Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer
Konstituering, ordförande, sekreterare, studieorganisatör, ledamöter, suppleant, reservationer, styrelsemöten, maktmissbruk, vicevärd & vaktmästare, anställda RSS-feed för detta forum om styrelse, protokoll, arbetsordning, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-08-03, 12:22
berka berka är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 1
Standard Vid omröstning på stämma, måste dom som inte var där också tillfrågas?

Som rubriken lyder.
I vår brf så har en diskussion gällande att "byta sida" / bygga en till entré mitt emot den idag fungerande entrén.

Det har blivit en del pajkastning med rätt lösa argument i min värld och jag är på den sidan att jag inte vill ha en ny port. Detta medför i mitt fall att det blir ökad biltrafik nedanför min balkong och det blir dessutom "livat". Idag har jag sovrumsfönster mot innergården ovanför den port som finns idag och där är det idag rätt livat, det kan liknas ett dagis på innergården och jag kan leva med det oväsendet men att få liknande på båda sidor eller att sprida den plågan på två känns helt klart som ett nej tack.

Nu till den eminenta frågan.
Jag var inte pga personliga själ på varken stämma 1 (då hade jag precis flyttat in och hade ingen möjlighet som sagt) eller på stämma 2 och någonstans i bakhuvudet så snurrar information om att dom som inte var på stämman i en omröstning där oenighet råder (oavsätt demokratisk omröstning) så MÅSTE styrelsen fråga dom medlemmar som inte var på stämman om dess åsikt, annars blir dom icke tillfrågade per automatik "nej-sägare"..

Jag hittar inte detta någonstans i varken hyresnämndens dokument eller annan plats men är nästan säker på att detta är fallet. Kan någon bekräfta detta?

- Argument som uppstått från "JA-sägarnas" sida är den att minska biltrafik på innergården. Detta är ganska svårt då det idag finns uppskattningsvis 15 - 20 parkeringsplatser längs med huset på innergården.
- Ett annat är den att föreningen hade 8 - 10 parkeringsplatser på sidan om huset där det idag inte finns någon port och dessa var svåra att få uthyrda. Personligen tycker jag att priset var problemet och mycket riktigt, när man sänkte priset från om jag minns rätt 850:-/mån (UTAN el-stolpe eller tak) till 550:- / mån så blev alla uthyrda på mindre än en vecka.
- Ett tredje argument som är lite lurigt är den att på ritning (för att uttrycka sig korrekt, på en bygglovshandling) som mäklare visat för intressenter när detta skulle byggas om till bostäder var det en port där det idag diskuteras om att byggas en. Problematiken är den att det funnits två ritningar, en bygglovshandlings-ritning och en bygghandlings-ritning. Jag köpte lägenhet här som ägare nummer två och har precis som vissa köpt en lägenhet utan port. Dom som köpt lägenhet i tron om att det skulle finnas en port har jag läst mig till att det egentligen bara att säga "tough-luck" då en bygglovshandling inte är något man följer under själva produktionen utan det är bygghandlingen som är det officiella ritningsdokumentet (Rätta mig om jag har fel). Har jag rätt eller fel gällande detta?
- Sist men inte minst, Ja-sägarna tycker att det är himla jobbigt att gå 100m runt huset för att komma till sin eventuella bil. Värt att nämna är att tunnelbanan ligger i anslutning till den idag befintliga porten, även gymmet. Så vad som är en naturlig entré till vår bostad är i min värld rätt uppenbar.

Som ett sista argument till Nej-sägarnas sida är den att precis utanför den tilltänkta porten finns en stor terass (som på bygglovshandlingen skulle varit en liten balkong) men på bygghandlingen skulle varit och blev en terass. Detta var till stor vikt för dom som köpte den lägenheten att det var en terass och att det inte var någon port och dom hade då sätt bygghandlingen och slog till.


För mer information om röstning och röstlängd i brf, se bl a;
Beslut på stämman - olika typer av majoritet - Faktabanken

Stämma - Beslut på stämman, votering - Faktabanken

Rösträtt för medlem, stämma - Röstlängd - Faktabanken

Beslut i brf - Hur och med vilken majoritet på stämma? - Hur röstar man i en brf? Med hur stor majoritet måste beslut tas vid röstning för att beslut ska gå igenom. Med exempel. Faktabanken

Röstning 2/3 beslut, hur räknas det? - Hyresnämnden tror att blankröster ska räknas in i majoritetsbeslut vid röstning på stämma

Olika typer av majoritet vid röstning på stämma - Röstning med enkel majoritet

Hur avgörs beslut på stämma vid lika röstetal?

Vem får rösta på en bostadsrättsförenings stämma (årsstämma eller extrastämma)? - Vem har rösträtt i en brf? Rösta via ombud. Exempel på jävsituationer vid röstning på föreningsstämma

Får sambo till styrelseledamot rösta på stämman i föreningen? - I vilka frågor får styrelsen inte rösta på stämman?

Ombud och biträde på stämman - Faktabanken
Regelverk för ombud på stämma i brf, hur många röster? - I röstlängden ska framgå vem som utövar rösträtt

Exempel på fullmakt i brf - En genomtänkt mall för fullmakt vid röstning i bostadsrättsföreningen
Mall för fullmakt till ombud - Exempel på hur en giltig fullmakt ska se ut i en brf. Regelverk för ombud. Vem får vara ombud i föreningen?
Vad gäller för fullmakter? - Frågor och svar om röstning via fullmakt? Hur länge gäller en fullmakt?
Fuska med fullmakt i brf
Hur ska giltig fullmakt se ut? - Vad ska fullmakt för röstning innehålla?
Regelverk för röstning via fullmakt - Kan två medlemmar i samma familj (samma bostadsrätt) ta var sin fullmakt?

Vem får rösta på stämma i brf för avliden medlem? - Hur styrker den som röstar för avliden medlem sin legitimitet och hur ska detta redovisas av styrelsen?

Får medlem som äger två lägenheter rösta två gånger på föreningsstämma i brf? - Har medlem lika många röster som bostadsrätter?
Rösträtt per medlem eller per bostadsrätt i brf? - Möjlighet att köpa sig mer makt i en brf, jämfört med andra medlemmar
Hur många röster har medlem som äger fler än en bostadsrätt?
Två röster tillsammans trots gifta/sammanboende i två lägenheter i samma brf? - Hur stor andel som innehas av bostadsrätt ej relevant för rösträtt
Har ordföranden, som äger tre lokaler i föreningen, tre röster på stämman? - "En röst per medlem som innehar bostadsrätt gemensamt"

Är frågan om ansvarsfrihet ett majoritetsbeslut? - Hur många röster krävs för att neka ansvarsfrihet för styrelsen i en brf?
Är röstning på stämma om ansvarsfrihet för styrelsen ett minoritetsbeslut?
Vem får rösta på föreningsstämman i frågan om ansvarsfrihet? - Kan medlem som ingått i styrelsen rösta mot ansvarsfrihet eller är denna medlem jävig vid röstning?
Styrelsen röstar i egen sak vid frågan om ansvarsfrihet - Är styrelsens ledamöter röstberättigade om styrelsens ansvarsfrihet?

Har styrelsen rösträtt i frågan om utbyte av styrelse? - Får styrelseledamot rösta på stämma om att byta ut styrelse?

Kan man rösta i ett ärende som finns på dagordningen men endast som diskussions/informationspunkt? - Kan beslut tas under diskussionspunkt i dagordning?

Kan stämman rösta om att få in en ny punkt i dagordningen?

Förfalskade fullmakter, mutade ja-röstare och slagsmål på stämman - Artikel i SDS om hur det kan gå till vid röstning i samband med ombildning
Fusk vid rösträkning på stämma i samband med ombildning - Hur vet man att rösträkning gått rätt till?

Har HSB 1 eller 2 röster i bostadsrättsförening hörande till HSB? - Har HSB-ledamot rösträtt på föreningsstämma?

Röstning på föreningsstämma om inglasning, socialens röster inräknade?

Kvalificerad majoritet vid röstning om stamrenovering/badrumsrenovering i brf?

Röstning i samband med balkongbygge - Hur stor majoritet måste det vara vid röstningen för att balkongbygge ska gå igenom?

HSB/Mötesordförande, tillika advokat, hittar på vad som gäller avseende röstning om nya stadgar

Exempel på stämma med sluten röstning där röstning ändå genomförs öppet

Måste inte större förändringar i brf röstas om på stämma? - Styrelsens rättighet att ta beslut om TV/bredband/telefoni

Vid röstning på stämma om garage fick de med garage inte rösta - Fick ej rösta "i egen sak"

Illojal styrelseledamot - röstar mot sig själv på stämman - Illojalt för ledamot att rösta mot styrelsens förslag?

Får styrelsen rösta om motion? - Får styrelseledamot rösta i motion som innebär ändring av styrelsebeslut?

Rösta på sin egen motion - Styrelsens ordförande säger att medlem inte får rösta på sin egen motion

En nej-röst räcker för att beslut ej ska genomföras? - Veto-rätt i brf? Röstning per capsulam

HSB:s kod för föreningsstyrning - - 2:a principen; "Medlemmarna i primärkooperativ har lika rösträtt (en medlem, en röst)".
1.3.4 "Röstning ska genomföras på ett formellt, noggrant och tillgängligt sätt. Vid föreningsstämman ska det användas en rättvis och tydlig metod för rösträkning och stämmoordföranden ska förklara denna metod".


Arbetsordning för styrelse i en brf - Majoritetskrav vid styrelsebeslut

Styrelsemöte brf - Lägga ner sin röst/reservera sig

HSB-ledamotens rätt att rösta om inträde i brf på styrelsemöte - HSB Riksförbund svarar

Rösta in vicevärd i styrelsen - Jäv?

Senast redigerad av Admin: 2012-03-24 klockan 21:06. Anledning: Kompletterat med länkar till information om röstning och röstlängd på stämma
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-08-03, 16:41
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 538
Standard

Vi hade en motsvarande situation vid ett beslut med stora motsättningar
om en balkongutbyggnad. En jurist från SBC anlitades som stämmoordförande.

Det avgörande är om medlemmarna kan anses vara berörda av beslutet.
Vid endast enkel majoritet krävs att samtliga berörda, även de som inte deltog på stämman, samtycker till beslutet.
Efter stämman fick alla en blankett där man skulle kryssa i om man samtycker till stämmobeslutet eller inte, och skriva under.

Om det blir minst 2/3-majoritet på stämman går det att få igenom beslutet även om inte alla berörda samtycker, förutsatt att hyresnämnden godkänner beslutet.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-08-10, 16:17
idab idab är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Oct 2010
Ort: Stockholm
Inlägg: 21
Standard

Citat:
Ursprungligen skrivet av Gusten Visa inlägg
Om det blir minst 2/3-majoritet på stämman går det att få igenom beslutet även om inte alla berörda samtycker, förutsatt att hyresnämnden godkänner beslutet.
Precis, den regeln har vi följt då vi ofta har haft problem med att medlemmar struntar i att dyka upp på stämman och rösta etc. Så vi har helt enkelt fått gå efter den regeln och på hur många som dyker upp.

Till TS: du kunde ju ha lämnat fullmakt till någon som skulle delta på mötet och be den rösta för din räkning?
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Omröstning eller stämmobeslut för kollektiva kostnader? Lego Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 17 2011-01-05 11:03
Har din hemförsäkring också blivit billigare? Admin Senaste Nytt 0 2009-05-07 02:19
HSB Malmös årsstämma 2008 - Hur en stämma inte ska gå till + Debatt i SKD Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 9 2008-05-23 10:32
När måste styrelsen kalla till extra stämma? lee Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 8 2008-03-31 20:20Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 21:43.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare