Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-09-07, 14:46
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Fråga Hur många bostadsrätter kan man köpa och sälja samt äga?

Frågan om hur många lägenheter i en brf som man kan äga vid ett och samma tillfälle har bl.a. debatterats i tråden;
Går det att äga fler än en bostadsrätt på egen hand?

Men jag tänkte väcka frågan "Hur många lägenheter kan man äga i samma/olika bostadsrättsföreningar?" till liv igen i en ny tråd.

Köpa/sälja flera bostadsrätter
Inledningsvis så vill jag säga att lagen inte sätter någon specifik gräns för hur många bostadsrätter man kan köpa/sälja under en given tidsperiod.
  • Man kan köpa/sälja ett obegränsat antal bostadsrätter i samma bostadsrättsförening (förutsatt att styrelsen inte invänder mot detta av något konkret skäl, med stöd av lag och stadgar).
  • På samma sätt kan man köpa/sälja ett obegränsat antal bostadsrätter i ett obegränsat antal föreningar (förutsatt att man godkänns som medlem i varje förening).
Men skattemässigt kan det få konsekvenser.
Exakt vilka skattemässiga konsekvenser det får i vilka lägen är jag inte rätt person att svara på, men privat borde i alla fall köp och försäljning av tre bostadsrätter kunna göras per år utan att man måste betala skatt för näringsverksamhet (beroende på lite olika omständigheter).
Vad jag känner till finns det inget rättsfall på var gränsen går för att bostadsrätterna ska räknas som näringsverksamhet. Det blir i stället varje enskild handläggare på skatteverket som gör en personlig bedömning om man ska beskattas som näringsidkare.

Är det bara jag som tycker det är märkligt att det inte finns någon form av reglering på i alla fall hur många bostadsrätter man kan köpa/sälja i en och samma förening?


Hur många bostadsrätter kan man äga samtidigt i samma brf / olika föreningar?
Sedan är det inte bara frågan om hur ofta man kan köpa och sälja bostadsrätter under en given period, utan hur många bostadsrätter man kan äga samtidigt i en och samma brf samt i olika brf:ar.

Är det inte här som den viktiga stadgeparagrafen om "permanent boende" borde gå in och begränsa möjligheten till att äga mer än en bostadsrätt samtidigt?

Om man tar alltför lättvindigt på möjligheten att vara delägare i en bostadsrätt så kan detta kanske få konsekvenser?
Om man som delägare i en bostadsrätt inte har något krav på sig att permanent bo i bostadsrätten så innebär det att man kan vara delägare i ett obegränsat antal bostadsrätter, eller hur?

Genom att handla i bostadsrätter kan man som privatperson säkert tjäna en rätt hyfsad årslön med detta som enda inkomst.

Att skatteverket tar hänsyn till om delägaren i bostadsrätten har ett hantverksyrke som kan utnyttjas för att renovera bostadsrätter är ju, som alla förstår, enkelt att komma förbi.

Hur många föreningar bryr sig om att kolla hur många bostadsrätter den innehar som söker medlemskap i föreningen?

Med vilket lagstöd kan en förening vägra medlemskap pga att den som söker medlemskap har två eller flera bostadsrätter redan?

Se även;
Medlemskap och ägarskap, på vilket sätt hör dessa ihop?

Styrelse kan stoppa delat ägarskap, men behöver inte göra det

Vad vill vi ha för regelverk för andrahanduthyrning i föreningarna?

Regeringsrätten kapitalvinstbeskattar en man som överlåtit hälften av en bostadsrätt
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-09-07 klockan 16:43.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Föreningen ska sälja en hyresrätt Stefano Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 5 2009-08-05 15:37
2008/09:SkU32 Skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad Admin ROT-avdraget - Hushållsnära tjänster 0 2009-05-07 02:19
Båstadhem kan få sälja lägenheter - Helsingborgs Dagblad Admin Bostadspolitik, bostadsbyggande, priser, utveckling 0 2009-04-09 05:59
Inga planer på att sälja ut lägenheter Admin Ombildning av hyresrätt - Kooperativ hyresrätt - Ägarlägenheter 0 2009-03-28 22:11
Sälja bostadsrätt utan mäklare Admin Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2009-03-27 20:15Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 19:22.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare