Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-10-14, 16:47
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 399
Glad Boendeparkering i brf - Svårt att hitta p-plats?

Ett tips för dig med problem att hitta parkeringsplats där du bor!
I Malmö finns något som kallas "boendeparkering".
Gissningsvis finns detta i alla större städer i Sverige.

Så här skriver Malmö Kommun:

Boendeparkering
Boendeparkering finns i tretton områden i Malmö. Med boendeparkering behöver du bara flytta på bilen inför miljöparkering.

Du kan få boendetillstånd om du är:
  • folkbokförd inom området
  • kan styrka att du har din huvudsakliga bostad inom boendeparkeringsområdet och hyresavtalet gäller minst 3 månader framåt
  • över 18 år och innehar körkort
  • registrerad ägare till fordonet (med totalvikt på högst 3,5 ton). Du kan också få tillstånd om du kan styrka din rätt att använda tjänstebil för privat bruk.
OBS! Endast ett tillstånd per person medges.
Avställda fordon eller fordon med körförbud kan inte få tillstånd. Observera att tillståndet inte medger rätt att parkera när parkeringsförbud råder, exempelvis vid miljöparkering. Ett boendeparkeringstillstånd innebär inte heller att plats reserverats utan gäller då plats finns tillgänglig på någon av de markerade parkeringsplatserna. Missbrukas tillståndet, kan det återkallas.


Frågor & Svar

Vilka uppgifter behöver ni ha i ansökan för boendeparkering?
Svar: vi behöver personnummer samt reg nr på fordonet - är du nyinflyttad behöver vi även en kopia på ditt kontrakt eller personbevis - det tar nämligen lång tid för vårt system att komma åt nya uppgifter i folkbokförningssystemet. Du kan söka via mejl eller skicka in ansökan brevledes.

Måste jag vara folkbokförd på adressen för att få boendeparkering?
Svar: Ja man måste vara folkbokförd på adressen för att kunna få boendeparkering.

Om jag bor i andra hand kan jag få boendeparkering då?
Svar: Ja, men det måste styrkas med ett 2:a handskontrakt med varaktighet på minst 3 månader eller ett personbevis som talar om att du är skriven på adressen.

När måste jag senast förnya min boendeparkering?
Svar: En dekal varar 1 år beroende på när man söker dvs alla boendeområden. Du behöver inte förnya ditt tillstånd själv. Det görs automatiskt, stämmer dina uppgifter i vårt system får automatiskt få ett tillstånd hem. Undantag är om du har tjänstebil, då måste du kontakta oss på gatukontoret igen.

Hur vet jag var boendeparkering gäller?
Svar: Område där boendeparkering gäller är alltid uppmärkt med skylten boende.


Varför måste jag stå som ägare på bilen för att få boendeparkering?
Svar: Tanken är att den som bor i centrum och äger en bil ska ha möjlighet att kunna parkera med boendeparkeringstillstånd. Mängden p-platser som finns för boende är begränsad och därför gäller boendeparkeringen endast för den som själv äger fordonet.

Vilket typ av intyg behöver ni för tjänstebil?
Svar: Vi behöver ett "Nyttjanderättsavtal" dvs ett intyg från arbetsgivaren som visar att du får använda bilen privat samt att du förmånsbeskattar detta.

Jag äger firman och har bilen ställt i firman, kan jag ansöka om boendeparkering själv och skriva eget intyg?
Svar: Ja, och då ska du skicka med intyg som visar att du är ägare till firman. (enskild firma står på pers nr)

Jag ska flytta eller byta bil, hur gör jag då?
Om du flyttar eller byter bil så måste du sända in den gamla dekalen, och ansöka om nytt tillstånd. (observera, att du måste stå som ägare för den nya bilen hos vägverket innan du kan söka boendeparkeringstillstånd) .

Om mina föräldrar eller någon annan är ägare till fordonet och dom bor på en annan adress än jag, kan dom då skriva ett intyg att jag får disponera deras bil, kan jag få boendeparkering då?
Svar: Nej det går inte att skriva något intyg att du disponerar någon annans bil. Särskilda intyg kan man endast användas om det är en tjänstebil som man använder i privat bruk (skatt för förmånsvärdet).


Avgifter

Fördelen med boendeparkering är att det blir billigare för dig som bor i området med boendeparkering att parkera. Observera att inom ett boendeparkeringsområde kan det förekomma olika taxor i olika delar av området. Det är taxan för den aktuella platsen som styr vad man som boendeparkerare ska betala.
Själva tillståndsdekalen får du kostnadsfritt per post. Fäst dekalen på vindrutans insida och lös biljett i automaten, lägg sedan biljetten intill dekalen. Båda ska lätt kunna läsas av utifrån. Glöm inte att trycka på på boendeknappen innan du stoppar i pengar!

Boendeparkering kostar från 15 mars 2010:
20 kr/dygn vid Röd biljett måndag — lördag kl 09.00-20.00
15 kr/dygn vid vit biljett måndag-fredag 09.00-18.00
10 kr/dygn vid grön biljett måndag-fredag 09.00-18.00

När man betalar i biljettautomaten så trycker man på knappen "boendeparkering" lägger i pengar då får man automatiskt det billigare priset. Man kan trycka biljett för 14 dagar framåt. Man betalar alltså bara för de dagar man använder parkeringen. Biljetten ska sättas jämte giltlig Boendedekal som visar att du har rätt till det billigare parkeringspriset.Förslagsvis samordnar brf-styrelsen detta och ordnar papperna med kommunen här.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Svårt att bli av med störande - Sydsvenskan Admin Senaste Nytt 0 2010-10-11 10:40
Var hitta extern stämmoordförande? tulipana Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 0 2010-04-12 17:08
Svårt hitta något att hyra Admin Bostadspolitik, bostadsbyggande, priser, utveckling 0 2009-03-14 13:05Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:16.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2018.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare