Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma
Valberedning, mötesordförande, dagordning, "omedelbart justerat", ansvarsfrihet, klander/ogiltigförklaring av stämma, votering, rösträtt, röstningsordning, fullmakt, röstlängd, medlemsförteckning, tolka årsredovisning, o.dyl. RSS-feed för detta forum om stämmor, motioner, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
Berätta gärna hur stämmorna går till i din brf. Vad fungerar bra/dåligt?

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-06-16, 22:58
Deadlund Deadlund är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 26
Olycklig Ansvarsfrihet, för 2 styrelser?

Hej

Idag har vi haft vår extrastämma gällande den ekonomiska redovisningen samt frågan om ansvarsfrihet för styrelsen. Jag har sökt på forumet och nätet gällande min kommande fråga, det finns en hel del matnyttigt, jag har dock inte hittat något om det som hände på den extrastämma vi hade, där hände nämligen följande:

Frågan om ansvarsfrihet kom upp, en medlem föreslog då sluten omröstning i denna fråga då vi var många som inte ville ge ansvarsfrihet för sittande styrelse. Ordföranden var beredd på att denna fråga skulle komma och kontrade då med något han påstod sig ha koll på; Att stämman skall nu bevilja eller inte bevilja ansvarsfrihet individuellt för samtliga som i årsredovisningen står att de suttit som styrelse 2009.
Vi ville ha en omröstning gällande sittande styrelse, samt att röstningen skulle gälla hela styrelsen inte individuellt.
Detta innebar att det även röstades om ansvarsfrihet för föregående styrelse som avgick i maj 2009, vilka fick ansvarsfrihet på mötet i maj 2009 för räkenskapsåret 2008.
Jag kan väl tycka att det låter rätt eftersom föregående styrelse ändå suttit första kvartalet 2009, men det känns fel. Till saken hör att föregående styrelse alltid fått ansvarsfrihet alla de år de suttit, samt att stämman då i maj 2009 beviljade ansvarsfrihet för den tidigare styrelsen.

3 frågor i en; Är/ska/får det gå till så här?

Kan lägga till att det var samma mötesordförande och sekreterare som på mötet för inlägget om ogiltigt protokoll, jag kan säga att jag blev förvånad när mötesordföranden själv föreslog mig som justerare, han ville dock ha en rak kommunikation gällande protokollet för detta möte, inte blanda in "Jurister" som jag tidigare sagt att jag gjort (Admin/forumet är mina jurister)

Till Admin: Anser du att detta inlägg passar ihop med annan tråd, så flytta det gärna, hittade själv ingen passande tråd.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-06-16, 23:42
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard Ansvarsfrihet

Vid utfärdande om ansvarsfrihet eller inte, så kan detta företas kollektivt för hela styrelsen eller för enskilda ledamöter. Enligt mig kan frågan om att ge eller inte ge ansvarsfrihet för enskilda medlemmar bedömas om det finns skäl att ifråga sätta enskilda medlemmars agerande i styrelsen. Men som tidigare och aktuella diskussioner i forumet angående styrelsen sätt att informera eller inte informera medlemmar på ett förtroendeinvigande sätt, i detta bör ansvarsfrihetsfrågan gälla hela styrelsen som kollektiv.

Om det skulle gå så långt som till en process, så bör utredningen inför processen ge svar på vem eller vilka som ska ställas till svars för eventuella brister som ligger till grund för att styrelsen inte har fått ansvarsfrihet.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-06-16, 23:57
Deadlund Deadlund är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 26
Standard

Tack Trötter, jag är som ditt användarnamn just nu, en trötter Deadlund...jag skulle förstås förtydligat min fråga eller skrivit in en till

Vad jag undrar är om föregående styrelse skulle ha behandlats i frågan angående ansvarsfrihet bara för att de står med i årsredovisningen?

Ansvarsfrihetsfrågan gäller - i vårt fall - det bokslut som gjorts samt hur styrelsen skött informationen/kontakten med medlemmarna under det gångna året mm.
Föregående styrelse har redan fått ansvarsfrihet på en stämma som hölls i slutet på maj 2009, för räkenskapsåret 2008.
Hoppas detta klargjorde en aning.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-06-17, 00:34
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard

Alla som undertecknar årsredovisningen omfattas av det ansvar som det medför. Alltså undertecknandet gör att dessa intygar på att innehållet är enligt redovisningsreglerna och där med omfattas berörda intygsgivare av bedömningen av ansvarsfriheten. Ansvarsfrihet kan bedömas utefter alla de handlingar som styrelsen utför under en mandatperiod eller att räkenskapsår och kan behandlas när föreningen finner själ för detta.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-06-17, 06:32
Deadlund Deadlund är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 26
Standard

Undertecknandet av redovisningen har enbart gjorts av den nya styrelsen som suttit från maj förra året, den gamla styrelsen omnämns enbart i årsberättelsen eftersom de satt en tid under 2009. Den styrelsen har inte skrivit under ett enda papper i årsredovisningen.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-06-17, 08:43
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard

Om den sittande styrelsen har intygat riktigheten i årsredovisningen med sina namnteckningar då är dessa ledamöter ansvariga för innehållet. Om inte innehållet går att tyda eller om det finns några oklarheter. Då bör redovisningen bordläggas och styrelsen får då till uppgift att ta fram de fakta som efterfrågas eller korrigera felaktigheter. Styrelsen skall sedan kalla till en ny stämma, som kan hållas tidigast om 1 månad eller senast 2 månader efter den ordinarie stämman.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-06-17, 09:21
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Om någon vill ha sluten omröstning...

Citat:
Ursprungligen skrivet av Deadlund Visa inlägg
Frågan om ansvarsfrihet kom upp, en medlem föreslog då sluten omröstning i denna fråga då vi var många som inte ville ge ansvarsfrihet för sittande styrelse.
Instämmer med Trötter och kan tillägga angående ovanstående citat att om någon begär sluten omröstning så ska detta ske.
Det ska inte ens förekomma en diskussion om detta.
Många mötesordförande tycks mickla med röstningar så att de sker på det sätt som för tillfället passar styrelsen bäst.

PS.
Det är bra att säga att man anlitat jurister.
En del styrelser blir lite mindre benägna att köra med härskartekniker om de upptäcker att det finns någon medlem som är insatt i hur det fungerar och som är engagerad nog att kontakta sakkunniga.

I min brf pekar man inte längre på lagboken och säger; "Det står här".
Man kan lura övriga medlemmar i min brf, men eftersom man vet att det inte funkar med mig så vågar man inte längre hänvisa till regelverk som inte finns.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-06-17 klockan 09:37.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-06-17, 09:32
clabbe clabbe är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 2 584
Standard

Citat:
Ursprungligen skrivet av Deadlund Visa inlägg
Tack Trötter, jag är som ditt användarnamn just nu, en trötter Deadlund...jag skulle förstås förtydligat min fråga eller skrivit in en till

Vad jag undrar är om föregående styrelse skulle ha behandlats i frågan angående ansvarsfrihet bara för att de står med i årsredovisningen?

Ansvarsfrihetsfrågan gäller - i vårt fall - det bokslut som gjorts samt hur styrelsen skött informationen/kontakten med medlemmarna under det gångna året mm.
Föregående styrelse har redan fått ansvarsfrihet på en stämma som hölls i slutet på maj 2009, för räkenskapsåret 2008.
Hoppas detta klargjorde en aning.
Ja, föregående styrelse ska behandlas i frågan om ansvarsfrihet för 2009, inte primärt för att de står med i årsredovisningen utan för att de satt i styrelsen under en viss tid av räkenskapsåret 2009.
Om inte föregående styrelse ska bedömas för sin förvaltning innan årsstämman 2009, vem ska isåfall bedömas? Den nya styrelsen tillträdde vid årsstämman. Mellan 31/12 och årsstämman kan det begås fel, det är väl solklart att någon ska kunna ställas till ansvar för den tiden?

Ett stort problem med en individuell ansvarsfrihetsbedömning är att styrelsen fattar beslut som kollektiv, inte som individer. Är en ledamot närvarande på styrelsemöte, och inte reserverar sig mot ett eller flera beslut (och ser till att detta kommer in i protokollet), då är han/hon ansvarig för besluten som fattas på mötet.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-06-17, 09:52
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Kollektivt eller individuellt beslut om ansvarsfrihet

Normalt ska mötesordförande fråga medlemmarna om stämman vill ta beslut om ansvarsfrihet för hela styrelsen samtidigt.

Beslut om individuell ansvarsfrihet tas normalt bara vid konflikter där stämman kan se att någon eller några i styrelsen agerat självsvåldigt och emot övriga delar av styrelsen.
Detta är som regel mycket svårt, närmast omöjligt, att bedöma i de föreningar där öppenhet och insyn saknas.

Precis som Clabbe säger så fattar man beslut kollektivt i en styrelse och man har ett delat ansvar i en styrelse, vilket gör att det normala förfarandet är att stämman beslutar om ansvarsfrihet för samtliga i styrelsen i ett beslut.

Har det förekommit två styrelser under redovisningsperioden så tar man inte beslut om ansvarsfrihet för bägge styrelserna samtidigt, men det finns inget lagverk som hindrar detta om det ändå görs.

Det är den senaste styrelsen som står för redovisningens riktighet, även för den del av räkenskapsåret då de inte satt i styrelsen.

Frågan om ansvarsfrihet är egentligen inte relevant, bl.a. eftersom den inte har någon juridisk betydelse.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-06-17 klockan 10:07.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2010-06-17, 22:47
Deadlund Deadlund är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 26
Standard

Citat:
Clabbe: Mellan 31/12 och årsstämman kan det begås fel, det är väl solklart att någon ska kunna ställas till ansvar för den tiden?
Citat:
Admin: Det är den senaste styrelsen som står för redovisningens riktighet, även för den del av räkenskapsåret då de inte satt i styrelsen.
Här vill jag hålla med er båda, men å andra sidan så känns Admins svar mer rätt. Om man jämför med t.ex det företag jag jobbar på så "ärver" den nya chefen det som den gamla gjort och får göra det bästa av situationen, helt plötsligt blir det hans/hennes ansvar.

Citat:
Många mötesordförande tycks mickla med röstningar så att de sker på det sätt som för tillfället passar styrelsen bäst.
Det var väl ungefär vad som hände för oss, vi ville rösta kollektivt.

Citat:
Beslut om individuell ansvarsfrihet tas normalt bara vid konflikter där stämman kan se att någon eller några i styrelsen agerat självsvåldigt och emot övriga delar av styrelsen.
Detta har inte hänt i vår brf, utan misstroendet är mot hela den sittande styrelsen (som nu sitter kvar trots att de ej fått ansvarsfrihet). Man upphör aldrig att förvånas över hur dumma en del människor här, ska nu ge ett exempel som blir lite offtopic:

Innan extrastämman så skulle ett lån sättas om, stämman frågade om det nya lånet och vad räntan blev....svaret var chockande men väntat med tanke på hur styrelsen fungerar: "Vi glömde bort det, det var så mycket att göra med upprättningen av de felaktigheter som fanns i den ekonomiska redovisningen".
Om man nu kan glömma bort att sätta om ett lån på ett par miljoner så undrar man vad som i övrigt glöms bort...

Citat:
Frågan om ansvarsfrihet är egentligen inte relevant, bl.a. eftersom den inte har någon juridisk betydelse.
Är det så? En före detta styrelseledamot, som nu inte fått ansvarsfrihet, är lite orolig för att den personen inte kommer att kunna sitta i en styrelse igen.

Jag kommer, efter att protokollet för extrastämman har delats ut, skriva ett inlägg om vad som hänt och hur saker gått till i vår förening under de senaste åren, om detta är ok för Admin. Kan kanske vara intressant för forumet att ta del av.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Ansvarsfrihet - Var väcker man talan mot ledamöter? plattipus Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 3 2010-05-12 15:24
Ansvarsfrihet majoritetsbeslut? plattipus Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 2 2010-05-11 15:45
Ej ansvarsfrihet Boa Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 6 2010-05-11 14:58
hemliga styrelser stephan Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 6 2009-09-17 19:20
Allsmäktiga styrelser i brf karintaavo52 Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 11 2009-02-16 13:00Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 03:56.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare