
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-12-17, 23:58
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 527
Standard

Citat:
Ursprungligen skrivet av RättvisFörening Visa inlägg
Jag vet redan att den ekonomiska fördelning som styrelsen gör är regelvidrig.
Det råder inget som helst tvivel om det! Föreningens kostnader, exklusive värmekostnaderna, skall fördelas enligt vikten av insatserna och värmekostnaderna enligt yta för dem som brukar värmen (d v s de sk punkthusen). Allt står tydligt i stadgar och ekonomiska plan. Styrelsen är väl meden om detta men har på senaste stämma uttalat att ekonomisk rättvisa är inget man kan ägna tid åt att upprätthålla. Regelbrottet kan knappast vara bättre dokumenterat,

Vad göra?
Som jag uppfattar situationen återstår nog bara någon form av rättslig åtgärd då det ju verkar som styrelsen inte bryr sig om synpunkterna.
Hyresnämnden tar förmodligen inte upp det och en stämning i domstol är ju riskabel med tanke på risken för stora rättegångskostnader.
Om man dock vill satsa 1800 kr skulle ett yttrande av den av SBC inrättade Bostadsrättsnämnden kunna vara ett alternativ.

Det räcker antagligen inte att avgiftsfördelningen är "orättvis" utan man torde behöva påvisa att den avgiftsfördelning som styrelsen tillämpar är i strid med stadgarna.
Vad som anges i den ekonomiska planen om värmeavgifter har antagligen ingen rättslig betydelse och det kan vara i strid med både stadgar och lag att ta ut
några separata värmeavgifter överhuvudtaget. Även uttag av separata fastighetsavgifter torde vara i strid med både stadgar och lag.

Bostadsrättsnämndens yttrande har ju inte rättskraft men om styrelsen inte respekterar deras yttrande har man ju en bra grund att stå på om man sedan vill gå vidare med en stämning.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-12-18, 12:47
RättvisFörenings avatar
RättvisFörening RättvisFörening är inte inloggad
Peta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Mölnlycke
Inlägg: 122
Standard Komplext, ja!

Frågan om ekonomisk rättvisa är komplex i vår förening, det kan nog alla skriva under på. Min utgångspunkt är att styrelsen måste hålla sig till den fördelning som beslutats när föreningen startades och som regleras i stadgar och ekonomisk plan. Vill man ändra på någonting så måste detta ske under ordnade former med allt vad det innebär av stadgeändringar osv. Framför allt så måste det kommuniceras och tydliggöras väl, så att alla i föreningen förstår.

I vår förening så tillhandahålles värme för 82 av 142 lägenheter. Detta i sig kan vara ett brott mot likabehandlingsprincipen. Det är en mycket olycklig konstruktion som HSB tillsammans med Skanska gjort, det är helt klart.
Att 60 av 142 lägenheter skulle betala sin värme själva och resterande skulle vi alla genom föreningen betala är ju helt orimligt. Därför skall värmeavgifterna täcka föreningens kostnader för värme. Stadgarna säger "I årsavgiften ingående ersättning för värme och varmvatten, elektrisk ström, renhållning eller konsumtionsvatten kan beräknas efter förbrukning", så visst kan de som belastar föreningen med kostnader för värme åläggas att betala för det.

Värmeavgifter betalas, men är ca 300 000 kr för låga varje år.

Andra konstigheter finns i vår förening, som att föreningen tillhandahåller gemensamma (5 st) tvättstugor för de 82 som bor i punkthus. Föreningen tar alla kostnader för drift och underhåll av dessa. Så har det varit från det föreningen bildades och så skall det förbli. Rättvist är det inte, men jag menar att det skall vara så. Så är konstruktionen.

Värmeavgifterna ingår också i konstruktionen och styrelsen måste hålla sig till den. Skall man göra avsteg så måste allt belysas och det skulle innebära ett orimligt arbete. Så långt håller jag med styrelsen.

Vår förening måste hållas sig till de regler som satts från början. Det är väldigt enkelt, kanske ett par timmas räknearbete varje år.
__________________
Hälsningar
Kent Dahlgren
Svara med citat
  #8  
Gammal 2011-12-18, 14:03
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 527
Standard

Citat:
Ursprungligen skrivet av RättvisFörening Visa inlägg
Stadgarna säger "I årsavgiften ingående ersättning för värme och varmvatten, elektrisk ström, renhållning eller konsumtionsvatten kan beräknas efter förbrukning", så visst kan de som belastar föreningen med kostnader för värme åläggas att betala för det.
Ja om värmekostnaden ingår i årsavgiften så borde det var ok dvs i årsavgiften ingående ersättning för värme kan (ska) beräknas efter förbrukning för flerfamiljshusen.

Det var väl när man upptäckte att värmekostnaden enligt stadgarna ska ingå i årsavgiften som man slutade att ta upp separata värmeavgifter vid sidan av årsavgifterna i årsredovisningen.
Nackdelen med detta är att det har blivit sämre insyn i hur mycket man tar ut i värmekostnader av medlemmarna i flerfamiljshusen.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2011-12-18, 15:43
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard

Kan ni inte dela på de olika boendeformerna till två föreningar?
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!
Svara med citat
  #10  
Gammal 2011-12-18, 20:27
RättvisFörenings avatar
RättvisFörening RättvisFörening är inte inloggad
Peta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Mölnlycke
Inlägg: 122
Standard Dela på oss löser inget

Du föreslår att vi skulle dela föreningen i två. Frågor om gemensamma kostnader skulle dock kvarstå ändå. Belysning, sopor, gemensamma förråd, snöskottning etc.

Sedan skulle det bli en massa tjafs om hur kassakistan skulle delas upp.
Vi har ca 28 miljoner i kassan inkl underhållsfond. Insatserna är födelade ca 50% vardera mellan boendeformerna. Låghusen har dock betalat 27 % extra i form av upplåtelseavgift. Antagligen skulle man vilja dela kassan i två hälfter och ingen skulle förstå att upplåtelseavgifterna måste tas med i beräkningen också. Det skulle vara en pedagogisk utmaning att få folk att förstå att låghusen bidragit med 77 % av förenings finansiering och inte 50 %.
Så fort man kommer in på lite enkel mattematik så känns det som att prata med en vägg.
__________________
Hälsningar
Kent Dahlgren
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 18:26.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare