Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-05-06, 05:02
Gunilla Gunilla är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 5
Standard Protokollsutdrag i brf, rätt att få detta för det som rör en själv?

Styrelsen har för ett år sedan beslutat att ge mig 15.000 kronor som bidrag för utbyte av ett undermåligt fönster. Detta meddelades mig via mejl. Jag har således ett skriftlig besked på detta. När fönstret väl är bytt så ändrar de sig och vill endast betala halva kostnaden. Jag vet via en revisor i föreningen att det även står i styrelseprotokollet att jag beviljtas 15.000 kronor - inte halva kostnaden. Nu förvägrar styrelsen mig att få detta protokollsutdrag.

Nu undrar jag:
Har jag inte rätt att få protokollsutdrag i ett ärende som rör mig själv?
Gäller inte ett styrelsebeslut som är protokollsfört och meddelat bostadsrättsinnehavaren?
Kan man bara strunta i det när man upptäcker att man har formulerat sig fel?
Hur ska jag göra för att få det aktuella protokollsutdraget och hur bör jag agera för att få de utlovade bidraget?


För mer information om styrelseprotokoll, se bl a;
Styrelse, protokoll - FAKTABANKEN

Styrelsemöte och protokoll - Mötesanteckningar från styrelsemöte stämmer inte, styrelseprotokoll har ej justerats, styrelseprotokoll från föregående möte gås ej igenom

Justera styrelseprotokoll - Vem kan utses som justerare till styrelsens protokoll? Vem utser justerare av styrelsens protokoll? Hur många justerare kan utses för styrelseprotokollet? Måste varje sida i protokollet signeras av ledamöterna? Kan ett protokoll ändras? Vad ska ledamot i styrelsen göra som inte håller med om vad som skrivits i protokollet?

Suppleant till styrelsen justerar styrelsens protokoll - Styrelsesuppleant som protokollförare på styrelsemöten

Styrelseprotokoll saknas - Protokollförare (= ordföranden) lämnar inte ifrån sig styrelseprotokoll

Har styrelsens ordförande huvudansvar för att protokoll förvaras på ett betryggande sätt? - Styrelseprotokoll saknas. Ansvar för protokoll och övriga styrelsedokument. Vem är ansvarig för styrelseprotokollen? Rutiner för arkivering av viktiga dokument måste finnas i varje brf!

Får vice ordföranden ändra i styrelseprotokoll? - Ledamot i styrelsen som ändrar i ett styrelseprotokoll, innan justering gjorts

Särskild mening i styrelseprotokoll - Ledamot önskar få in synpunkter i styrelsens protokoll

Reservation i styrelseprotokoll
Reservation i styrelseprotokoll tas bort av ordföranden, tillika justerare - Medlemmarnas rätt till information av styrelsen. Är inte underhållsplan/ekonomisk plan och kalkyl offentliga i en brf? Information om upphandling. Tillgång till protokoll från stämma och styrelsemöten. Ledamot som ej får tillgång till styrelsens protokoll

Per capsulam utan styrelseprotokoll

Ska avhopp av ledamot i styrelsen protokollföras i styrelseprotokoll?

Måste personuppgifter på den som beviljas medlemskap i föreningen föras in i styrelseprotokollet?

Styrelseprotokoll samt överlåtelse-och pantsättningsavgift i brf

Regler och rutiner för styrelseprotokoll

Arbetsordning för styrelse, protokoll - Upprätta styrelseprotokoll

Mall för styrelseprotokoll vid konstituerande möte (konstituerande mötesprotokoll) - Protokoll från konstituerande styrelsemöte


Motion: Utdrag från styrelseprotokoll - Motion till HSB om att medlemmar som begär detta ska erhålla utdrag från styrelseprotokoll i frågor som rör dem själva

Motion om offentliga styrelseprotokoll

Får valberedningen läsa styrelseprotokoll?
Riksbyggen säger att varken valberedning eller medlemmar har med styrelseprotokollen att göra


Nummerordning i protokollen - Hur ska de olika protokollen i en brf numreras?

Bolagsverket, vilka protokoll måste skickas in till dem? - Vad måste föreningen skicka till Bolagsverket?
Bolagsverket och protokoll - Bolagsverket utför ingen kontroll av de protokoll som skickas in till dem (protokollen bara arkiveras, de läses inte ens)

Allvarliga brister i protokoll. Ändra styrelse/stämmoprotokoll i efterskott - Kan styrelseprotokoll och stämmoprotokoll ändras i efterskott? Hur gör man om fel upptäcks efter justering?

Riktlinjer för styrelsen, om bl a styrelseprotokoll och stämmoprotokoll - Motion


För information om offentliga styrelseprotokoll, se bl.a.;
Styrelseprotokoll och deras offentlighet

Grundfel i bostadsrättslagen, eller dess tolkning? Del 1

Grundfel i bostadsrättslagen, eller dess tolkning? Del 2

Senast redigerad av Admin: 2012-03-21 klockan 20:51. Anledning: Lagt till länkar om styrelseprotokoll
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-05-06, 07:03
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard

Citat:
Ursprungligen skrivet av Gunilla Visa inlägg
Styrelsen har för ett år sedan beslutat att ge mig 15.000 kronor som bidrag för utbyte av ett undermåligt fönster. Detta meddelades mig via mejl. Jag har således ett skriftlig besked på detta. När fönstret väl är bytt så ändrar de sig och vill endast betala halva kostnaden. Jag vet via en revisor i föreningen att det även står i styrelseprotokollet att jag beviljtas 15.000 kronor - inte halva kostnaden. Nu förvägrar styrelsen mig att få detta protokollsutdrag. Nu undrar jag
Hälsningar
Gunilla:
Ja ack så det kan bli.

Det är svårt att utröna hur din situation är, du skulle behöva redovisa hur din förening ser ut, detta gör du lämpligt vis i dina profiler http://hotpot.se/php/vb/member.php?u=926.

Det skulle vara bra att veta på vilket sätt ditt fönster är undermåligt.

Är fönstret gammalt?
Är det dåligt underhållet?
Är fönstret behäftat med någon typ av konstruktionsbrist?

Jag föreslår att du börjar med att läsa din förenings stadga. Om er stadga är upprättad som de flesta stadgor är i Sverige, så har förmodligen föreningen underhålls ansvaret vid byte av fönsterparti alltså hela kassetten. Om underhållet gäller renovering av fönstret så har du förmodligen ansvaret för kostnader som inbegriper de delar som finns inne i bostaden samt tätning. Om fönstret består av isolerglas och denna är punkterad så kan föreningen ha ansvaret för att detta åtgärdas.

Citat:
Har jag inte rätt att få protokollsutdrag i ett ärende som rör mig själv?
Det kan tyckas att du har rätt till protokollet från ett styrelse möte och om det handlar om dig personligen. För att få rätsida på detta bör du samla en minoritet av medlemmarna i föreningen som står på din sida. Om du lyckas med det så har ni gemensamt möjlighet att driva frågan utan att det drabbar din ekonomi allt för hårt.

Citat:
Gäller inte ett styrelsebeslut som är protokollfört och meddelat bostadsrättsinnehavaren?
Ett styrelsebeslut gäller tills det fattas ett nytt beslut som upphäver det gamla beslutet. Att en styrelse inte står för sitt ord är flagrant och omoget men förekommer allt som ofta.

Citat:
Kan man bara strunta i det när man upptäcker att man har formulerat sig fel?
Ja det kan vissa styrelser göra.

Citat:
Hur ska jag göra för att få det aktuella protokollsutdraget och hur bör jag agera för att få de utlovade bidraget?
Om du kan få med en minoritet av medlemmarna med förslagsandelar d.v.s 10% av de röstberättigad medlemmarna i föreningen. Här har du möjlighet att driva din fråga på ett mer effektivt sätt mot styrelsen. Jag redovisar några åtgärder som ni tillsammans kan vidta för att bringa klarhet i situationen
  • Kalla till en stämma och begär att styrelseledamöter ersätts med nya och mer förstående ledamöter och förhoppnings vis kunniga på lagar och regler.
  • Begär vid stämman att styrelsen ska redovisa eftersökt information. Styrelsen har redovisnings plikt som ej innefattar personlig karaktär.
  • Tillsätt en granskar av föreningens verksamhet. Denna punkt kan ge föreningen kostnader om en minoritet av medlemmarna bifaller en sådan begäran vid stämma. Det kan även vara på sin plats att informera styrelsen att en granskning även kan belasta ledamöters ekonomi.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-05-06, 07:37
Gunilla Gunilla är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 5
Standard

Tack för svaret.

Jag har kollat med SBC angående stadgarnas skrivning om ansvar för fönsterbyte och enligt dem är föreningen ansvarig när man har ett fönster som det regnar in i och som trots upprepade renoveringsförsök inte blir tätt. Trots detta visade jag mig villig att betala en del av kostnaden mot löfte om att få ett bidrag om 15.000:- vilket styrelsen inte längre står för.

Jag är själv en van föreningsmänniska och för mig är det otänkbart att man kan ändra ett beslut när medlemmen utfört fönsterbytet mot bakgrund av utlovat bidrag. Och dessutom vägra att lämna protokollsutdraget.

Gunilla
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-05-06, 08:07
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard

Hej
Det är praxis, dock inget skyldighet av en styrelse, att visa ett protokollutdrag som handlar om ett beslut om en särskild medlem. Det är förkasligt att det inte är nån skyldighet, men det bara är så.

Trötters förslag att tvinga styrelsen att göra det via en motion, är bra, men det finns snabbare lösningar för att lösa ditt problem.

1. Först verkar föreningen vara ansvarig för ditt fönster. Jag vore dig skulle jag vara efter att föreningen ska ta hela kostnaden för fönstret. Försök
hitta i stadgarna var det står att fönster är föreningens ansvar. I vissa föreningar (som t.ex i min) har vi en tabell där det står tydlig vad är under brf-ansvar och vad är under brh-ansvar (kolla www.liljantyreso.se, klicka på "felanmälan").

2. Sen, om du vill nöja det med 15000 kr, ska du skriva ett brev till styrelsen att de ska betala 15000 kr omedelbart, enligt tidigare styrelsebeslut (bifoga kopia på mailet du fått).

I både fall, 1. och 2. ovan, vilket du nu väljer, ska du, i ditt brev till styrelsen, hota att ta ärendet vidare till hyresnämden. Om du får ett nej, är det faktiskt inte så svårt att anmäla detat till hryesnämden. Då komemr hyresnämden att kalla på ett möte med dig och styrelsen. Hyresnämnden kan lagen, och borde ge dig rätt. Ring i alal fall hyresnämden och hör v ad de säger om ditt fall, det koster inget och är mitt bästa råd.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-05-06, 09:28
Gunilla Gunilla är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 5
Standard

Tack det var ett konrket och bra svar.

När det gäller ansvar för fönster så är stadgarna något oklara. Det står inte tydligt vem som ansvarar för fönsterkarmen om den behöver bytas. Enligt SBC så är det föreningen om det inte tydligt står att det är innehavaren. Huset är byggt på 20-talet och fönster är aldrig utbytta. Jag bor högt upp och när det rewgnar och blåser regnar det in i alla fönster och jag har bytt det som var värst.

Kan jag vända mig till hyresnämnden när det gäller bostadsrätt? Det var nytt för mig? Jag trodde endast att de hanterade hyreslägenheter.

Gunilla
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-05-06, 10:04
clabbe clabbe är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 2 599
Standard

Jo det går bra. Se vad de skriver själva:
Citat:
Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler. Hyresnämnden fattar också beslut i vissa frågor, till exempel rätten att hyra ut en lägenhet i andra hand.

Om det uppstår en tvist mellan en hyresgäst och hyresvärd eller mellan en bostadsrättsförening och en bostadsrättsinnehavare, och parterna inte själva kan komma överens, så kan hyresnämnden medla i tvisten. Det kan till exempel handla om tvister om hyresvillkor, överlåtelser eller krav på ersättning för skador i en lägenhet eller för bristfällig flyttstädning av en lägenhet.

Hyresnämnden gör normalt ett medlingsförsök även i sådana ärenden som nämnden kan pröva.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-05-06, 10:16
Gunilla Gunilla är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 5
Standard

Tack, då ska jag allvarligt öveerväga att vända mig till hyresnämnden.

Gunilla
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-05-06, 10:26
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard

Om nu fastigheten är från 20 talet så bör det vara på sin plats att se över samtliga fönster, det kan ju vara så att föreningen har ett större underhålls behov om inte fönstren är uppdaterade sedan fastigheten byggdes. Jag skulle uppmana dig till att informera styrelsen om att det är mer kostnadseffektiv att utföra en större entreprenad och samtidigt få alla fönsterenheter uppdaterade. Om det inte är reglerat i stadgan så ska föreningen stå för byte av fönster.

Citat:
Jag bor högt upp och när det regnar och blåser regnar det in i alla fönster och jag har bytt det som var värst.
Som du beskriver i ditt inlägg tidigare. att du har byt fönster tidigare. Är detta på egen bekostnad eller har föreningen stått för dessa kostnader?

Om du har finansierat tidigare byten av fönster. så föreslår jag att du utkräver ersättning av föreningen/styrelsen för de utlägg du har haft för tidigare fönsterbyten.

Om styrelsen har utfört byten i visa bostäder. och inte har gett andra medlemmar i föreningen möjlighet att uppdatera sina fönster. I detta har styrelsen brutit mot likhetsprincipen samt gagnat enskilda medlemmar i föreningen, vilket även bryter mot föreningslagen kap 6 § 13
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-05-06, 13:19
Borättexperten Borättexperten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Jan 2010
Ort: Lund
Inlägg: 519
Se här...

Det är många frågor på en gång. Vad jag kan utläsa har du redan bytt fönstret(?). Och du har kvar mailet(?). Och du har pratat med revisorn(?)

Jag förslår att du gör så här: Kontakta styrelsen igen och begär att du ska ha de utlovade 15.000:- Hänvisa till mailet, och hänvisa till att du annars går till hyresnämnden. Försök be revisorn om hjälp. I grunden är det föreningens ansvar att byta fönstret, föreningen ansvarar för karm och båge, och att det ej regnar in. Fönstret kostade väl mer än 15000 totalt(?), du kan faktiskt kräva att få ersättning för hela beloppet. Om du ej kan komma överens med styrelsen, finns ingen annan utväg än hyresnämnden.

Vad gäller protokollet borde du få ett utdrag. Men vill de inte betala dina 15000 så går det nog inte med protokollsutdraget heller.

Nej, vill inte styrelsen förhandla med dig, vänd dig till hyresnämnden, och yrka på full ersättning. Och försök få stöd från revisorn.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2010-05-06, 14:01
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard

Du gav samma svar som jag, utom detta med revisorn. Är det verkligen revisorns roll att blanda sig i en konflikt mellan en medlem och styrelsen?
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Illojal styrelseledamot - röstar mot sig själv wonder Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 16 2011-04-04 00:09
Val av styrelse och revisor - Sköta redovisningen själv oakstair Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 2 2010-12-13 10:15
Kan styrelsen fatta beslut själv om hyreshöjning i brf SandraA Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 9 2009-03-17 13:18
Vad får medlem göra själv avseende el och rör i lägenheten? totiki Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar 5 2008-11-04 21:02
HSB Malmös styrelse utreder sig själv! Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 1 2008-05-29 13:17Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 05:24.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2023.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare