Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > El, Uppvärmning/inneklimat, V&V, Vatten - Bredband, telefon, TV
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

El, Uppvärmning/inneklimat, V&V, Vatten - Bredband, telefon, TV
Energiförbrukning, elleverantör, elpris, elektricitet, gas, värme och ventilation, fjärrvärme, värmekostnader, värmeproblem, vattenförbrukning, bredbandsleverantörer, IT & föreningens hemsida, avfall/sopor/sopsortering, energi & miljö, o.dyl. RSS-feed för detta forum om uppvärmning, el, bredband, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2011-01-29, 16:26
Undrandez Undrandez är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 22
Tummen ner Separat el - BRF Göteborgshus 38

hej.
våran förening vill ha separat el.eller ska jag säga styrelsen kanske ,för vi medlemmar vill inte det.
vi är många som är emot det och det för att föreningen INTE kan förklara siffror eller annat. De kan bland annat inte förklara HUR de har räknat ut avgiftsänkningen vi ska få OM separat el går igenom,inte heller kan de förklara hur den elavgiften som vi idag betalar är framräknad.
Dessutom dumförklarar de en hel förenng genom att säga: n vet ju inte hur en faktura fungerar!! öhh..flera utav oss har bott i hus...!!!???
En annan fråga som vi medlemmar vill veta är ju OM det blir separat el,vaför ska vi då INTE få en SEPARAT elfaktura ifrån elbolaget,utan eldebiteringen kommer på hyresavin???? inte heller verkar vi få välja vilket elbolag vi vill ha!
vi känner oss totalt överkörda! inte heller vill de tala om VEM som lagt förslaget om separat el,när vi frågade på senaste mötet hette det"vet inte om vi får avslöja vem som lagt förslaget" lite senare får vi en lapp där det står:
extrastäma den xxxx där beslut om styrelsens förslag om El separering kommer att tas.jaha,så nu va det helt plötsligt styrelsens förslag och inte en enskild individ??!!
Svara med citat
  #2  
Gammal 2011-01-29, 18:24
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 508
Standard

Om jag förstått det rätt så har föreningen gemensam el där föreningen står
som abonnent både gentemot nätbolaget och ett elbolag föreningen valt.
Detta brukar ju bli billigare bl a för att man slipper skicka elfakturor till
alla bostadsrättshavare, vilka då inte heller kan välja elbolag själva.
Jag antar att nu vill styrelsen debitera elen separat istället för att ha elen inbakad i årsavgiften.
För separat eldebitering vid sidan av årsavgiften krävs det dock stöd i stadgarna.
Det räcker alltså inte med enbart en extrastämma. Antagligen har stadgarna inte stöd för separat eldebitering.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2011-01-30, 16:53
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 022
Standard

Fördelen med att föreningen köper in elen, och sedan säljer den vidare till medlemmarna är att medlemmarna slipper betala elnätsavgift (i ditt fall faktura från Göteborgs energi).

Finns en del föreningar som har detta, och då brukar det, som i ditt fall, schablonberäknas och ingå i avgiften (så som ni har nu).

Detta är mycket orättvist. I vår förening skiljer sig elförbrukningskostnaden mellan exakt samma storlek på lgh, mycket. Lägst förbrukning betalar 90 kr/mån (ensam pensionär, sparsam med få lampor tända etc).

Största förbrukaren, ett sambopar med elvärmegolv badrum och egen tvättmaskin, 2 datorer som är igång dygnet runt, betalar 770 kr/mån.

Så jag tycker din förening gör helt rätt, det kommer att bli RÄTTVISARE. Billigare än nu blir det för de som förbrukar lite, dyrare kommer det att bli för storförbrukarna, men ingen kommer ju att få betala för något man ej får.

Många föreningar som idag har INDIVIDUELL mätning, (de flesta), d v s alla lägenheter betalar nätavgift OCH förbrukning (till vilket elhandelsbolag som helst), försöker gå över till enhetsmätning av nätbolaget och sedan sälja elen internt. Detta innebär i praktiken att föreningen måste köpa loss nätet i fastigheten (och alla mätare). Detta är krångligt och dyrt och elnätsägaren gör allt för att stoppa dessa föreningar. Tacka f för det, de blir ju av med X antal nätfaktureringar.

Nä, var glad att styrelsen i din förening genomför denna förändring, då det innebär rättvis fördelning av kostnaderna.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2011-01-31, 11:14
granander granander är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 9
Standard

Den enda bristen jag ser i individuell debitering när föreningen fortfarande står för elen sammantaget är ju om schablonen i sig är dålig.

Det enda sättet att veta exakt hur mycket någon gör av med är ju att mäta per lägenhet och det kommer knappast bli aktuellt om man tittar på kostnaderna för att installera sådana mätare till alla.

I schablonexemplet så skulle det också kunna vara så att pensionären är frusen av sig och har därför en 2000W värmefläkt som går regelbundet under det kallare halvåret. Detta skulle markant påverka dennes andel.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2011-01-31, 18:34
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 022
Standard

Hur kan schablonen vara dålig...?

Schablon är ju i det här fallet en preliminärdebitering, som justeras efter den riktiga förbrukningen när ni läser av. Hur ofta ni vill läsa av kan ni komma överrens om i föreningen. Vi läser av 2 ggr om året, har delat upp året i en "vintersäsong" (som brukar innebära en något högre schablon) och en sommarsäsong.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2011-02-02, 17:36
granander granander är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 9
Standard

Har samtliga lägenheter egen mätare? Isåfall faller ju jyttan med schablon helt. Om inte så är ju fördelningstalet den svaga punkten. Eller menar du att alla skall betala lika mycket? Tidigare i tråden verkade detta vara en av problemen man ville komma ifrån.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2011-02-02, 20:59
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 022
Standard

Eftersom föreningen vill särskilja eldebiteringen så är det självklart så att elförbrukningen nu kommer att MÄTAS individuellt. Annars vart det ju ingen idé, eller hur...?

Sen är det frågan HUR föreningen tänker göra detta. Kommer man att installera fjärravläsbara mätare som matar in uppgifter till förvaltarens system? Kommer varje elhandelsbolag att få inhämta uppgifterna från sin respektive kund själv? Eller kommer ni själva gå och läsa av mätarna...?

Det är detta som avgör huruvida ni kommer att tillämpa en schablon (preliminärdebitering), eller om ni kommer att faktureras reell förbrukning månadsvis i efterskott.

Prisskillnaden över tid för olika system här är stor. Där får du fråga styrelsen hur de har valt att göra och vilken utredning de har gjort. Det förslaget röstar sedan stämman om.

Hur som helst, oavsett om ni väljer ett system som är dyrare i driften än nu, så kommer det att bli RÄTTVISARE. Men billigaste lösningen, det hänger på hur vass styrelse du har!

Jag vet i alla fall vad som är absolut billigast, och det är om ni själva läser av varje lgh mätare och räknar fram ett internt elprs, vilket ni sen stämmer av mot utdebiterad schablon, ex var 6:e månad. Ni kan ju läsa av oftare, men det är ett drygt jobb.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 14:42.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare